За догодина ГЕРБ планира повече бедност и безработица за българите

Nov 16, 2011 Новини БСП 0 1180

За трети път България е заплашена от едно бюджетно упражнение на ГЕРБ, предупреди председателят на ПГКБ Сергей Станишев и категорично заяви, че Коалиция за България ще гласува против бюджета за 2012г

За трети път България е заплашена от едно бюджетно упражнение на ГЕРБ, предупреди председателят на ПГКБ Сергей Станишев и категорично заяви, че Коалиция за България ще гласува против бюджета за 2012г. По време на обсъждането на бюджета в парламента Станишев аргументирано защити позицията на левицата срещу законопроекта, внесен от Министерски съвет.

Лидерът на БСП изтъкна, че през следващата година българите масово ще продължат да обедняват, защото за трите години управление на ГЕРБ инфлацията ще достигне 13%-14%, а не се предвижда никаква индексация на доходи и пенсии. От друга страна безработните ще стават още повече, като в момента, заедно с обезкуражените лица, те са вече 15%-16% от работната сила. Станишев отбеляза, че икономиката на България е заплашена от рецесия, въпреки че управляващите многократно обявиха края на кризата. По думите му здравеопазването ще продължава да се задъхва от недоимък, а болниците съзнателно се водят към фалит. „Вие, управляващите откраднахте повече от 1 млрд.лв. от българските граждани, от здравните вноски, присвоихте ги и ги харчите неизвестно за какво", възмути се Станишев. Той добави, че бюджетът на практика доубива БАН. Лидерът на БСП изтъкна, че се планира да бъдем и много повече задлъжнели - предвижда се вътрешният дълг да нарасне с 0,5 млрд.лв., а външният - с цели 4 млрд.лв.

„Финансовата стабилност е важна, но когато се превърне в самоцел, тя убива реалната икономика", заяви Станишев. По повод приходната част на бюджета той коментира - „това са приходи не на европейска, а на африканска държава". Лидерът на БСП изтъкна, че според прогнозите на управляващите от 2008г. до 2012г. БВП трябва да нарасне с над 10млрд.лв. Станишев поиска да знае защо при това положение приходите за следващата година са с близо 1 млрд.лв. по- малко от 2008г. „Този бюджет легализира и покровителства сивата икономика", даде своето обяснение на въпроса Станишев. „Ако по- рано мислех, че сте просто некадърни, сега след опорочаването с масово купуване с черни пари на изборите, сме наясно, че това е престъпна политика на властта. С тях искате да купувате и парламентарните избори", обърна се лидерът на БСП към мнозинството.

Председателят на ПГКБ определи като „пълен блъф" целите на кабинета по отношение на усвояването на евросредствата. Станишев напомни, че по този показател страната ни се е сринала на предпоследно място в ЕС. Лидерът на БСП изрази песимизма си и по отношение на важни политики, свързани с потреблението, инвестициите и износа.

„Окончателно се разби митът, че ГЕРБ е реформаторско правителство. Хаосът и импровизацията не са реформи", каза още лидерът на БСП и отбеляза, че навсякъде импровизациите на ГЕРБ са за сметка на хората.  Станишев предупреди, че управляващите планират да унищожат социалния характер на държавата.