БСП тръгва из страната да чуе проблемите на гражданите и да ги запознае с направеното досега

Фев 24, 2009 Новини БСП 0 1538

БСП предлага мерки за бърз и прозрачен процес в съдебната система   Изпълнителното бюро на БСП препоръчва на ПГ на Коалиция за България да се предприемат няколко групи мерки за създаване на законодателни условия за бърз и прозрачен процес в съдебната система

БСП предлага мерки за бърз и прозрачен процес в съдебната система

 

Изпълнителното бюро на БСП препоръчва на ПГ на Коалиция за България да се предприемат няколко групи мерки за създаване на законодателни условия за бърз и прозрачен процес в съдебната система. Това заяви говорителят на БСП Корнелия Нинова след заседание на ръководството на партията. Загрижени сме от забавянето по произнасянето по някои от делата и затова предлагаме на нашите депутати да обсъдят с коалиционните партньори законодателни мерки за преодоляване на затрудненията в досъдебното производство, коментира Нинова. Ще бъдат обсъдени и мерки за преодоляване на проблемите с експертизи и вещи лица, подобряване на взаимодействието между съда и държавните органи и преодоляване на проблемите в дейността на разследващите органи. Това са изводи, наложени от практически затруднения, които досега са пречили за бързото развитие на процеса, уточни говорителят на партията. Като примери Нинова посочи отсъствието на адвокати и отлагането на дела, невъзможността да се назначава нов, когато липсва съгласие на подсъдимия да се назначава нов адвокат.

На днешното заседанието на ИБ беше изслушан заместник-министърът на финансите Кирил Желев по проблемите в НАП и Агенция „Митници". Нинова припомни, че БСП настоява за бързо и прозрачно разследване по случая с източването на ДДС и назоваване на виновните лица, ако има такива. Говорителят на БСП подчерта, че България е една от страните в Европейския съюз, която има най-висока събираемост в приходните си агенции. По думите й преекспонирането на цифри и имена, свързването с политически сили създава нездрава среда и демотивира служителите на двете агенции.  В това съзираме опасност за дестабилизиране на приходите в бюджета, коментира Нинова.

Ръководството на БСП уточни днес и графика на десантите из страната, в които ще вземат участие министри, зам.-министри, депутати и членове на ВС на партията. Обиколките ще се проведат в периода 4 март - 20 март и ще обхванат цялата страна. Ще бъде направен отчет на извършеното от правителството до сега. Участниците в десантите ще запознаят подробно гражданите с мерките, които Планът „Станишев" предвижда за  преодоляване на финансовата и икономическа криза. На срещите ще бъдат обсъдени и общополитически въпроси.

Говорителят на партията съобщи още, че този петък ще се проведе заседание на ВС на БСП, на което ще бъде приета цялата процедура по номинирането, издигането, подреждането, кампанията във връзка с предстоящите избори. На заседанието ще се избере комисия по провеждането на изборния процес, която ще е ангажирана с изграждане на правила за номинирането на кандидати и подреждането на листите. Номинирането на кандидатите ще става чрез вътрешнопартийни избори, което вероятно ще става на общински конференции.