Сергей Станишев: Ще се противопоставя на опитите партията да пропилее възможностите си и да затъне във вътрешни междуособици

Nov 12, 2011 Новини БСП 0 1307

Подготовката за следващите парламентарни избори започва от днес

Подготовката за следващите парламентарни избори започва от днес. Целта може да бъде единствено БСП да ги спечели. Категорично ще се противопоставя на каквито и да било опити, от когото и да било, партията да пропилее възможностите, които се откриха пред нас и да затъне във вътрешни междуособици. Това заяви председателят на НС на БСП Сергей Станишев по време на разширеното заседание на Националния съвет на партията.

Лидерът на БСП напомни оценката на по- голямата част от обществото, според което провелите се избори не бяха свободни, честни и демократични. Той определи състоялата се кампания като мръсна и опорочена. По думите му обаче случилото се не може да бъде сведено единствено до оправданието „откраднаха ни изборите". Станишев изтъкна слабостите, които БСП трябва да преодолее. На първо място той посочи мудната и по- малко ефективната организация. „Трябва да е ясно на всички партийни ръководства, че водещият критерий, по който трябва да се подбират кандидатите за публични длъжности и да се правят номинации, е тяхната популярност и избираемост", заяви на второ място Станишев. На трето място той изтъкна паралелните кандидатури. Лидерът на БСП отбеляза, че партията е загубила поне в 5 общини заради разминавания и противопоставяне с партньори от Коалиция за България. „На тези избори наши другари, наши членове и активисти на партията, които заради несъгласие с официалните ни кандидатури, решиха или да не работят изобщо за кампанията, или тайно да подкрепят други кандидати", добави Станишев.

В анализа си за изминалите избори лидерът на БСП изтъкна, че партията се изправя на крака, припозната е като алтернатива на ГЕРБ, способна да води битка в името на висши ценности, каквито са свободата и демокрацията. „Днес БСП е партия по-мърда, по-силна и гледаща към бъдещето с отговорност пред България", заяви Станишев и добави, че БСП е единственото препятствие пред амбиции на ГЕРБ за тотална и безконтролна власт. Той изтъкна, че левицата успя да устои на натиска, заплахите, провокациите. Макар да не е победител в изборите, БСП се представи достойно на тях и спечели симпатиите и уважението на много български граждани. „След тези избори имаме силен съюзник в лицето българските граждани", заяви Станишев.

Лидерът на БСП изрази гордостта си от откритата и честна кампания на партията. „Нашето оръжие бяха каузата ни, истината и разговорът с хората!", добави Станишев. Той изтъкна, че Ивайло Калфин и Стефан Данаилов са най-добрите и силни кандидати, които БСП можеше да излъчи. Станишев благодари на кандидатите и на активистите на партията, които не само работиха всеотдайно, но и устояха на натиска, тормоза и заплахите. „Никой няма да бъде забравен. Нашите активисти и симпатизанти могат да разчитат, че ще направим всичко възможно да ги защитим и отстоим", категоричен беше Станишев.

По отношение на ГЕРБ, лидерът на БСП коментира, че те губят доверието на хората. „През 2009 г. огромна част от гласовете за ГЕРБ бяха „по любов", днес имаме работа или с „платена любов", или с „любов по принуда", отбеляза Станишев. Той напомни, че дори ГЕРБ, които като управляващи носят отговорността за провеждането на изборите, настояват за касиране по места.  Лидерът на БСП отбеляза, че левицата трябва да попречи на ГЕРБ да проведе по същия скандален начин и следващите парламентарни избори. „Не можем да оставим без последствия случилото се, защото, ако нищо не предприемем, то ни чака не само на предстоящите парламентарни избори, но може би и за дълги години напред", предупреди Станишев. Той изтъкна, че БСП не приема изборен резултат, постигнат по този начин. „Премълчаването на всичко случило се би било предателство пред всички свободни българи и особено пред тези, които въпреки натиска гласуваха за нас", каза още Станишев.

