Сергей Станишев: Ние се превърнахме в ясна и основна алтернатива на ГЕРБ

  Председателят на Българската социалистическа партия Сергей Станишев в предаването  „Седмицата" на Дарик Радио   Вие помните ли какво нарекохте успех точно преди изборите точно на това място, в това студио? Ами, в момента не

 

Председателят на Българската социалистическа партия Сергей Станишев в предаването  „Седмицата" на Дарик Радио

 

Вие помните ли какво нарекохте успех точно преди изборите точно на това място, в това студио?
Ами, в момента не. Аз си спомням...
Дайте да си припомни, за да видим дали наистина постигнахте успех според собствените ви критерии. Сергей Станишев на 17 септември тази година преди предизборната кампания:
Очаквате ли над 2 милиона гласа за вашите кандидати, колкото получават подкрепените от БСП Георги Първанов и Ангел Марин на предишните президентски избори през 2006 г?
На втори тур очаквам действително да спечелим 50 плюс 1...
Те и на първа тур, те и на първи доста получиха...
Не, на първи...
1,8 милиона, 1,78 милиона...
Коя година?
2006-а.
2006-а, да. 2006-а, да. 2001 г. беше по-различна ситуацията.
Колко областни центъра искате да спечелите?
Ами, ние ще се борим навсякъде. Не мога да кажа днес какви ще са крайните резултати, защото трябва да почувствам кампанията.
Цветанов каза - 10 е целта, всичко под 10 ще бъде провал. При вас кое ще е провал?
Е, той е казвал и 10, и 15, в различни периоди различни... Ние имаме решение на конгреса на БСП от миналата година, което казва БСП да бъде първа политическа сила в местната власт, с най-много кметове на общини, с най-много съветници. Това е формулировка от решение на конгреса.
Изпълнихте ли решението на конгреса, г-н Станишев, първа политическа сила ли е БСП?
Като резултат първа политическа сила е ГЕРБ, но като, аз бих казал, морален резултат БСП действително показа, че не само е запазила позиции, не само не е смачкана, а напротив, печели ново доверие. Защото, вижте, на местни избори всеки има основание да покаже някакви свои победи. Много често... Аз си спомням 2003 г., когато НДСВ взеха мисля, че един областен град като управляваща партия и 15-ина общини, те казаха - ами, ние сме победител, защото за първи път сме на местни избори, вижте...
Ама те и предварително го бяха казали. А пък нашата идея беше наистина предварително да кажете какво очаквате за победа... 
Вижте, ако...
Излиза, че не се случи победата според собствените ви критерии. Сто и десет общини сте имали преди, нали? Сега са 94, пак ако са верни сметките, които аз намирам. Вие трябва да кажете.
Да.
А с общинските съветници как стана, повече или по-малко са?
Нека да кажа първо все пак по-общата констатация, защото аз и по време на кампанията казвах и на медии, и на хора, че за мен най-важното е в резултат на тези избори хората да почувстват, че нещо се е случило в държавата. Защото няма по-точно мерило за настроенията на нацията от изборите. Всички социологически прогнози говорят, нали, ГЕРБ, БСП и т.н., но изборите са си избори. Сега, затова искам да ви кажа, първо, такива избори в България не е имало за 20 години. Това са тотално опорочени избори като организация, като тотална манипулация, натиск, всяване на страх и купуване на гласове и роля на МВР в целия този процес.
Т.е. искате да кажете, че вие имате повече гласове всъщност от ГЕРБ, но ГЕРБ са ги фалшифицирали, за да излязат, че те имат повече. Това ли искате да кажете?
Не, не... Не, аз искам да кажа следното - ако нямаше фалшификации и купуване на гласове, ГЕРБ нямаше да спечелят категорично Пловдив, Велико Търново и Смолян. Там тяхната изборна победа е фалшива. По отношение на президентските избори...
Там ще искате ли касиране?
Аз смятам, че там трябва да се иска касиране, както се иска касиране на много други места от нашите кандидатите...
От областните градове искате и в София, искате и в Силистра.
Да.
Ами, в София обаче разликата е толкова голяма между Йорданка Фандъкова и Георги Кадиев, че...
Разликата е голяма, но въпросът е как се печели - честно или нечестно. Нали цяла България видя какво се случваше в софийската общинска избирателна комисия - носене на скъсани чували, депутати от ГЕРБ в общинската избирателна комисия също мъкнат чували. Кой знае колко чували са унищожени, колко са невалидните бюлетини. Извинявайте, на първи тур в трите вида избор имаше 700 000 невалидни бюлетини. За президентските избори - 230 000 невалидни.
