Ивайло Калфин: От днес се определя бъдещето на България

Nov 12, 2011 Новини БСП 0 1196

  Сега е моментът да убедим българските избиратели, че си струва да гласуват за представителите на БСП

 

Сега е моментът да убедим българските избиратели, че си струва да гласуват за представителите на БСП. Не на следващите избори, а от днес се определя бъдещето на България. Това заяви кандидатът на БСП за президент Ивайло Калфин по време на разширеното заседание на НС на БСП. Той изтъкна, че е важно партията да бъде припозната като двигател на промяната, на успеха и на справедливостта в политиката. Калфин отбеляза, че е важно БСП да бъде съсредоточена в победата, да не дава път на сръдните и на тънките сметки, да не допуска паралелни кандидатури или издигане на хора, които не могат да привлекат достатъчно гласове. „Да работиш за дадена партия означава да се стремиш тя да печели и да бъде по- силна, а не да търсиш облагите от нея", добави Калфин. По думите му хората не се интересуват от партийни крамоли, а се мотивират от силни партии, които могат да побеждават. „Можем да дадем това на хората", категоричен беше той. Според Калфин БСП трябва да дава решения както на текущите проблеми на хората като доходите и безработицата, така и на дългосрочните въпроси като демографията, пенсионната система, здравеопазването, конкутентността на икономиката, мястото на България в Европа и в света. „Трябва да работим за национална доктрина, за национални каузи", заяви Калфин. Той изтъкна, че ГЕРБ не могат да се гордеят с победата си, защото е постигната в рамките на най-нечестните и недемократични избори не само в България, но и в целия ЕС. „Победата е постижима и следващият път ще я постигнем", категоричен беше Калфин. По думите му стремежът на хората за повече справедливост и за по-добър живот не може да се отмени с президентски указ или постановление на Министерския съвет. „Това, което остана в сърцето ми е доверието на хората и надеждата за по- добър живот. Дадох всичко от себе си да отговорим на това доверие и да запазим тази надежда. Затова краят на кампанията не означава край на ангажиментите", заяви Калфин. Той благодари на Стефан Данаилов, на ръководството на БСП и на всички, които подкрепиха кандидат-президентската двойка на партията.

Евродепутатът Илияна Йотова изтъкна, че в София БСП е постигнала най- добрия резултат от 1995г. насам. „Затова не разбирам тези, които пръста си не помръднаха, за да помогнат за кампанията, но не спестиха отровните си думи, както за партията, така и за нашите кандидати", добави Йотова. За изборите в столицата тя коментира: „не успяха да ни смажат, но получените позиции не са удовлетворителни и достатъчни. Имаме самочувствие, но не сме удовлетворени". Йотова изтъкна, че кампанията на социалистите е била почтена, открита към хората и с ясни ангажименти. „Заложихме на партийна кандидатура за кмет и съм убедена, че това беше правилното решение", заяви Йотова. По думите й левицата в София е дала достоен отговор на безпрецедентното мачкане, дискредитация и политически натиск от страна на ГЕРБ. Според Йотова ще бъде грешка ако диалогът в партията се измести само към темата за или против един или друг лидер. „Там, където между другото ни тикат много от нашите врагове", отбеляза Йотова.  По думите й е необходима реформа в партийните структури и подготовка за парламентарните избори.

„Радвам се, че младите хора в Шумен бяха зад мен", заяви кметът на Шумен Красимир Костов. Той не спести критиките си към провеждането на изборите, организирани от ГЕРБ. Костов със съжаление изтъкна, че на състоялите се избори демокрацията беше свита в ъгъла и отбеляза, че  в Шумен 10 000 избиратели са били в забранителните списъци. „Отнемането на конституционното право на глас не може да бъде подминато просто така", категоричен беше той.

„Предстои да покажем, че ние от БСП работим със и в интерес на гражданите", заяви кметът на Враца Николай Иванов. Той изтъкна, че въпреки трудната обстановка, БСП успя да постигне победа във Враца. Успехът на социалистите той обясни с разумните и конкретни предложения, за разлика от некомпетентното управление на ГЕРБ на местно ниво. Иванов изтъкна, че на изборите ГЕРБ са заложили на заплахите, манипулациите, страха, парите и на контролирания вот. „Горд съм, че въпреки това врачани не се уплашиха и дадоха шанс на промяната", заяви новият кмет на Враца.

