Сергей Станишев: Кауза за БСП е демокрацията, свободните избори и правата на гражданите

Nov 13, 2011 Новини БСП 0 1440

На тези избори БСП показа, че се е изправила на крака

На тези избори БСП показа, че се е изправила на крака. Партията има ново самочувствие и има желание за битка срещу потресаващите неща, които ГЕРБ правят - и в икономиката, и в социалната сфера, и в потъпкването на демократични принципи. Това заяви председателят на НС на БСП Сергей Станишев пред випускниците от Академията за социална политика по проекта на Института за социална интеграция. Лидерът на социалистите изтъкна, че БСП се очертава като алтернатива и като основен инструмент на обществото за противопоставяне на случващото се в страната.

Станишев отбеляза, че е важно БСП да не разпилее натрупаната позитивна енергия. Той напомни, че на изборите много хора, които не са социалисти, подкрепиха кандидатите на БСП. „Трябва да се борим да задържим тези гласове", заяви Станишев. Според него друга важна задача пред партията е тя да покаже още по- ясно алтернативните си политики. „Ние имаме наша политика, трябва да я формулираме още по- категорично и да кажем -  от тези червени линии няма да помръднем", добави лидерът на БСП. Той изтъкна, че са необходими и организационни промени в партията. Според Станишев на предстоящия пълен цикъл отчети и избори на преден план трябва да излезе не надпреварата за лични амбиции, а БСП да покаже на обществото, че продължава промяната, търси авторитети, прави политики и се противопоставя на ГЕРБ. Лидерът на БСП изтъкна, че именно този подход е печеливш за БСП. Той напомни думите на Стефан Данаилов, който вчера на заседанието на Националния съвет отбеляза, че критики идват от тези, които нямат принос за кампанията на БСП. „Това винаги се случва, но не бива да позволяваме този подход да надделее в БСП", добави Станишев. По думите му партията се нуждае от откровен разговор за всички успехи и поражения, но разговор с идеята как БСП да бъде по- силна.

Сергей Станишев каза още, че кауза за БСП е демокрацията, свободните избори и правата на гражданите. По думите му ГЕРБ загуби моралния кредит, който имаше преди две години и се превърна в машина за правене на избори по нечестен начин - със страх, натиск, купуване, с бой. „Ние като партия този начин на правене на избори няма да го приемем никога и ще се противопоставяме с всички демократични средства на това", категоричен беше лидерът на БСП. „Няма да позволим такова разбойническо правене на избори да се повтаря и да се измъкнат без последствия тези, които са го организирали", добави Станишев. Той напомни, че в парламента се събира подписка до Конституционния съд. Лидерът на БСП изтъкна, че темата ще бъде продължена и с конференция, на която ще бъдат поканени политически сили, граждански участници, наблюдатели, неправителствени организации. Социалистите възнамеряват да поставят въпроса пред европейските институции, както и да направят документален филм за това как се правят избори в България.

Сергей Станишев връчи сертификатите на завършилите 24 випускници на Академията и изтъкна, че вече над 350 млади хора са преминали обучението. Тази година сред завършилите е избраният млад кмет на Костенец Радостин Радев, зам.-кметът на Годеч Ангел Николов и трима общински съветници от Благоевград, Своге и Девин.