Пред журналисти Станишев коментира, че няма да влиза в партийни диалози с Георги Първанов, защото до 23 януари той е президент и е надпартиен. „Не мисля, че е коректно", аргументира се лидерът на БСП. По отношение на промяната в партията, той изтъкна, че тя се извършва вече две години и ще продължи. Станишев отново отбеляза, че на изборите БСП беше припозната като реална алтернатива на ГЕРБ. На предстоящия конгрес на партията председателят на БСП покани Първанов да седне на първия, а не на последния ред.

 

 

 

 

 

 

ДОКЛАД

 

на председателя на НС на БСП Сергей Станишев

пред разширеното заседание на НС на БСП

 

 

 

 

Другарки и другари,

 

Днешното разширено заседание на Националния съвет е по повод на приключилите избори за президент и органи на местна власт. Както винаги след избори досега, целта е да направим анализ на изборните резултати, да обобщим най-важните политически изводи от случилото се, да откроим поуките и да очертаем непосредствените и средносрочните задачи на партията.

Искам да започна с думи на благодарност към десетките хиляди активисти и дейци на партията, изнесли на плещите си работата по кампанията, към хилядите кандидати на партията за общински съветници и кметове в общините и населените места и, разбира се, към нашите кандидати за президент и вицепрезидент на България Ивайло Калфин и Стефан Данаилов.

Съзнавам, че думите на благодарност може да звучат стандартно, като клише, но този път наистина си заслужава да прибавя и още няколко изречения към тях. От нашите активисти и кандидати в тази кампания се изискваше не само желание за работа, но и много кураж, защото бяха подложени на натиск, заплахи, а някъде отнесоха и бой. На редица места това продължава и след изборите, има тормозени и уволнени активисти и наши кандидати заради това, че открито дръзнаха да се противопоставят на нашия противник в една битка, която трябваше да бъде честна и по правилата на закона, но не беше такава. Позволете ми, освен благодарностите, да им кажа, че нищо и никой няма да бъде забравен. Нашите активисти и симпатизанти могат да разчитат, че ще направим всичко възможно да ги защитим и отстоим. И това е пряко задължение на всички наши представители в цялата страна. След тази мръсна и опорочена в много отношения кампания, партията се изправи на крака, има ново самочувствие и за зла участ на нашия противник остана единственият пълноценен политически субект като препятствие пред неговите амбиции за тотална и безконтролна власт във всяка една сфера на обществения и политическия живот в страната.

Ще се върна по-нататък към темата за безпрецедентната среда, в която се проведоха приключилите избори. Преди всичко искам да се спра на въпроса

 

Какво точно се случи и какви са действителните резултати?

 

Анализът, направен от Изпълнителното бюро и Националния предизборен център, обогатен от днешната дискусия, ще бъде предоставен на всички партийни организации за обсъждане и изводи по места.

За самостоятелните листи за общински съветници на партията са подадени близо 600 хил. гласа. За листи за общински съветници, в които БСП участва с други партии са подадени още близо 180 хил. гласа. Като цяло резултатът от пропорционалния вот за левицата на тези избори възлиза на над 700 хил. гласа, което е по-добър резултат в сравнение с предходните избори с приблизително 80 хил. гласа и с около 20 хил. гласа по-добър в сравнение с представянето ни на парламентарните избори през 2009 година.

Партията има 1167 мандата в общинските съвети.

В 94 общини имаме избрани за кметове наши кандидати (в това число 8 областни центрове), а в други 9 общини кметовете са избрани с подкрепата на БСП, което въз основа на политическите споразумения между двата тура ни гарантира участие в управлението на общо 103 общини.

Постигнахме пробив в 34 общини, в които досега не сме управлявали, в това число и в два областни центъра, но в същото време сме отстъпили управлението в други 54 общини, между които и 6 областни центъра, в които досега сме били на власт.

За листите на нашия основен противник - ГЕРБ - бяха подадени близо един милион гласа, което е с близо 400 хил. гласа повече в сравнение с местните избори през 2007 година, но в същото време с около 680 хил. гласа по-малко в сравнение с изборите през 2009 година. Този резултат гарантира на ГЕРБ 1608 мандата в общинските съвети, а избраните кметове с листата на тази партия са 85, от които 14 в областните центрове.

