ПЕС: Призоваваме всеки български гражданин да гласува за Ивайло Калфин, за по-справедлива и по-демократична България

Окт 27, 2011 Новини БСП 0 858

  Призоваваме всеки български гражданин да гласува за теб Ивайло, за по-справедлива и по-демократична България

 

Призоваваме всеки български гражданин да гласува за теб Ивайло, за по-справедлива и по-демократична България. Това пишат председателят на ПЕС Пол Нируп Расмусен и генералният секретар на ПЕС Филип Кордери в писмото си до кандидата на БСП за президент Ивайло Калфин и до лидера на БСП Сергей Станишев. Расмусен и Кордери изразяват безусловната подкрепа на ПЕС за Калфин и поздравяват БСП за отличните резултати, постигнати на първия тур на президентските избори.   

„Ивайло, ти си президентът, от който страната се нуждае, за да се върне на европейската сцена и който може да се противопостави на гибелното бездействие на ГЕРБ, което остави България извън Шенген", пишат още лидерите на ПЕС. Те изразяват своята увереност, че Ивайло Калфин е най-добрият кандидат, който ще осигури справедлив баланс на институциите в България, който ще гарантира тяхната демократичност и с когото страната ще се гордее. „Твоят европейски профил, твоите позиции и опит ще ти позволят да създадеш нов, по-добър имидж на България на европейската сцена", обръщат се двамата към кандидата на БСП за президент.

В писмото си Расмусен и Кордери изтъкват, че демокрацията в България е застрашена и единствено БСП е способна да защити българските граждани и демокрацията в страната. Лидерите на ПЕС отбелязват, че ГЕРБ не са направили нищо, за да се пребори корупцията, опитват се да стъпчат опозицията и дори да блокират независимостта на съдебната система. „Във времето, в което Борисов и неговите приятели - Саркози, Меркел и Берлускони - орязват социалната закрила, присъствието на социалисти в държавните институции е единствената защита срещу „затягането на коланите", категорични са от ПЕС. Расмусен и Кордери отбелязват, че навсякъде в Европа гражданите са уморени от десните мерки за финансова стабилност и гласуват за левицата - както в Дания, Франция, Германия. „Има нов импулс за промяна. Ред е на България", пишат лидерите на ПЕС и пожелават успех на втория тур на изборите.