БСП оспорва законността на президентските избори

Nov 08, 2011 Новини БСП 0 1487

За догодина ГЕРБ предвижда пореден „бюджет на мизерията"     Има достатъчно нарушения, които дават основание да се обърнем към Конституционния съд, който да се произнесе за законността на президентските избори

За догодина ГЕРБ предвижда пореден „бюджет на мизерията"

 

 

Има достатъчно нарушения, които дават основание да се обърнем към Конституционния съд, който да се произнесе за законността на президентските избори. Това заяви председателят на НС на БСП и на ПГКБ Сергей Станишев на пресконференция. Лидерът на БСП обяви, че за целта в парламента социалистите започват консултации с всички политически сили, с изключение на ГЕРБ. Станишев изтъкна, че в случая не става дума за политическо заяждане, а за важен принципен въпрос - дали обществото и политическите партии приемат този начин на правене на избори. Лидерът на БСП предупреди, че ако сега този проблем остане без политически последствия, остава въпросът какви ще бъдат следващите избори.

Станишев изтъкна, че за последните 20 години в България не са правени подобни избори - провалени от гледна точка на спазването на основните демократични стандарти. Той напомни за опитите ГЕРБ да си осигурят служебна победа още с приемането на Изборния кодекс, осъзнавайки, че губят доверието на хората. Лидерът на БСП се позова на социологически данни, според които контролираният вот е достигнал 10% - 15%. Заедно с това Станишев припомни хаоса по време на изборния процес, купуването на гласове, както и фактът, че вътрешният министър ръководеше предизборния щаб на ГЕРБ. Според лидера на БСП още на първия тур на изборите ясно са проличали безобразията на управляващите, а сега в близо ¼ от общините резултатите се оспорват. Станишев отбеляза, че дори ГЕРБ искат касиране по места, въпреки че като управляващи носят отговорността за начина на провеждане на изборите. Лидерът на БСП добави, че социалистите възнамеряват да проведат цялостна информационна кампания за начина, по който се проведоха изборите, както и да информират европейските институции.

Сергей Станишев подчерта ангажимента на БСП към гражданите, които подкрепиха кандидатите на партията и изтъкна, че БСП ще работи, за да оправдае тяхното доверие. Председателят на партията отбеляза, че за него кауза е БСП да възстанови доверие. Станишев беше категоричен, че е налице добра основа да се работи за спечелването на предстоящите парламентарни избори.

Социалистите коментираха и проектобюджета за 2012г. Според тях за поредна година се внася крайно десен бюджет, който прехвърля тежестта на кризата върху обикновените хора. „Това е бюджет на мизерията", категоричен беше Станишев. Той изтъкна, че управляващите не предвиждат дори индексация на доходите през следващата година. По думите му в бюджета за 2012г. се залага погрешна политика, която ще потиска икономиката и потреблението и ще доведе до ликвидацията на БАН и на научните изследвания в България. Според секретаря на НС на БСП Корнелия Нинова бюджетът за догодина на практика узаконява сивата икономика и осигурява продължаващото обедняване на хората. Тя изтъкна, че се предвижда инфлация от 2,8%, а същевременно доходите са замразени. Според Нинова управляващите демонстрират некоректност и лицемерие. Тя даде пример със земеделските производители, за които се отпускат с над 200 млн.лв. по- малко от обещаните средства. Нинова отбеляза още, че след като правителството изхарчи резерва, предвижда увеличаване на държавния дълг с още 4 млрд.лв. Социалистите обявиха, че ще предложат алтернативен бюджет за догодина.

По повод случващото се с БДЖ Станишев коментира, че правителството е тръгнало по порочен път, който води към унищожаването на железниците. Той напомни, че управляващите взеха решение за заем от Световната банка с ангажименти от страна на държавата, които обаче не са изпълнени.  Попитан от медиите за промените в Спешната помощ, лидерът на БСП изтъкна, че това е ангажимент, от който държавата се опитва да избяга. По думите му ще бъдат засегнати неосигурените българи, които вече наброяват около 2 млн. души.