Ама в София колкото и чували да са, пак...
А в София нямаше нужда на г-жа Фандъкова да й правят служебна победа на първи тур, тя вероятно щеше да спечели честно на втори тур. И въпросът е не само за конкретния изборен резултат, разберете. Големият въпрос днес в България е - така ли ще се правят избори за в бъдеще, това ли е моделът, който приемаме? И затова аз казах няколко пъти на пресконференцията в нощта на изборите - БСП този начин на правене на избори не може да го приеме и не може да поздравим ГЕРБ за избори, спечелени по този начин. Защото аз съм убеден, факт е, много хора още имат доверие на ГЕРБ, моите уважения към тях, техен избор е, и ГЕРБ са голяма политическа сила, най-вероятно първа, но в резултата им и за президентските, и на много места за местните избори има изключително много купени гласове, има изключително много гласове, докарани с административен натиск и страх. Извинявайте, с това никога няма да се примирим и няма да ги оставим да се измъкнат безнаказано от този начин на правене на избори. Защото г-н Борисов, лидерът на ГЕРБ, министър-председател, беше казал - аз съм гарант, че тези избори ще бъдат честни. Излезте на улицата, направете анкета сред стотина българи - честни ли бяха тези избори. Те ще ви отговорят. И ми кажете после резултата от вашето лично проучване. Защото аз съм говорил с изключително много хора. И за БСП за първи път за 20 години действително каузата да отстоим правото на гражданите да избират свободно, да говорят свободно това, което мислят, да протестират, се превръща в една водеща кауза. И мисля, че ние тепърва трябва да се доказваме пред тези хора, които, особено на втори тур, дадоха гласове за нашите кандидати, не защото са от БСП тези хора, а защото виждат, че БСП се превърна в единствената по същество политическа сила, която може да се противопостави на ГЕРБ. И ние сме длъжници, аз съм длъжник на тези хора. Как тези гласове да не бъдат разочаровани? Тоест трябва да продължим и не бива да ги предадем, защото много от тези хора гласуваха в България да има нормална европейска държава и демокрация.
Само че казахте друго преди изборите. Вие казахте, че искате да сте първата политическа сила.
Искахме, разбира се, да.
А сега казвате - ами, даже и без манипулациите, вероятно ГЕРБ са си първата.
Вероятно да. Но има много голяма промяна.
Т.е. не сте вие първата?
Не, не сме ние.
Не, знаете ли, то е важно човек какви цели си поставя, защото преди изборите вие не си поставихте цел да има, както казвате вие голяма промяна.
Не сме ние първата, но... Вижте, ако си поставиш за цели минималистични, така, резултати, колкото да кажеш после и да си вържеш нещата... да кажеш - ама, вижте, ние не гонехме да бъдем първа политическа сила на президентски избори...
Ами, като НДСВ, те казаха - нямаме кмет, защото ни нямаше на предните местни избори, а сега вече имаме един кмет, значи сме...
Мога да... Не, не, това би било, как да ви кажа, демотивиращо за нашите хора. Но безусловно БСП направи много сериозна крачка напред. Аз обиколих цялата страна - от Силистра до Малко Търново, от Добрич до Благоевградско, мога да ви кажа какво се случва и какво видях. Видях хора, които имаха куража, членове на БСП, наши активисти, въпреки натиска, въпреки страха, въпреки заплахите, въпреки това, че правихме кампания на мускули, с абсолютно несъпоставим финансов ресурс, да се изправят и да кажат - ние искаме промяна на национално ниво, срещу ГЕРБ, ние искаме да променим България към по-добро по този и този начин, ние искаме да направим еди-какво си за общините. За това се иска много кураж. И за мен най-важното е този резултат като енергия, като настроение в БСП да не бъде разпилян, първо, и второ, да не разочароваме хората, които преодоляха свои лични вътрешни прегради, резерви към БСП и гласуваха на втори тур за Ивайло Калфин и Стефан Данаилов. Защото нека ви кажа още едно нещо. Кой откъде тръгна в тази кампания? ГЕРБ тръгнаха с почти готовата убеденост, че всичко им е в кърпа вързано, че едва ли не техният кандидат, който и да е, ще спечели на първи тур. Имам достатъчно сериозна информация за тези нагласи в ГЕРБ. Подобни неща казваха и социолозите. Те казваха - ако Плевнелиев и Калфин са на балотаж, Плевнелиев печели 60%, Калфин печели 30%. Спомнете си, нека си припомним.
