Стефан Данаилов: От всеки един от нас зависи успехът на БСП

Nov 12, 2011 Новини БСП 0 1371

Изказване на Стефан Данаилов пред разширеното заседание на Националния съвет на БСП       Скъпи приятели,   Това, че сме се събрали днес в този хубав хладен ден, вместо да седим и да умуваме върху себе си, да усъвършенстваме себе си в нашите домове, на маси, слушайки това, което изговорихте, съжалявам, че не можах да чуя речта на Сергей Станишев - той трябва да ми я даде да се запозная с нея, за да взема отношение индивидуално - но други мои дела ме накараха сутринта да посвърша друга работа и малко закъсняха

Изказване

на Стефан Данаилов

пред разширеното заседание на Националния съвет на БСП

 

 

 

Скъпи приятели,

 

Това, че сме се събрали днес в този хубав хладен ден, вместо да седим и да умуваме върху себе си, да усъвършенстваме себе си в нашите домове, на маси, слушайки това, което изговорихте, съжалявам, че не можах да чуя речта на Сергей Станишев - той трябва да ми я даде да се запозная с нея, за да взема отношение индивидуално - но други мои дела ме накараха сутринта да посвърша друга работа и малко закъсняха. Слушайки изказванията, през цялото време някакъв монолог вървеше в главата ми. Истината е, че в тези дни, в които се включих в кампанията за нашата двойка с Ивайло, имах възможност наистина да се срещна с много хора, с голяма част от тук присъстващите и да кажа, че кой каквото ще да каже - туй загуба ли е, победа ли е, какво е, говорим за президентските избори - за Стефан Данаилов като човек това беше едно невероятно усещане. Невероятно усещане - да се видиш отблизо с тези, които в тези години са седели зад теб, които не са те предали и които са виновници за все пак добрите постижения. Защото тези хора разбраха, че от всеки един от нас, а не само от говорещите от трибуната, зависи дали ще привлечеш един, двама, трима.

И аз днес поставям въпроса - да се замисли всеки един член на БСП какъв е неговият принос за тези избори. Защото не съм убеден, че всички са били активни. И да не ми стават хора, които много добре знаят, че нямат никакъв принос, освен да говорят против и да пускат клюки и да искат да взимат отношение. Защото какво правим от тук нататък си задавам въпроса, какъв ще е дневният ред на нашата партия? Дневният ред да се занимаваме отново помежду си, да изцепим в това кой ще е следващият - дали ще е Станишев, дали ще е Първанов, защо да не е и трети? И ако в тези месеци ние се занимаваме само с това, трябва да ви кажа, че нищо няма да се случи след година и половина на изборите.

Скъпи приятели, това, което се случи по време на изборите, твърдя, че за Ивайло Калфин и Стефан Данаилов е определено успех. Политическата логика говори много ясно, че при десет години ляв президент регулярно е нормално да бъде десен. И с тази презумпция тръгна и Ивайло, защото аз съм свидетел на това решение на Ивайло да тръгне в тези избори, и моето лично решение, което беше доста по- късно.

Казвам това, защото инсинуациите, които тръгнаха, паралелно с това, че ние обикаляхме да се срещаме и да увещаваме хората, за всичко това, което казахте, защото ние говорихме непрекъснато - за страха, за бедността, за тоталитарността, която пристига - това го говорихме на нашите срещи и хората го чуха и го знаят. Не крия, че всеки един от нас разчиташе на това, че в стаичката, когато си сам със себе си, ти ще дадеш своя вот и той трябваше по логиката от друга страна, да бъде отрицателен. И видяхте какво се случи след първия тур. Неочаквано за мен, може би съм много наивен, но аз го чувах от хората, виждах го от хората, не съм имал срещи с по десет човека. Вървя по улицата и идва човек и казва - мен ме е страх да дойда на тази среща, на която си ме поканил, защото утре ще уволнят зет ми. И това е из цялата страна - от Родопите, от всички райони, в които успях да мина - навсякъде това виждах.

