Сергей Станишев: Изборните резултати са много сериозна стъпка напред за БСП

Nov 01, 2011 Новини БСП 0 1014

Защитата на демокрацията в България ще е водеща кауза за БСП   Изборните резултати са много сериозна стъпка напред за БСП

Защитата на демокрацията в България ще е водеща кауза за БСП

 

Изборните резултати са много сериозна стъпка напред за БСП. Въпреки опитите да бъде смазана, партията разшири влиянието си и се очерта като основна алтернатива на ГЕРБ. Нямаме основание да стоим с наведена глава. Това заяви председателят на НС на БСП Сергей Станишев на пресконференция в централата на партията. Той изтъкна, че БСП трябва да бъде още по-активна и радикална опозиция на вредното за страната управление на ГЕРБ. Станишев отбеляза, че наред със социалната, като важна за БСП кауза се очертава защитата на демокрацията и на правото на свободен избор на гражданите. „Линията за защита на демокрацията в България, на правата на хората срещу полицейщината, срещу репресиите и едноличната власт ще бъде още по- водеща в поведението на БСП", категоричен беше председателят на партията.

Станишев изтъкна, че е много важно натрупаната позитивна енергия в БСП и подкрепата, която партията получи, да не се разпилее, а да се задържи и да се разшири в бъдеще. По думите му резултатите на Ивайло Калфин и на Стефан Данаилов на втори тур са впечатляващи, успявайки да получат подкрепата на нови около 550 000 гласа. „Аз се отнасям изключително сериозно към това доверие и няма да го предадем. Признателни сме за всеки глас, подаден за Ивайло Калфин и за Стефан Данаилов", заяви Станишев. Той отбеляза и много солидния резултат на БСП на местните избори: „Бих казал дори подвиг, защото видяхме много добре как ГЕРБ прави избори". Според лидера на БСП, без манипулации, натиск, фалшификации и купуване на гласове, ГЕРБ нямаше да имат този резултат. „Убеден съм, че ако изборите бяха честни, Ивайло Калфин и Стефан Данаилов щяха да бъдат президент и вицепрезидент на България", заяви Станишев. Секретарят на НС на БСП Антон Кутев напомни, че 5% е разликата между Калфин и Плевнелиев на втори тур. „Убеден съм, че купеният и контролираният вот са повече от 5%", добави Кутев.

Сергей Станишев напомни, че това са най- скандално проведените избори за последните 20 години. „Не уважавам този начин на правене на избори и БСП категорично няма да го приеме. Ако сега си замълчим, това означава на следващите избори хората да не излязат да гласуват, убедени че резултатите така или иначе ще бъдат нагласени", аргументира се Станишев и изтъкна, че няма как да поздрави ръководството на ГЕРБ за постигнатия резултат. Лидерът на БСП беше категоричен, че не трябва да се допуска избори да се правят по този начин, защото това ще е крах за демокрацията в България.

Социалистите изразиха готовност на местата, където има достатъчно основания, да искат касиране на местните изборите. Стои открит и въпросът за президентските избори. „Има определени принципи и стандарти на правене на избори и това не е дребно и самоцелно заяждане", обясни Станишев. Членът на ИБ на НС на БСП Михаил Миков напомни, че предстои да се изясни броят на недействителните бюлетини, въпросът със забранителните списъци и да се анализират жалбите. Станишев отбеляза, че най-много ГЕРБ се страхуват от повторни избори, защото ще трябва отново да извадят над 100 милиона черни пари, за да постигнат такъв резултат.

Лидерът на БСП предупреди, че ГЕРБ ще се опитат, след като разбиха десницата,  да разбият и БСП, за да няма кой да им се противопоставя. „Не приемам опитите на Бойко Борисов да всява интриги", заяви Станишев. Според него искането на оставки в настоящата ситуация е провокация към БСП и саботаж на постигнатото от партията. Според Михаил Миков, от една страна изборните резултати не дават основание да се искат оставки, а от друга - той напомни, че следващата година предстои пълен цикъл отчети и избори. „Добре е да се погледне кой, как, къде е поел своята отговорност и е свършил своята работа. Защото са редица случаите, в които членове на БСП работеха срещу резултатите на партията", добави Миков.

Сергей Станишев коментира и тъжния факт, че днес хората на науката в България посрещат мрачно Деня на будителите. „Съзнателно БАН се води към унищожение и фалит", заяви лидерът на БСП. Той изтъкна, че общо за следващата година намалението на парите за наука е около 70 млн.лв., а от бюджета за 2012г. става ясно, че няма да има увеличение на доходите и на пенсиите. „Това е бюджет на мизерията", заяви Станишев и добави: „Правителството на ГЕРБ е вредно за страната и колкото по- бързо си отиде, толкова по- добре".