Резултатът от президентските избори е всеизвестен и широко коментиран: нашите кандидати за президент и вицепрезидент отстъпиха първото място на дистанция от едва 167 хил. гласа, тоест с 5 процента от гласувалите. На втория тур на изборите те получиха над милион и половина гласа срещу по-малко от милион и 700 хил. гласа, подадени в полза на техния опонент.

Към общия резултат следва да се прибави и числото от близо 700 хил. недействителни гласове, подадени за общински съветници, кметове и за президент и вицепрезидент на страната на първи тур.

Как би трябвало да тълкуваме тези изборни резултати? Не може да си затворим очите, че ГЕРБ е първа политическа сила. Имат повече областни центрове и съветници от БСП. Преобладават решително в най-големите градове. Това е така. На тези избори обаче ГЕРБ спечели повече власт и много повече контрол. Това е факт. Подлежи ли на допълнителна интерпретация този резултат? Да, и това е видно, а именно, че като цяло БСП запазва досегашните си позиции в местната власт, но партия ГЕРБ съществено е увеличила присъствието си в управлението на общините за сметка на много по-слабото представяне на останалите партии.

Има обаче и още един въпрос, който трябва да си зададем, и в неговия отговор е заровена причината, заради  която не можем да поздравим, както е според демократичната традиция, с победата нашия противник. А този въпрос е:

 

Как би изглеждал изборният резултат, ако изборите бяха честни и демократични?

 

Или най-малкото как би изглеждал резултатът, ако броят на недействителните гласове не беше в такива драстични размери? Към тази сметка следва да бъдат прибавени и безпрецедентният административен хаос при провеждането на изборите, който отблъсна стотици хиляди избиратели от урните, съмнителната роля на МВР и ГРАО, които лишиха от право на глас, стотици хиляди български граждани, сбърканите бюлетини на едни места, прозрачните бюлетини на други, липсващите протоколи, както и протоколи и бюлетини в чували, разхождащи се по телевизионните екрани пред очите на хората, пренасяни от депутати от управляващата партия. Дори няма нужда да говорим за продадените гласове, които заедно с така наречения контролиран и корпоративен вот по оценка на социолозите е  между 10 и 15 процента.

Едва ли е лесно да се получи отговор на подобни въпроси. В историята няма „ако", а приключилите избори са вече история.

И все пак - резултатът от кметския избор в големите градове, в областните центрове нямаше да е 14 на 8 в полза на ГЕРБ, както е сега, а щеше да е 10 на 10. Аз съм убеден, че ако изборите бяха честни, ние щяхме да сме победители в Смолян и Велико Търново, а ГЕРБ, освен в тези градове, щяха да са губещи в Пловдив и Плевен. Подобна е ситуацията в още двайсетина общини, в които кметския избор в полза на ГЕРБ е на подозрителен кантар с резултата на противопоставящите се кандидати на други партии, между които и шестима наши кандидати.

Ако изборите бяха честни и демократични, сме сигурни и че новият президент и новият вицепрезидент нямаше да се именуват Плевнелиев и Попова.

Каква е истината? В  обществото цари масово убеждение, че изборите не бяха честни, свободни и демократични, както и масовото подозрение, че обявеният официално резултат не е истинският. Безспорната истина е, че не само ние не вярваме в резултата, но даже и самите управляващи, защото след изборите избухна небивала вълна от искания за касиране на изборите в редица общини, като голяма част са искания и по инициатива на политическа сила, отговорна за организирането и провеждането на тези избори -  ГЕРБ.

Много показателни са първите резултати от ръчното съдебно преброяване на бюлетините в някои общини, в които по инициатива на ГЕРБ се заведоха дела за оспорване на резултата. Като например в Кърджали, където се потвърди изборът на кмета Хасан Азис, но при броенето се оказа, че кандидатът на ГЕРБ не е на второ, а на трето място след нашия кандидат - Милко Багдасаров. Какво може да се окаже, ако навсякъде се преброят повторно гласовете, може би нямат вече желание да научат и лидерите на ГЕРБ.