10%.
Не бяха казали, неопределени. Ние постигнахме резултат много близък... една крачка не ни стигна до победата на президентските избори, при цялото манипулиране и фалшифициране в т.ч. И това е основание за самочувствие, не за главозамайване и да казваме - о, ние сме преборили ГЕРБ. Не, не сме ги преборили, те са силен противник...
Сега, да кажете ясно, въпреки всичко, което казвате дотук, касиране на президентските избори няма да искате?
Това е открит въпрос и това е политическо решение, което ще обсъдим много сериозно и отговорно...
Кога? Те изтичат чисто юридически сроковете...
Юридически има... две седмици след обявяване на резултатите депутати, четиридесет и осем, могат да отправят жалба до Конституционния съд. Затова аз смятам, че трябва много сериозно да обсъдим този въпрос не за заяждане с г-н Плевнелиев, който има първия резултат, а защото не можем да допуснем оттук нататък ГЕРБ да си мисли, че ето по този начин ще ги оставим да си правят каквото искат в държавата.
В колко общини искате касиране на изборите, обобщихте ли го?
Не, не сме обобщили, защото и днес аз, като приключим нашето предаване, ще отида на „Позитано"... има намерение, нали, за жалване в някои общини, където ще трябва да подписвам пълномощни. Там, където имаме основания за манипулации, фалшификации, ще го направим, защото това е принципен въпрос...
Т.е. вие ги изброихте вече - Смолян, Пловдив, София го направихте, Силистра казахте, че ще искате. Кой беше петият град областен?
Не, има и други, по-малки общини.
Нова Загора сте казали, Етрополе, Ботевград. Това намирам от изказвания пред изпълнителното ви бюро.
Да, да. Иначе ще знаем сигурно в понеделник-вторник, когато изтичат сроковете, колко са общо общините, където жалим. Защото, аз ви казвам, това е принципен въпрос. БСП умее да понася и победи, и загуби по достоен начин, но нямаме правото да предадем тези хора, които намериха вътрешния кураж да гласуват за нас и видяха какво се случва и как се прави. Извинявайте, няма да приема никога този начин на правене на избори, както беше в Лом - четири банди, ръководени от ГЕРБ, в т.ч. с депутати от ГЕРБ, организирани от тях, тръгват, заграждат Лом от четирите му края, тръгват през града, особено през ромските махали, мачкат, в т.ч. бият, има бити застъпници на Пенка Пенкова, и по този начин печелят избори. Това е „Бай Ганьо прави избори". ГЕРБ прави избори. И това няма да го приема и ще се борим. Колкото и да ми се сърди г-н Борисов, той не си спази обещанието като премиер и като лидер на управляващата партия. Тези избори бяха подчинени, цялата организация, на интересите на ГЕРБ. И искам да ви кажа - при този подход резултатът на БСП, да имаме 23% от общинските съветници, а ГЕРБ да има 32, е истински подвиг. Да преборим пари и всички останали технологии на ГЕРБ в осем областни града също е подвиг. И ви казвам - ГЕРБ по честен начин нямаше да спечелят нито в Смолян, нито във Велико Търново, нито в Пловдив, нито в Лом и в други места...
Интересни са думите, които използвате, това с подвига. Защото така става през тези 100 години с вашата партия, все сте в положение на подвизи, на героизми, на... Защо се връщате към тази стилистика? Вие сте точно...
Не, аз го казвам, това е...
...човека на модерната страна на партията, вкарал България в Европейския съюз, и сега се връщаме към партизанските...
Вие, живеейки в София, общувайки тук в, да кажем, медийни среди и прочие, вие не можете да разберете и да почувствате, извинявайте, какво се случва в една малка и средна община, че за един човек да отиде и да гласува срещу ГЕРБ, при тази среда, това е действително гражданска постъпка. Защото при мен са идвали и други хора, които бяха мачкани. Идваха при мен учители и казваха - извинявайте, ние бяхме приели да бъдем в листата на БСП, но ни казаха, че ще ни уволнят, и се отказахме, ще помагаме малко отстрани, но не можем да застанем с лицето си, защото имаме деца, трябва да се грижим за тях и т.н. Вие смятате ли това за нормално? Аз съм виждал хора също, които идват на наше мероприятие и, виждайки едни групировки хора пред това мероприятие, правят завой и си тръгват. 
