Младен Червеняков: Шпиц команди осигуряват служебната победа на ГЕРБ

Окт 30, 2011 Новини БСП 0 1185

  Изборен рекорд: 120 сигнала за нарушения до 12 часа отчетоха от БСП            „Шпиц команди действат в редица населени места в страната и правят всичко възможно, за да осигурят служебната победа на една политическа формация", каза Младен Червеняков - член на Националния предизборен център на БСП на пресконференция днес

 

Изборен рекорд: 120 сигнала за нарушения до 12 часа отчетоха от БСП

        

 

„Шпиц команди действат в редица населени места в страната и правят всичко възможно, за да осигурят служебната победа на една политическа формация", каза Младен Червеняков - член на Националния предизборен център на БСП на пресконференция днес. Той отбеляза, че никога досега в историята на българските избори не е имало толкова много сигнали за нарушения. „За съжаление всичко, за което предупреждавахме, като негативни констатации, се потвърди в дните преди втория тур на изборите и в самия изборен ден. Нормални и честни избори се върти в главата само на една политическа партия, която ги бърка като резултати от изборите в община Черноочене", заяви Червеняков и допълни, че не е удачно обяснението за организационни трудности и неуредици при целия хаос с нарушенията, които се случват непрекъснато днес.

„Голямото явление на тези избори днес е купуването на гласове", заяви Червеняков и посочи десетки примери от цялата страна. Според него особено фрапиращи констатации са направени в Пловдив и Лом, където цената на един глас вече е достигнала 100-150 лв. Като уникален пример за взаимодействие Младен Червеняков посочи предизборно споразумение между Хюсеин Хамди и ПП ГЕРБ в което се казва, че ако Хамди стане кмет на община Главиница, ще предаде 70 % от общинските структури на лица, посочени от ПП ГЕРБ.

Според Червеняков точно заради стотиците изборни нарушения ще се наложи касиране на изборите в осем общини - Силистра, Нова Загора, Балчик, София град, Етрополе, Ботевград, Павел баня и Земен. „Имаме редица констатации от всички политически формации в страната, както и от международните наблюдатели, които поставят под въпрос демократичността и честността на провежданите избори", отбеляза Червеняков. Той смята, че е налице  рязко радикализиране на политическата обстановка. Той припомни десетки примери на разбиване и изпочупване на клубове на БСП, посегателство върху лично имущество на кандидати на левицата, побои и заплахи на представители на БСП.

Червеняков показа снимки и посочи редица доказателства, сред които и случая с пребития застъпник на БСП в Лом. Той разказа как 3 коли, пълни с маскирани и въоръжени с бухалки мъже, блокират пътя, изпочупват колата, а впоследствие и нанасят тежък побой на представителя на БСП. „И всичко това се случва на едно от най-осветените и оживени места в града - на гарата", възмути се Младен Червеняков.

Той отбеляза още и множество опити за фалшификации, сред които и използване на симпатично мастило в редица градове. „Отбелязването в изборните бюлетини след едно известно време изчезва и бюлетините са недействителни", каза още Червеняков. Сред скандалите той отбеляза случилото се в село Крън, Казанлъшко, където изборният ден е спрял, заради липса на химикалки .