Има и още една възможна интерпретация на изборния резултат, а именно, че той не позволи на ГЕРБ да постигне предизборните си цели. Не е тайна, че очакваха много по-категорични резултати още на първи тур. Те трябваше да покажат, че нищо не се е променило от 2009г. Политическата сила, която попречи на изпълнението на тази цел, е тъкмо нашата партия.

Да, ГЕРБ спечелиха изборите, но постигнатият резултат ни дава самочувствие да кажем следното:

Първо, ГЕРБ загуби моралния императив, от пиадестала на който управлява страната вече две години, а именно - че те са добрите, честните и силните, които са на власт, за да създават справедливост и да накажат лошите и нечестните. В представарта на повече от половин милион души, нямащи нищо общо с БСП, но гласували за кандидатите на БСП на втори тур, днес определено по- лошите са ГЕРБ.

Второ, доверие в ГЕРБ са оттеглили една трета от подкрепилите тази партия на парламентарните избори през 2009 година, докато доверието в БСП се запазва и дори разширява. Нещо повече, което според мен е особено важно, спечелихме доверие и перспектива.

Трето, ГЕРБ се представи като политическа сила, за която политиката е не отговорност за управлението на страната и общините, а властта сама по себе си и в името на тази власт са готови да използват всички средства, да воюват за победа на всяка цена.

Четвърто, ако през 2009 г. огромна част от гласовете за ГЕРБ бяха „по любов", днес имаме работа или с „платена любов", или с „любов по принуда".

Пето, БСП бе припозната не само е възможна алтернатива на ГЕРБ, доказана чрез гласовете на избирателите, тя е единствената алтернатива и подходящ политически субект в представите на стотици хиляди български граждани, способен да води битка в името на висши ценности, каквито са свободата и демокрацията. Трябва обаче да сме наясно, че това доверие тепърва трябва да оправдаваме и отстояваме. Но ако през 1990 г. БСП олицетворяваше контрола, натиска на държавата, днес тази роля е присъдена на ГЕРБ.

 

БСП устоя на натиска, заплахите, провокациите и, макар да не е победител в изборите, се представи достойно на тях и спечели симпатиите и уважението на много български граждани. Особено трябва да ни радва, че на тези избори, на втория тур, средната възраст на левия избирател спадна с 11 години. БСП започва да се отваря към младежи и към хора в активната възраст.

 

Другарки и другари,

 

Анализът на изборните резултати би бил полезен, ако въз основа на него направим верните изводи и извлечем нужните поуки. Преди всичко ние трябва да обсъдим възможността за действия, които да попречат на ГЕРБ да проведе по същия скандален начин и следващите парламентарни избори, защото със сигурност всичко, което се случи, е генерална репетиция на онова, което може се случи на България през 2013 година или по-рано. След тези избори имаме силен съюзник в лицето най-вече на общественото мнение.

На първо място трябва да си обясним, а след това да обясним и на хората какви са средствата, използвани  от ГЕРБ за постигане на техните изборни цели. Средствата бяха комбинация от насаждане на страх, употребата на колосални финансови средства със съмнителен произход, контролиран и корпоративен вот чрез натиск или корупционна заинтересуваност на бизнес формирования и силови групировки. И тук искам да помоля нашите структури да предоставят в Националния съвет имената на всички бизнесмени и групировки, които открито и нагло участваха в политически избори чрез заплашване и купуване. Известно е, че ние сме партия с дълга памет и е добре това да се осъзнае от мнозина.

В допълнение на това следва да се споменат и натискът или пряката финансова зависимост, на които бяха подложени и са подложени медиите, както и директната административна и противозаконна намеса на представителите на ГЕРБ в избирателните секции, чрез техните застъпници, наблюдатели, брокери и посредници при покупко-продажбата на гласове.

Действията на управляващите бяха улеснени от прокарания от тях Изборен кодекс, като напълно игнорираха предупрежденията за неговите недостатъци не само от страна на опозицията, но и от страна на редица авторитетни неправителствени организации. Като цяло логичният хаос в изборния процес беше пожеланата от управляващите среда, в която те можаха да извършат цялото това гигантско опорочаване на изборите.