И паралелно с това, което искам да отбележа - друго огънче в очите на тези хора, които седят зад нас. Разбирате ли - имам правото да разбирам от очи на хората. От тези всички избори за 12 години, в които съм се завъртял в тази политика и съм минал през какви ли не избори, видях, че има живец в тези хора. И затова казах - ако ние обърнем дневния ред на това, което трябва да извършим в партията, в нашите си разправии, ще загубим този огън, който в момента има.

Не трябва да чакаме социолог да ни каже, че ние сме в подем. Ние сме в подем. Ако вие не сте го видели, незнам какво виждате. В този смисъл това, което има да се решава, то трябва да се решава по- бързо. Защото кой ще направи анализа - как се правят избори в съвременните условия, нови, наложени от ГЕРБ? Това е технология, братя, ние това ако не го - не казвам усвоим, а го разгадаем. Повечето от вас казаха как са направени изборите. Ние какво - ще вървим и ще правим политически срещи и ще обясняваме колко е така и така. Година и половина в същото време.

Тези избори показват, че все още българското общество не ни припознава като алтернатива. Две години са минали, но недоверието към нас продължава да съществува. И наистина това недоверие трябва да бъде преодоляно с времето. Не да чакаме външните - това, което чух от Вигенин - да, ясно, потъва дясното - но ако ние чакаме без сами да задвижим нещата, това няма да се случи. Да станат големи кризи, катаклизми в България, че те да припознаят нас като алтернатива. Ние трябва да го наложим.

Скъпи приятели, много често се споменаваше думата млади. Аз имах възможност тези дни действително да бъда с един екип от млади момчета и момичета. Наистина в градовете, които посещавах, винаги ме посрещаха млади момичета и момчета, наши симпатизанти и членове на партията. Наложи се и някъде книжки дори да връчвам. Хубаво е, че в общинските съвети има доста млади лица, нови лица. На младите хора - вярвайте ми - вярват повече, отколкото на муцуни като моята и като на част от вашите. Защото ако наистина искаме да се случи нещо, това е единственият начин.

 За всеки един от нас е ровено и търсено какво да те ударят. Аз го знам източника - наложено от ръководството на ГЕРБ. Къде да те ударят под кръста. И неслучайно тръгнаха версии, завъртяха ме в едни сценарии, които нещо не мога да разбера откъде дойдоха. Незнам дали са от щабовете на нашите противници, или са с помощ на някоя от нашите централи. Например - мозъчното размишление на Бойко Борисов как Георги Първанов ме е навивал да не се кандидатирам за президент, защото ако съм се бил явил като президент, побеждаваме, да не победим, за да може да ударим Сергей Станишев - сценарий едно. Втори сценарий - Стефан Данаилов е кандисал да се кандидатира за вицепрезидент толкова късно, защото е поставил условие на Станишев да му плати съответната сума и в момента Стефан Данаилов, за да си получи сумата, Станишев не му я дава, си трае, за да го запази, да му помогне да си остане на поста, че той да му даде тогава сумата. Скъпи приятели, третият поток - Стефан Данаилов разказал на своите студенти, че той само иска да влезе, да помогне и понеже не можел да се спогоди с този „мекушав" човек, да си дигне гълъбите и да си отиде. Чакайте, аз не го чувам от вестника, аз го чувам от хората. Какво е това! Това е такова активно мероприятие, акъла да ти събере.

