Петър Димитров: Управляващите превръщат България в минно поле

Nov 17, 2011 Новини БСП 0 1285

Съхраняването на огромните количества въглероден диоксид под земята ще превърне България в минно поле, заяви депутата от ПГКБ Петър Димитров в кулоарите на Народното събрание по повод приетия законопроект за съхранение на въглероден диоксид

Съхраняването на огромните количества въглероден диоксид под земята ще превърне България в минно поле, заяви депутата от ПГКБ Петър Димитров в кулоарите на Народното събрание по повод приетия законопроект за съхранение на въглероден диоксид. Според него всяко едно земетресение в региона би могло да има непоправими последици. „В нито един момент не знаете какво ще се случи", отбеляза Димитров и изтъкна, че законопроектът не отговаря нито на изискванията за безопасност, нито на икономическата логика.

Петър Димитров заяви, че предлаганата технология е изключително скъпа за всяка една страна в света, а за България тя е невъзможна. Той допълни, че не ясно кой осъществява контрола и още няма потенциал да бъде развита тази технология. Като пример изтъкна Германия, която въпреки че има възможност да развива тази технология, сама се отказва от нея.

„Данните на експертите показват, че до 40% от произведената електроенергия ще отива за съхраняване и улавяне на въглеродния диоксид, а това е огромно пилеене на средства", обясни още Димитров и допълни, че дори ако съхраняваме целия си въглероден диоксид, това ежегодно ще струва на България 2 милиарда евро заради изключително скъпата  технологията.

Петър Димитров предложи да се развиват други многократно по-печеливши и щадящи природата технологии. „Нека развиваме атомната и зелена енергия, а не да зареждаме недрата на България с отрова, защото както има протести срещу проучването за добив на шистов газ, така ще тръгнат и срещу съхранението на въглероден диоксид", заяви Димитров.

Той припомни още, че България е гранична държава и за разлика от Германия, спокойно може да си внася електроенергия от Турция, Украйна и Русия.