Не можем да оставим без последствия случилото се, защото, ако нищо не предприемем, то ни чака не само на предстоящите парламентарни избори, но може би и за дълги години напред. Това е важната причина, заради която подкрепяме предявените по съдебен ред претенции за оспорване на изборните резултати в някои общини, както и за инициираното от нас безпрецедентно искане относно резултата на президентските избори. Важното е да дадем ясен сигнал, че не приемаме изборен резултат, постигнат по този начин, както и това, че не бива да се позволява друг път в България да се правят избори по този начин. Най-странното е, че гузно истеричният отговор на  ГЕРБ досега е - „нямат доказателства?!?" И аз искам да попитам - от Цветанов ли да ги вземем? В името на това ще привлечем и вниманието на международната общественост и аз в лично качество предприех вече някои действия в тази посока. Премълчаването на всичко случило се би било предателство пред всички свободни българи и особено пред тези, които въпреки натиска гласуваха за нас.

 

Другарки и другари,

 

Факт е, че участвахме в изключително нечестно проведени и съмнително свободни и демократични избори. В такава среда е редно да гледаме на нашето представяне по-скоро като удовлетворително и като много добра основа, върху която да стъпим при подготовката на партията за следващите избори. Не можем обаче да изчерпим анализа с фразата „откраднаха ни изборите". Защото при сходни общи условия имаме сериозни успехи, пробиви, например удвояването на вота за листа в Шумен, имаме и видими пропадания. Случилото се не може да е повсеместно оправдание за очевидни слабости и недъзи, които разкри нашата предизборна кампания, част от които са стари, колкото партията и ние сме обсъждали тези недъзи нееднократно.

Първо, като цяло, въпреки усилията, нашата организация продължава да е доста по- мудна, традиционна, статична и по- малко ефективна - не само в самата предизборна кампания, но и в самия изборен ден. Следва да признаем, че ако оставим в скоби парите и недемократичните похвати на ГЕРБ, в организацията на изборния процес те ни превъзхождат: поемат технически задачи за изпълнение много на брой хора, предимно младежи, добре са обучени, знаят какво да правят във всеки един момент, във всяка една ситуация и действат. Накратко, предстои ни тежка битка с опонента не само на политическия, но и на организационно-технологичния терен. И това изисква промени при нас.

Второ, следва веднъж завинаги да се уточним и да е ясно на всички партийни ръководства, че водещият критерий, по който трябва да се подбират кандидатите за публични длъжности и да се правят номинации, е тяхната популярност и избираемост. И на тези избори Националният предизборен център влезе в сериозен, понякога остър диалог с редица местни ръководства по повод на предложенията за кандидати за кметове на партията. Има  случаи, в които постигнахме разбиране и това пролича от резултатите. Има обаче и обратните примери и това личи от резултатите. Няма нищо по-добро от това най-избираемият кандидат да е от средите на нашата партия, но той трябва да е авторитет и не бива да се противопоставят изкуствено кандидати само защото са членове на БСП и кандидати, които са близки и ангажирани с нас, но нямат формалното партийно членство. Защото можем да се пазим от вътрешнопартийно недоволство или да правим някакви дребни вътрешнопартийни сметки, а в крайна сметка губим избори.

Трето, паралелните кандидатури. Те са два вида - кандидати от нашите партийни среди срещу нашите официално издигнати кандидати; другият вид са кандидати от ляво, издигнати паралелно от средите на други леви партии под формата Коалиция за България или някакъв друг формат. За първия вид вече имаме изработен механизъм и той се прилага съгласно новите уставни правила. И е добре най-сетне да сме последователни. За втория вид каквото и както и да говорим води в крайна сметка до едно - оценка на състоянието и перспективите на нашата коалиционна политика.

