Лявото обединение с политики от младите за младите хора

Авг 29, 2024 Новини БСП в медиите 0 312

29.08.2024 г.

Политики от младите за младите хора предложи Работната група по "Младежта и спорта" на лявото обединение. Представителите на младежките обединения се обединиха около нялколко основни политики. На първо място това беше подпомагането на реализация на младите хора чрез финансови механизми и други стимули.

Като мерки в подкрепа на младите семейства бяха посочени финансовото подпомагане за всяко второ и трето дете в семейство на работещи родители и подпомагане на младите и самотните родители, както и финансиране на инвитро процедури за млади семейства до 35 години.

Образованието бе набелязано като друга приоритетна сфера за младежите. Представителите на младежките обединения в левите партии се обединиха за национална програма “Достъп до знание" с подсигуряване на лаптоп, интернет и компютърна периферия за всички ученици в неравностойно положение. Бе посочена и нуждата от подкрепа за развитието на млади таланти в системата на училищното образование. Одобрение срещна и възстановяването на професионалното образование и въвеждането на дуална система.

Не на последно място бе изтъкната нуждата от преструктуриране на научните програми в съответствие с нуждите на бизнеса, икономиката и индустрията, както и зачитането на редовната докторантура за трудов стаж

По време на срещата бе коментирана нуждата от няколко конкретни законодателни промени в областта на спорта - приемане на Закон за спонсорството в спорта -данъчни облекчения за сумите, инвестирани в спорт; Създаване на Закон за спорта.