Ханес Свобода: ЕП да дискутира как се проведоха изборите в България

Nov 09, 2011 Новини БСП 0 1014

Сергей Станишев: БСП е моралният победител на изборите   БСП е моралният победител от тези избори

Сергей Станишев: БСП е моралният победител на изборите

 

БСП е моралният победител от тези избори. Ако те бяха проведени честно и демократично, БСП щеше да има президент. Това заяви председателят на НС на БСП Сергей Станишев на заседанието на Групата на Социалистите и Демократите в ЕП, което се провежда в Брюксел. Лидерът на БСП представи анализ на изборните резултати и ситуацията в България след вота. Станишев изтъкна, че БСП винаги е приемала резултатите от изборите, защото досега те са се провеждали по честен начин. „За първи път сме свидетели на такива злоупотреби и манипулации, нарушения на конституционни принципи", изрази възмущението си Станишев. Той изтъкна, че БСП ще отправи искане до Конституционния съд за обявяване за противоконституционни резултатите от президентския вот. „Ако сега си замълчим, това означава на следващите избори хората да не излязат да гласуват, убедени че резултатите така или иначе ще бъдат нагласени", аргументира се Станишев. Той беше категоричен, че избори по този начин не бива да се правят, защото това ще е крах за демокрацията в България и Европа.

„Ако сега управляващите, въпреки че подкрепата за тях пада, печелят избори с манипулации, следващият път ще е още по-страшно", добави лидерът на БСП. Той напомни за европейската подкрепата, която ГЕРБ получи - дни преди изборите в България бяха Жозе Барозу, няколко европейски комисари, които заявиха, че това е единственото правителство, с което Европа може да работи. „Това нормално ли е?", попита Станишев и отбеляза, че Европейската комисия не трябва да се превръща в адвокат на една политическа партия. Станишев заяви, че в ЕП ще бъде представен документален филм с конкретни примери и  доказателства за протичането на изборния процес в България, както и за изборните нарушения и манипулации.

Европейските социалисти засвидетелстваха своята солидарност с българските си колеги. Председателят на Групата на Социалистите и Демократите в ЕП Мартин Шулц заяви, че трябва да се поучим от ЕНП, които когато имат кандидат го подкрепят изцяло, а не се съсредоточават върху вътрешните си противоречия. „Така и ние социалистите трябва да бъдем обединени от общата цел", отбеляза Шулц.

Зам.-председателят на Групата на Социалистите и Демократите в ЕП Ханес Свобода предложи да бъде иницииран задълбочен дебат в ЕП по отношение на изборите в България, както и да бъде поставен устен въпрос към Европейската комисия през втората половина на ноември.  Въпросът е  какви ще са поуките и реакциите за ЕК от провалените избори в България­.

Евродепутатът Едит Херцог заяви, че бездействието не е решение за социалистическото движение. По думите й проактивната и силна кампания, която БСП е провела, е знак за жизнеността и инициативата, която социалистическите партии трябва да проявяват в днешните условия.

Евродепутатът Катрин Тротман  изрази съжаление от двойните стандарти, които се прилагат към новите страни-членки,  не само чрез подкрепата на Барозу за Борисов, но и за начина, по който се разпределят парите на Кохезионния фонд.

Сергей Станишев поиска подкрепата на своите колеги в ЕП за развитието на кохезионната политика на ЕС и за Общата селскостопанска политика, както  и за свободното движение на български студенти в ЕС.