Аз разбирам, че всяка партия има свои интереси и търси идентичност. Стига да помага на общата кауза. Но на тези избори в повечето случаи този подход само попречи на БСП, без да се постигне като правило успех за левицата. Истината е, че на местни избори редовно получаваме удари в гръб и отстрани, но наближат ли парламентарни избори, забравяме за това. На тези избори наприемр загубихме поне в 5 общини заради разминавания и противопоставяне с наши партньори от Коалиция за България. Няма да цитирам имена, няма да задавам настроения, но това е разговор, който очевидно ще трябва да проведем с нашите партньори и въз основа на него в Националния съвет да вземем решение за формата, в който партията ще се подготви за следващите парламентарни избори.

На тези избори обаче се появи и още един трети вид - наши другари, наши членове и активисти на партията, които заради несъгласие с официалните ни кандидатури, решиха или да не работят изобщо за кампанията, или тайно да подкрепят други кандидати. Загубихме гласове и крайни изборни резултати и в условия, когато нашите кандидати имаха добри шансове за балотажа, но паралелните кампании, подпомагани от наши активисти, финишираха с подкрепа за противника. И по този въпрос ще спестя примерите, макар че на много места нашите членове се досещат за кого говоря.

Длъжни сме да осъзнаем, че след тези избори, особено след резултата, който получиха нашите кандидати за президент и вицепрезидент, нашият най-голям съюзник са гражданите на България. Време е партията да се опре на тази сила и да търси имена в листите, които представляват значими обществени групи и тенденции в обществените нагласи и настроения.

 

 

Другарки и другари,

 

Поставяйки темата за коалиционната политика по този начин не бих искал да оставям впечатление, че се готвя да премълча най-коментираният напоследък въпрос за нашите отношения с другите партии и най-вече с Движението за права и свободи. Знам много добре, че в средите на нашата партия, а и извън нея битува възгледът, че ДПС ни подкрепи на думи, но в действително обслужи интересите на ГЕРБ.

Най-напред искам да подчертая, че преди избори, в предизборната подготовка ние не сме търсили, не сме правили и опити да съгласуваме нашите предизборни действия с партии, освен с партньорите от нашите предизборни коалиции. На тези избори ние очаквахме подкрепа от страна на избирателите на ДПС при евентуален балотаж между нашите кандидати за президент и вицепрезидент и кандидатите на ГЕРБ. Очаквахме тази подкрепа не на основата на тайни договорки, а защото всички социологически проучвания показваха ясна опозиционна нагласа на избирателите на ДПС и намерението им да подкрепят нашите кандидати, ако се стигне до такъв развой на събитията. Такава подкрепа изискваше и логиката на политическото поведение на ДПС през последната половин година.

Ние получихме такава подкрепа, защото, пак по данни на всички социолози, три четвърти от традиционните избиратели на ДПС са подкрепили нашия кандидат за президент, и значително по-малко са гласували по друг начин. Разбира се, тази подкрепа нито беше достатъчна за победа, нито можеше да изиграе решаваща роля в избирането на президента. В крайна сметка, трудно можем да очакваме от друга партия да извади 100 % от своите гласове за несвой кандидат. В това едва ли следва да виждаме заговор.

 

Няма защо да се срамуваме от подкрепата на една легитимна политическа сила. Тя бе заявена официално и открито. В този смисъл, опитът на Бойко Борисов за втори път след 2009 г. да разиграе противопоставянето и истерията „Борисов - Доган" даде далеч по-скромен ефект, въпреки че го даде. Въпреки този опит, нови 400 хиляди граждани, извън гласовете на ДПС, гласуваха за Калфин и Данаилов. Със сигурност всички тези хора дадоха доветието си на нашите кандидати с ясното съзнание за своя избор и срещу модела на управление на ГЕРБ.

И на тези избори в не една и две общини бяхме един срещу друг с ДПС. В други общини си партнираме отдавна. Някъде ни подкрепиха на втори тур, другаде подкрепиха нашия противник, на трети места имаше разделение на техните избиратели.

