Ивайло Калфин: Предстои избор не между лявото и дясното, а между демократична свободна България и мрачните балкански еднолични нрави

Окт 28, 2011 Новини БСП 0 1567

Стефан Данаилов: Откриваме кампания срещу случващото се с българската наука, образование и култура      Предстоящият избор не е ляв или десен

Стефан Данаилов: Откриваме кампания срещу случващото се с българската наука, образование и култура 

 

 

Предстоящият избор не е ляв или десен. Това заяви кандидатът на БСП за президент Ивайло Калфин пред интелектуалците и обществениците, които се събраха в последния ден на предизборната кампания, за да подкрепят кандидат-президентската двойка на БСП. Ивайло Калфин изтъкна, че предстои избор не между лявото и дясното, а между европейската, демократична, свободна България и мрачните балкански еднолични нрави. Кандидатът за президент изрази очакването си, че много дясно настроени българи ще гласуват за него и за Стефан Данаилов, за да спрат едно антиевропейско и антидемократично управление. „Разчитам много хора да гласуват, за да покажат свободния глас на българския народ", каза още Калфин. Той беше категоричен, че е опасно различните власти в България да попаднат в ръцете на един човек, който злоупотребява с тях.

Ивайло Калфин сподели, че при посещенията си в страната, много хора са настоявали да се виждат с него тайно, за да не разберат управляващите, а част от тях дори не са искали да говорят по телефона. „Това ме потресе. Потресе ме страхът, който го има в страната сред хората, само защото са заявили политическа позиция", заяви Калфин и добави: „Точно тук е каузата ни -този страх да изчезне". Кандидатът на БСП за президент изтъкна, че ще работи за това да изчезне страхът сред хората, които искат да изразяват различно от управляващите мнение. „Желанието на българите да живеят в демокрация е по- силно от полицейските очи и уши и от репресивния апарат на държавата", заяви Ивайло Калфин.

„Неделя е решаващ ден, защото хората са на път да се простят с демокрацията", каза кандидатът за вицепрезидент Стефан Данаилов. Той сподели, че не може да си представи, че гражданите ще позволят цялата власт да бъде в ръцете на една партия. „Това не трябва да се случва", категоричен беше Данаилов. Той отбеляза, че днес социалистите откриват кампания срещу случващото се с българската наука, образование и култура, защото във време, когато българите искат да видят кой е националният идеал, не го откриват. Стефан Данаилов разказа, че при срещата си с хората по страната е видял тъжна картина на отчаяни, уплашени и объркани българи. „Това, което съм се опитал да им внуша е, че надежда има", заяви кандидатът на БСП за вицепрезидент.

„Излезте и гласувайте! Има смисъл", призова лидерът на БСП Сергей Станишев. По думите му днес изборът е за бъдещето на страната - искаме ли да опазим България като демократична, социална и правова държава, имаме ли волята да отстоим правото на всеки от нас да избираме според нашата съвест и убеждения, или ще се подчиним на един диктат. „Убеден съм, че българското общество има здрав демократичен рефлекс, хората ще излязат да гласуват. Ако това се случи, тази неделя ще можем да се поздравим с победа, с избрани президент и вицепрезидент Ивайло Калфин и Стефан Данаилов. Тогава ще има надежда за по- добро бъдеще и ще идват много нови дни с нова перспектива за България", каза още Станишев. Той благодари на членовете на инициативния комитет в подкрепа на кандидат-президентската двойка на БСП, както и на всички активисти на партията, които се включиха в каузата за бъдещето на България.