Сергей Станишев: Новата търговска политика на ЕС трябва да се опира на правата на трудещите се, на екологичните стандарти и на човешките права

Nov 10, 2011 Новини БСП 0 1586

Основните елементи, на които трябва да се опира новата търговска политика на ЕС, са защитата на правата на трудещите се, на  екологичните стандарти и на човешките права

Основните елементи, на които трябва да се опира новата търговска политика на ЕС, са защитата на правата на трудещите се, на  екологичните стандарти и на човешките права. Това заяви председателят на НС на БСП Сергей Станишев по време на заседанието на Мрежата по външна политика на ПЕС, чийто председател е лидерът на БСП. Според Станишев европейските граждани трябва да бъдат особено бдителни по отношение на начина, по който ЕС реализира своята търговска политика. Той изтъкна, че новите компетенции и процедури на ЕС в областта на търговията и инвестициите предоставят огромни възможности. Също така обаче те крият сериозни рискове за  ЕС и за страните извън Съюза, без значение дали става дума за споразуменията за свободна търговия или за двустранните инвестиционни споразумения.

По отношение на случващото се в Арабския свят Станишев изтъкна необходимостта от засилена подкрепа от страна на ЕС за демократичния преход, дори ако се налага да бъде оказан натиск на тези режими,  които не се отказват от политиката на насилие и неспазване на човешките права. Според лидера на БСП икономическата подкрепа за тези страни трябва да върви ръка за ръка с демократизацията, изграждането на институции от нов тип и защитата на правовата държава. „В този момент не можем да рискуваме с разклащане на стабилността или подпалването на нови революции. Време е за друг тип мерки", заяви Станишев.

Наред с новата търговска полика на ЕС и развитието на демократичния процес в Арабския свят, на заседанието беше обсъдена и темата за Близкоизточния мирен процес. В дискусията се включи и Кадер Ариф, който е член на ЕП и координатор на Групата на Социалистите и Демократите в Комисията по международна търговия на ЕП.