Македонски или унгарски вариант е бъдещето на БСП според вас? Да припомним, в Македония бившият президент се върна начело на партията си. В Унгария бившият министър-председател, след осем години в опозиция, се върна начело на държавата. Говорим все за социалисти. Вие кой вариант виждате по-вероятен в България - вие да станете министър-председател или Георги Първанов да стане пак председател на партията?
Във всяка страна си има свой модел.
Е, кой е българският модел?
Няма нужда да копираме. Искам да кажа много ясно, така, моята гледна точка. Първо, днес като лидер на БСП съм много по-опитен, много по-ясен, много по-убеден в това, което правя, и мога да направя според мен повече за БСП, отколкото преди години. Второ, значи, опитите да се създават интриги или драма, или напрежение във връзка с намеренията на президента, също според мен са доста изкуствени. Ако Георги Първанов, след като му изтече мандатът, реши да възстанови членството си в БСП, БСП може да стане по-силна чрез неговото участие в партията, защото 
той е авторитетен политик.
И той какво го виждате да работи в БСП?
Аз не го виждам, всеки... не мога да бъда говорител на Георги Първанов, на президента на републиката. Той самият трябва да каже какви са неговите намерения. Нека изтече мандатът и ще...
Понеже Бойко Борисов прави, така да се каже, интрига между вас и Първанов като казва, че всъщност Първанов е искал загубата на БСП...
А вие замисляте ли се защо?
...за да се върне начело на партията. 
Вие замисляте ли се защо? Защото аз забелязах следния феномен. Даваме първа пресконференция след изборите във вторник. Журналисти ме питат - как се отнасяте към искането за вашата оставка? И аз ги питам - а кой всъщност я е поискал?   
Румен Овчаров, казвайки, че конгресът трябва да се събере. Мога да ви го цитирам. Така, с други думи, но това каза.
Не, БСП... И аз казах - кажете ми...
Запитан дали стои на дневен ред в БСП темата за оставките, включително и на лидера, по БНТ Овчаров отговаря - отново повтарям, темата за промяната в БСП стои, тя не е въпрос на емоция, още по-малко въпрос на интриги от външни фактори...
Разбира се.
...но трябва да стане по един нормален за една демократична партия процес, има си конгрес, има си процедури, по които това може да се случи. Значи...
Точно така. Значи, вижте...
...той казва, че темата за вашата оставка стои.
Не, той не казва това. Той говори за промяната в БСП. Второ, БСП...
Темата за промяната...
...БСП има редовен цикъл отчети и избори, като една демократична партия. През 2012 г. ще има заседание на конгреса, по-точно нов конгрес, с нов състав, където желаещите да бъдат лидери на БСП ще се явят и ще заявят своята програма, намерения за БСП. Аз имам своята ясна визия и своите ангажименти, и своята кауза...
Така, ако Георги Първанов дойде и каже - искам да стана лидер на БСП? Както примерно Владимир Путин излезе и каза - искам да си стана пак президент, и Медведев каза - да, разбира се... ето, ще си стане пак президент. Вие ще направите ли така? Ще кажете ли да, след като Георги Първанов, това е човекът два мандата президент на България, БСП има такъв човек...
Изчакайте два месеца и ще чуете намеренията на президента. Той самият ще каже. Аз не съм негов говорител. Аз мога да кажа за себе си.
Не, аз ви питам вие какво ще направите...
Аз мога да кажа за себе си.
Ще играете ли и срещу Първанов?
Аз смятам, че като лидер на БСП сега мога да дам на БСП повече, отколкото преди 5 години, да не говорим преди 8 години.
Т.е. отговорът е да...
И за мен БСП е кауза.
...на следващите избори Сергей Станишев, на следващите избори за председател на партията, ще се кандидатира, независимо дали е кандидат Георги Първанов, или който и да е друг, защото вие имате принципното разбиране, че сте добър председател с възможности?
Да. 
Няма да отстъпите лидерството?
Вижте, тук не става дума за лични сделки или нещо подобно. Обърнете внимание, че натискът за вътрешни борби в БСП сега върви отвън - от Бойко Борисов, от част от медиите, направете си анализ кои медии са най-активни в тази посока и си задайте въпроса защо. Защото според мен ГЕРБ са сериозно притеснени от тези резултати. Те не очакваха толкова добър резултат на БСП, имаха други планове, друга стратегия. И си мислят следното: ами, на следващите парламентарни избори, ако с всичките ни. . . им по-точно, политтехнологии, пари, МВР, и всичко останало вземем пак като партия само един милион? Какво правят, къде отива заявката на г-н Борисов за още един мандат с един милион гласа? 