Победителят на местните избори в Сливен Кольо Милев също открои като достойнство на кампанията на социалистите откритостта и честността. Той изтъкна, че негов приоритет в управлението ще бъдат европроектите и заетостта в общината.

„В Пещера ударихме шамар на ГЕРБ, който дълго ще се помни. Първият кмет на ГЕРБ остана в историята, преборен от нашия кандидат Георги Козарев", заяви председателят на БСП-Пещера Анастасия Младенова. Тя изтъкна, че социалистите печелят убедително и във Велинград, Брацигово и в Септември. „Хората ни повярваха, защото не ги излъгахме. Заложихме на срещите с хората, слушахме ги, не давахме захаросани обещания, не раздавахме пари, не раздавахме постове, не давахме дърва за огрев", заяви Младенова. По думите й социалистите печелят, когато са единни. Като проблем тя изтъкна коалиционната политика на партията.

Кандидатът за кмет във Велико Търново Николай Илчев отбеляза, че в общината на изборите ГЕРБ са използвали всякакви способи - от манипулиране на общественото мнение и компромати до обикновени лъжи. Той изтъкна, че хората са били лъгани, че ако гласуват за левицата, няма да има пари за общината. „Вотът на хората беше подменен", заяви Илчев и добави, че изборите в общината се оспорват.

„В изборите се сблъскаха страха и правото на хората да избират", заяви Донка Михайлова, кмет на Троян. По думите й има риск населението на общините, избрали червени кметове, да бъде наказано.

Кандидатът за кмет на Лом Пенка Пенкова с възмущение разказа как са преминали изборите в общината. „Пълно затъмнение, страх, шок и ужас. Четири групировки подбраха от всички страни хората от ромските квартали. Вървеше се от къща на къща и се казваше - който гласува за Пенка, ще му счупим краката и ще му подпалим къщата. Пребиха човек. Минах през какви ли не заплахи. Излетя първото ляво колело на дъщеря ми сама на път. Синът ми беше възпрепятстван да гласува. Вчера ме предупредиха да си помисля дали да говоря ", разказа Пенкова. „Когато онзи ден поздравиха с честните избори в Лом душата ми се сви и сърцето ми изстина. Реших, че ще говорим за това, което се случва, поне заради хората", продължи Пенкова. Тя беше категорична, че така не може да се продължава.

„БСП оживя, но не възкръсна", заяви членът на НПЦ Младен Червеняков. Той постави въпроса за промяната на политиката на партията. Според него трябва да се разработи минимум от базисна политика, от която БСП няма да отстъпи, независимо от това с кой и по какъв начин се коалира. „Трябва да се разработи национален план за развитие на страната", заяви Червеняков.

„Оказахме се много по-жилав противник, отколкото управляващата групировка очакваше", отбеляза евродепутатът Кристиан Вигенин. По думите му БСП не трябва да чака автоматичния провал на управляващите, а трябва да бъде на висотата на очакванията на хората, които дадоха доверието си на партията на изборите. Според Вигенин силата на БСП е в икономиката, демокрацията, европейската тема. „Последните избори бяха най-недемократичните и най-несвободните избори в ЕС", изтъкна още той.

Социологът Кольо Колев, който беше гост на заседанието на НС на БСП, определи като голям успех представянето на партията на изборите. Той изтъкна, че БСП се е легитимирала чрез компетентност и след две години, въпреки опитите за сатанизация и демонизация, гласът на БСП  беше чут. Колев отбеляза още, че над 700 000 избиратели, които не са червени, гласуваха в червено. „БСП не е в изолация", заяви Колев. По думите му БСП се легитимира като перспективата, като вероятният утрешен носител на властта. „Не правете вътрешните битки достояние на обществото. То не се интересува от тях", посъветва социалистите Колев.