 И аз днес идвайки насам, очаквах някой журналист да ме попита - на коя страна ще бъдете. Аз не крия и това за себе си - ще има голямо раздвоение сред по- висшия ешалон на нашата партия. На кого да заложим, защото предстоят листи да се редят, другари. И ако заложа на Първанов, а остане Станишев, къде отивам. Или обратното. Не се смейте, защото е така. И ви го казвам със сериозността на годините си, макар, че изглеждам доста несериозно. Това може да ни затрие. И в този смисъл - това явление предателството, абе, Георги, ти в тази партия, в ръководството си от 100 години, че предателство, кога е нямало? От 12 години трябва да се напъна да ти кажа колко пъти и в твоята Враца станаха маса предателства. Това да не е ново явление? Само че сега се оказва, че са по- активни, защото ответникът не е толкова принципен, както да речем истинското дясно навремето. Това не е нещо ново, което може да се случва сред нас и после да се учудваме. Защото съм сигурен, че много хора изпатиха от това. И по тази логика загубихме ред места, които можеха да бъдат наши. Какво направиха в Пазарджик? Хубаво, окръга - радвам се от сърце за тези победи, а в града? А Хасково? Не отивам чак в Монтана, макар че в Монтана има едни от най- добрите резултати за президентска двойка. Това какво е? Извинявайте, ако човек няма представа за собствените си възможности, е нефелен. И аз мисля, че това, което предстои в следващите кампании, трябва много сериозно всяка наша партийна структура да си поговори за това.

Моят приятелски съвет е- дайте път наистина на младите, защото, мили мои, на следващия конгрес първо не се знае кой от нас ще бъде. И цитирам господин Първанов - всички ще бъдем на последния ред на този конгрес. И конгресът ще решава какво ще се случва.

Но призовавам ви най- приятелски - наистина да се замислим за хората, които подържат и обичат тази партия. Те не са, за да получат постове. Те са затова, защото са предани на някакви идеи, за които ние често забравяме. И в това отношение аз съм съгласен с Янаки. Къде отиваме и като партия, какво защитаваме. В този смисъл - очаква ни много работа. Аз желая от сърце на всички успех на победителите. Хубаво е да отидеш в община с твой кмет, но е по- интересно да отидеш в община, където не е твой кметът, за да свършиш някаква работа, ако се смяташ за някаква личност, член на БСП.

Благодаря безкрайно много на Ивайло. През лятото, когато се бях отделил сам със себе си и бях далече от идеите да се кандидатирам за каквото и да е, следейки пресата, го виждах - той бра тютюн, завалията - извинявайте, и на тази дума се разиграха ред инсинуации. Какво ще прави той да бере тютюн сега, питам. Старите схеми да водим кампании - да иде на пазара, да копае царевица, за да го припознаят. Кой ще го припознае, той е интелигентен човек, та да не го припознаят. Той е представител на БСП. Ако беше представител на някакъв инициативен комитет,  дай да го припознават другите партии. За неговата толерантност, неговото мъжко поведение, той дори започна да идва навреме в телевизионните студия. И аз съм съгласен с едно изказване на Емил Кошлуков - той каза - този човек, който такава инвестиция направи БСП в него, той трябва да бъде яко и здраво използван. И аз това го пожелавам да му се случи.

Искам да благодаря на едни мои приятели, които през цялото време бяха с мен на по- голямата част от обиколките. Това са нашите млади социалисти от Клуб 65. Страшна банда, прекрасни млади момчета и вече други млади се интересуват къде да отидат и да се впишат при тези младежи. Хубаво е да бъдеш около млади. Защото мислят по- интересно от някои като моята глава. Да сте живи и здрави, няма загуба, няма победа. Цитирам Трифонов - и да паднем, и да бием, пак ще се напием. Така че давайте си и на себе си кураж, за да дадете и на другите. Тези хора не трябва да бъдат изоставяни в момента. Напротив, трябва да бъдем и много по- активни и в това, завършвайки, че нов ден ще дойде. Аз го чакам да дойде по- бързо, но новият ден ще дойде и затова кампанията продължава. Не спирайте кампанията, живейте с кръвта и енергията, която голяма част от вас и вашите другари вложиха в тази кампания. Защото беше чудесна кампания. Да сте живи и здрави, благодаря ви за доброто отношение към мен.

Това, с което искам да завърша - какъвто ще да е Станишев, дали ще ми даде парите, или няма да ми ги даде незнам, но в тези избори той беше много точен, коректен и безкрайно активен. Ако беше и миналите години токова активен, сигурно по- добри резултати щяхме да имаме.