Всъщност аз питах г-н Цветанов с кой ще се съюзят...
А дотогава има година и половина.
...ако нямат пълно мнозинство, но го питах и какво правят в общини, в които те нямат мнозинство в общинския съвет и трябва да правят коалиции. Някак си той не каза категорично, че няма да направи коалиции с БСП. Каза, че в името на хората, на градовете, да... с общините...
ГЕРБ са готови в името на властта...
Вие ще направите ли коалиции с ГЕРБ в общински съвети?
Аз вчера съм изпратил писмо до всички наши областни и общински ръководства с ясна препоръка навсякъде по възможност да формират мнозинства в общинските съвети срещу ГЕРБ. 
Това „по възможност" - веднага ще викат някъде: ами не може по възможност.
Не, по възможност... Ами, ще видите. Почти навсякъде ще бъде така. 
То ключът е в „почти". Нали разбирате, че в едно село да направите коалиция с ГЕРБ, това  вече ще бъде сигнал за модел, за възможен модел. 
И в противен случай, нали, ще вземем съответни и позиции, политически, на националното ръководство. Защо искам да ви кажа това и каква е позицията ни и на национално ниво? ГЕРБ се превръщат в партия и тези избори ясно го показаха, за които властта е самоцел. Те са готови на всичко. В една демокрация това не е нормално, това е аномалия, това е тежка болест, защото, ако си кажеш: в името на властта аз съм готов да фалшифицирам избори, аз съм готов да купувам гласове, масово, аз съм готов да заплашвам хора, аз съм готов да бия хора - тази партия няма моралното право да управлява демократична държава в Европейския съюз. За това става дума. 
Имаше ли предатели в БСП, г-н Станишев?
И затова искам да ви кажа... ще стигна дотам. И затова искам да ви кажа, че аз с този модел управление никога няма да направя коалиция. И с ГЕРБ в този вид и при тази политика, докато аз съм лидер на БСП, няма да правя коалиция.
Имаше ли предатели в БСП? Примерно, нали, вие в Плевен казахте... т.е. не в Плевен, вие навсякъде казахте, че трябва да бъдат подкрепяни кандидатите, които са срещу ГЕРБ, т.е. не кандидатите на ГЕРБ. В Плевен така ли стана?
Ами, доколкото знам, по-голямата част от партийната организация в Плевен е гласувала срещу кандидата на ГЕРБ. Защото разберете следното: значи, хората навсякъде, особено членовете на БСП, те не действат по команда, елементарна. Не може да ги накараш да отидат да гласуват за кандидат, ако те не го харесват, дори да е от БСП кандидат, и ние неведнъж сме го виждали. Видяхме на някои места, че БСП пак водеше, така, битки със себе чрез свои алтернативни кандидатури. И тези хора съобразно устава на БСП са се самоизключили от нашата партия, когато се кандидатират от друга политическа сила или листа. Такъв е новият устав на БСП. Сега за нас е най-важното, пак ви казвам, там, където имаме успех, да го развием и да укрепим, да помогнем на нашите кметове, общински съветници. Там, където имаме проблем, имаме достойно загубена битка, да дадем кураж на хората, които са постигнали толкова много. Аз се гордея с нашата кампания и в Смолян, и във Велико Търново, участвал съм в тях, видял съм с какъв хъс го правеха. Не бива това да бъде разпиляно. Там, където имаме проблем, трябва да се вземат и политически, и организационни мерки, хладнокръвно, със сериозен анализ. Не за да се отреже една глава и да кажем, ето, отбихме номера, някой е наказан, а за да бъдем в по-добра кондиция за следващите избори. Но в крайна сметка БСП е преди всичко обществен инструмент за постигане, правене на една политика. И ние на тези избори категорично се превърнахме в ясна алтернатива и основна алтернатива на ГЕРБ. Дълго време се приказваше, че алтернатива няма. Ето, сега чрез изборни резултати е ясно - на президентски избори 52,5 за ГЕРБ, 47,5 за БСП, за нашите кандидати с бюлетината на БСП. Това не са чисто гласове за БСП, ясно ми е. Но имаме потенциал да развием. Ще бъде престъпно пред тези хора, които са ни дали доверие под условие, да разпилеем този потенциал. 
Накрая въпросът за бюджета. Всъщност тепърва предстои големият коментар, но вие би трябвало да сте доволен от този бюджет. Всъщност България прави един и същ бюджет, подобен на този, който и вие правите.