Днес ние сме две опозиционни партии и нашето отношение към ДПС, както и към която и да е друга партия, може да се проверява и изпитва само по отношението на тази партия към ГЕРБ. Няма друг критерий. Докато те са против ГЕРБ, ние не може да сме против тях. Смятам обаче, че отношенията ни с ДПС, а и с всеки друг политически субект трябва да се градят на ясни принципи, както за нас, така и за тях, а също така прозрачно за цялото общество.

БСП ще се бори за самостоятелен успех и с днешна дата ще търси доверие и съюзници преди всичко сред гражданите на България. Възможно е да спечелим следващите избори и да сме първа политическа сила, но да останем в опозиция, ако преценим, че сътрудничеството с други партии е недопустим компромис. Компромиси с нашите цели, с нашата програма, с нашата политика заради участие във властта не смятам, че трябва да правим.

 

Другарки и другари,

 

В периода до следващите избори могат да се случат много неща.  Може ГЕРБ отново да спечели изборите, може, което е по-вероятно и логично, и ние да ги спечелим.

Със сигурност ще има опити за преструктуриране и на дясното пространство, и на центъра, които пострадаха в значителна степен на тези избори и получиха практически неразличим резултат, но това пространство ще бъде запълвано от някой. И една от нашите цели е да извоюваме доверие и на този терен.

Също така е сигурно, че ГЕРБ ще направи всичко възможно да предотврати или намали възможността БСП да набере още по-голяма сила и в оставащите до избори месеци да се превърне в първа политическа сила. Тези опити започнаха още в деня след изборите под формата на инициирани от Бойко Борисов интриги за вътрешнопартийни съперничества. И трябва да знаем, че за ГЕРБ прегради няма, ограничения няма, ще използват всички средства.

Ако опитите за разцепление на БСП не успеят, ще се изпробва познатата схема за заобикаляне на БСП чрез нови политически проекти. Част от говоренето и от някои публични изявления отсега ни подготвят да свикваме с мисълта, че кризата може да ни наложи надпартийно правителство, правителство от експерти или на националното съгласие и спасение. Цитирам по същество премиера, който заяви, че е готов да направи коалиция с всекиго, ако народът пожелае това.

Нека да е ясно, че ГЕРБ и Бойко Борисов не са нашите партньори и с тях на една маса няма да сядаме ей така. Сядали сме, можем да седнем на една маса с партии, които споделят демократични ценности и уважават Конституцията, но за две години управление и особено на последните избори ГЕРБ показа, че не е между тях. И БСП никога няма да приеме да бъде в подчинена позиция на ГЕРБ. Никакво трайно партньорство не е възможно между нас с която и да е партия, която е готова на сътрудничество с ГЕРБ, защото това е един от пътищата към авторитарен режим - ако ГЕРБ не успее да го наложи самостоятелно, ще го направи в сговор и под прикритието на други партии.

И на тези избори обаче хората наказаха много партии - за тяхната непоследователна позиция по отновение на ГЕРБ - ту ги критикуват, ту са в сговор с тях. И напротив - оцениха ясната позиция на БСП.

 

Уважаеми другарки и другари,

 

Дължа днес да дам и личен отчет за моето участие в кампанията и виждането ми за бъдещето на нашата партия и нейните задачи. Аз наистина се гордея, че направихме открита и честна кампания. Нашето оръжие бяха каузата ни, истината и разговорът с хората! Мога честно да заявя, че дадох всичко от себе си за победата на нашата кандидат-президентска двойка. И днес съм убеден, че Ивайло Калфин и Стефан Данаилов са най-добрите и силни кандидати, които можехме да излъчим. Една крачка ни делеше от постигането на успеха, като, кой знае - може и да сме я направили, но обявеният официално резултат говори за обратното. Сега ще ви помоля с аплодисменти да потвърдите моето впечатление, че всички ние много дължим на личната всеотдайност и поведение в една изключително силна кампания на Ивайло Калфин и Стефан Данаилов. Те наистина се раздадоха докрай, със сърце и кауза.

Работих без да се щадя и за победата на нашите кандидати за кметове и съветници. Надявам се, че мнозина от вас да сте го почувствали. Изключително се гордея с тези личности, с тези жени и мъже, независимо дали спечелиха, или загубиха. Видях и почувствах тяхната и на много други наши членове емоция и искреност. Те бяха истинско вдъхновение за мен. Благодаря ви.

