Стефан Данаилов: Жал ми е за Плевнелиев

  Интервю със Стефан Данаилов на Деяна Павлова и Румяна Миланова за в

 

Интервю със Стефан Данаилов на Деяна Павлова и Румяна Миланова за в. България днес

- Г-н Данаилов, изненада ли ви успехът на ГЕРБ на местно ниво?

- Никак не е приятно. ГЕРБ взеха почти всички областни градове. Определено не очаквахме да стигнат чак дотам. Има много градове, в които техните кандидати явно са били готови на всичко за победата.

- Мислите ли, че изборите са фалшифицирани?

- Какво да мисля, нали го виждам. Покупката е страшна. В края на изборния ден пазарлъкът беше страшен. Най-лесно е да кажа - това са купени избори, но не съм такъв човек. Щом народът ни е сляп, какво мога да направя. Много ме боли, винаги съм вярвал, че българите са отговорни хора, но щом позволихме това да се случи, значи заслужаваме съдбата си.

- Продължавате ли снимките на „Стъклен дом"?

- Пропуснах част от снимките, но вече съм готов да се върна. Зареден съм с енергия. И в сериала ще боря същите началници и подкупни хора като тези, с които се сблъсках в реалния живот по време на кампанията.

- Чувствате ли се победен?

- За мен това не е загуба, а едно прекрасно изживяване, което ми се случи в последните месеци. Вярно е, че се включих

късно в кампанията и нямахме достатъчно време. Може би това е единствената ми забележка към нашата работа с Ивайло.

- Облекчен ли сте, че оставате актьор, а не вицепрезидент?

- Чак облекчен не съм, защото вярвах, че има с какво да помогна, затова и се кандидатирах.

- Как продължават нещата за вас оттук нататък?

- Мен не ме мислете. Имам работа, имам сили да я върша. В политически аспект съм в раздвоение. Това е един добър финал за една 12-годишна политическа кариера. Не крия, че обмислям отказване от политиката. Другото решение е да продължа, докато имам сили. Следващите две години са много важни за България. За нас кампанията не завършва, може би нямам право да се отказвам точно сега. Не знам още. Ще си почина малко и ще реша. Все още съм подвластен на емоции, а искам да взема правилното решение.

- Ще повдигнете ли въпроса за лидерския пост в БСП?

- Едва ли точно аз ще повдигна този въпрос. Партията трябва да узрее за такова решение.

- Смятате ли, че резултатът щеше да е друг, ако още в началото бяхте приели предложението на Сергей Станишев вие да сте кандидат за президент?

- Ивайло Калфин има много качества, той има уменията да е президент, факт е, че за три месеца аз трябваше да уча много юридически, външнополитически текстове, за да приличам на новия президент, но щях да го изиграя по-добре. Мисля, че за всички е видно как Росен Плевнелиев говори със заучени текстове и навсякъде повтаря едно и също. Ако се бях кандидатирал, битката щеше да е между Стефан Данаилов и Бойко Борисов. Щом разбрах, че няма да участва, и аз се отказах. Това е в рамките на шегата, знам в какво съм добър и в какво не. Така че бих рискувал да се изложа.

- Какво не ви достигна за победа?

- Не достигна време. Обществото прави своя избор. То смята, че е по-добре ГЕРБ да вземе цялата власт. Ще видим след две години какво ще мисли обществото. Това сме го виждали при Костов. Държеше цялата власт и знаете какво се случи.

- С Доган целунахте ли се?

- Досега Доган не ме е целувал и по всичко личи, че целувка няма да има. Подкрепата не е много голяма от ДПС. Целуван съм от много туркини и съм целувал, така че нямам проблем с целувките.

- Според вас как ще се справи Росен Плевнелив като президент?

- Тежко ще му е. Даже малко ми е жал за него. Доста често ще му режат гласните струни и ще му налагат цензура. Всички знаем кой всъщност ще взема решенията.

- Какво ще пожелаете на Плевнелиев и Маргарита Попова?

- Дано успеят да помогнат на страната или поне да не вредят.

- Какво ще кажете на всички избиратели, които пуснаха червената бюлетина единствено заради вас?

- Благодаря на всички, които ни подкрепиха, не само мен, но и Ивайло. Моята биография не започна от две години или от пет години, или от 10 години, а от 50 години, така че мен наистина всички ме познават. Но това не значи, че съм направил нещо повече от Ивайло. И двамата се справихме мъжки в кампанията и вярвам, че всички, които гласуваха за нас, го направиха за едно ново начало. Затова искам да им кажа да не се отчайват, да не губят вяра, защото битката продължава.

- Казахте, че двойката на ГЕРБ не по собствена воля влезе в надпреварата за „Дондуков" 2, по чия воля ще управляват?

- Плевнелиев и Попова не влязоха в надпреварата по собствена воля, няма и да вземат нито едно решение без лидера си. Така беше показано, това не е плод на някаква интрига. Прословутият 4 септември обърна и мен. Аз видях как двама граждани, които сигурно имат своите качества, бяха посочени! Дори им се определи мандатът. На какво прилича това? По време на кампанията много се говореше, че едва ли не съм взел емоционално решение, което не е премислено. Но сега спокойно мога да кажа, че не съжалявам. Никога нямаше да си простя, ако просто гледах как Попова и Плевнелиев са разигравани като пионки, без да се опитам да ги спра.

- Всичко ли пробваха управляващите само и само да не загубят?

Абсолютно всичко.

Извинявай, аз участвам активно вече 12 години в избори. Такова нещо досега не е имало! Вижте огромните плакати и билбордове на кандидатите на ГЕРБ, които още са по улиците. Те се правят с пари. Не им завиждам, защото съм човек, който желае доброто на всички хора. Просто трябва да слязат на земята, да видят проблемите и да мислят за тяхното решаване. Лошото е, че сега ще заживеят още повече в своя измислен свят и ще продължат да лъжат хората как измъкват страната от кризата. За мен тези избори показаха точно това, че управляващите са способни на всичко, за да не се провалят.

- Внуците ти какво мислеха за поредната ти роля?

- Те са големи, Виктор сега гласува за първи път, макар че до вчера ходеше на работа -беше общ работник. Александра е по-кротка. Какво значи да ме подкрепят, да ми казват непрекъснато „Дръж се, дядка!" ли? Аз знам, че те с мен.

***

Кой е той

Роден е на 9 декември 1942 в София. Той е един от най-известните български актьори. Има участия в повече от 80 филма, множество награди от национални театрални и филмови Фестивали. От 1988 г. е преподавател по актьорско майсторство в НАТФИЗ. В периода 2005-2009 г. при управлението на коалиционно правителство на БСП, ДПС и НДСВ е министър на културата. На 13 септември 2011 г. се кандидатира за вицепрезидент с кандидат за президент Ивайло Калфин от БСП.