Какво да съм му доволен? Какво да съм му доволен, какво да съм му доволен?
Ами, от това, че разходите за военни цели и за сигурност си остават в относителен дял много по-големи от разходите например за образование. Противно на това, което правят другите държави в Европа.
Как ще съм доволен от този бюджет, след като това е третият бюджет на мизерия, обедняване на българите...
Като структура, като философия, господин Станишев, бюджетът на България не се е променил от Тодор-Живково време. И пак ви казвам - България като относителен дял спрямо другите държави в света е много напред във военни разходи и разходи за сигурност и много назад в разходи за образование и така си е от времето на Живков. И при всички бюджети през годините, включително и вашия, е така.
В нашите бюджети започнахме военните разходи от 2,6% и паднаха на 2% от брутния вътрешен продукт.
И Бойко Борисов ще ви каже - да, защото сега ние ще им плащаме.
Ама ние...
Какво ви плащаше, казва, сега... хеликоптерите, 80 милиона. 
Хеликоптерите не са подписани изобщо от нас. Лъжи, лъжи, лъжи всеки ден от управляващите, в това число от премиера.
Не сте ли вие подписал, вашето правителство, за тези хеликоптери, които ще плаща Бойко Борисов? 
Ами, не. Тази сделка беше сключена от правителството на НДСВ. Хайде, аман вече от глупости. 
Е, тройната коалиция.
Не, от правителството на НДСВ, когато беше, БСП беше в опозиция. Вижте, с лъжи... можеш да лъжеш известно време цял народ, можеш да лъжеш дълго време част от хората...
Т.е. това са хеликоптерите на царя?
Да, от това правителство са сключени...
Той може да каже - хеликоптерите от правителството, в което Бойко Борисов не участва...
Само че не може на третата година от твоето управление да се жалиш от наследството на по-предишното правителство. Ами, това е безотговорно. В крайна сметка имаме бюджет, в който пак тежестта от кризата се хвърля на гърба на хората. Имаме целенасочена политика за убиване на българската наука, на Българската академия на науките. Имаме недостатъчно пари за здравеопазване. Имаме душене, финансово, на общините. И постоянни екстравагантни идеи. Вижте, чувам вчера министър Дянков щял да закрива държавния резерв. Ами, тогава той и целият кабинет трябва всеки ден да ходят на църква, да палят свещи да няма някакво природно бедствие, защото, ако закрият държавния резерв и има природно бедствие, какво правим. И хората се нуждаят от храни, нуждаят се тогава от одеяла и какво ли не. Да не говорим, че имаме конкретни ангажименти по отношение на държавния... 
Това ще спести 80-90 млн. лева годишно на държавата.
А ако се случи нещо? Недай си боже, чукам на дърво. Колко допълнителни разходи? Да не говорим, имаме задължения пред Европейския съюз. Той това прочел ли го е? В това число за резервите на горива, които трябва да увеличаваме. Ние не сме достигнали минималното изискуемо ниво. Какво правим? Пълно... пак измислица някаква, която няма да допуснем да се случи, ще си отиде в небитието. Но този кабинет, знаете ли как работи? Те вадят някоя безумна идея, всички скачат срещу нея. Казват, че това е глупаво, вредно и т.н. Правителството след известно време се отказва от нея и това им се пише като голям плюс. Това не е никакво управление. Пълна импровизация. На третата година. И знаете ли какво ще направят още? Следващият бюджет, в който няма увеличаване на заплати, няма дори индексация на пенсии, трета поредна година ще го направят пак такъв рестриктивен, антисоциален. А на четвъртата година, който няма да се изпълнява от правителство на ГЕРБ след средата на годината, и това ви го гарантирам...
Той и Бойко Борисов ще каже...
...те ще развържат кесиите, те ще развържат кесиите и ще кажат: о, дойде време да отпуснем пари за пенсии, за заплати, след като са докарали хората до просешка тояга. Извинявайте, извън София наистина ситуацията е изключително остра и тревожна. Хората мизерстват вече в навечерието на зимата. 
Трябва да свършваме. След вас е Христо Бисеров, заместник-председателят на ДПС. Какво ще му кажете?
Ами, ще му предложа да седнем и да разговаряме с ДПС като една от опозиционните парламентарни групи. Да видим отношението към тези президентски избори. Дали има основание  политически, юридически и фактически за тяхното касиране.
За касиране.
И аз съм готов да водя този разговор с всички опозиционни групи, които, и партии, които бяха свидетел на безпрецедентния натиск и начина, по който ГЕРБ правят избори.