Правих всичко това, защото за мен бъдещето на нашата партия, възстановяването на доверието на хората в нея, е наистина кауза. Не е инструмент за реализация на лични амбиции или властови цели.

За мен подготовката за следващите парламентарни избори започва от днес. Целта може да бъде единствено БСП да ги спечели! Категорично ще се противопоставя на какви то и да било опити, от когото и да било, партията да пропилее възможностите, които се откриха пред нас и да затъне във вътрешни междуособици. Да, ние се нуждаем от откровен разговор за всичко - от политиките, през организационното състояние и партньорствата, до личностите, които номинираме. Но не и от лични интереси, прикрити под формата на голяма загриженост за партията. Смятам, че от утре всяка общинска организация трябва да направи свой задълбочен и критичен анализ и на успехите, и на пораженията.

Още от януари следва да започне редовният цикъл отчети и избори, който да приключи със заседание на новия конгрес на партията. Така че новите ръководни органи на всички нива изцяло да подчинят своята работа на подготовката на следващите парламентарни  избори.

Незабавно сме длъжни да започнем работа в диалог с всички други демократични партии за избор на ръководни органи на Националното сдружение на общините. Да помогнем и с целия ни експертен потенциал за успеха на нашите новоизбрани кметове. Защото там, където ГЕРБ наследиха общините от нас, нещата са подредени, а тяхното наследство, например в Сливен и Видин, е истинска катастрофа. Смятам, че още от началото на следващата година ще ние е необходим постоянно действащ предизборен център.

Имаме солиден извървян път във формирането на алтернативни политики за последната година. И докато преди една година за нашите тези и алтернативи нямаше чуваемост, днес, все повече хора са готови да ни следват. А имаме какво да им кажем. В хода на президентската кампания нашите политически и управленски приоритети се очертаха с нова сила:

 

1.                           Възстановяване на действието на Конституцията, която определя България като демократична, социална и правова държава. Диалог и уважение, в противодействие на насилието и едноличната власт.

2.                           Спиране на държавния рекет над бизнеса, несвързан с управляващите. Равни правила и условия за свободна стопанската инициатива на хората. Против монопола и облагодетелстването на фирми, чийто успех е зависим от тази власт.

3.                           Отговорно и прозрачно стопанисване на обществената собственост.

4.                           Образованието на децата ни. Грижа за бъдещето чрез приоритетно развитие на образованието като основа за конкурентоспособна нация и политика в подкрепа на майчинството.

5.                           Здравето на хората. Възстановяване на отговорностите на държавата към здравето на българите, независимо от тяхното местоживеене или социален статус.

6.                           Социална защита от криза. Справедливо преразпределение на тежестите от кризата и особена грижа на държавата за най-бедните, пенсионерите, хората с увреждания и младите.

7.                           Грижа за всяка община. Връщане на балансирана регионална политика и преодоляване на резките диспропорции, отворени от управлението на ГЕРБ, в полза на няколко големи града.

8.                           Духовно възраждане и културно излекуване на нацията от шестващата простащина.    

 

 

Смятам, че на базата на тези водещи политики, трябва да търсим нашите граждански и политически партньори. Това са и червените линии, от които не бива да отстъпваме след парламентарните избори.

След управлението на ГЕРБ, което ежедневно души свободата, руши институции, подчинява гражданското общество, мачка конкурентната стопанска инициатива, няма да е лесно. Не можем да обещаем на българите магически решения и внезапно благоденствие. Но можем да кажем, че днес БСП е партия по-мърда, по-силна и гледаща към бъдещето с отговорност пред България. Няма да спрем по средата на пътя и в нашата промяна и модернизация. Знаем, че имаме още път да извървим.

Не ви чертая лесно бъдеще на предизвестен успех, какъвто изглеждаше преди изборите през 2005 г. Нека обаче с общи сили, знания и енергия направим това, което дължим на нашите избиратели, на все повече хора и на България!

 

Благодаря за вниманието!