Декларация на ПГКБ, прочетена от Мая Манолова

Окт 26, 2011 Новини БСП 0 1597

  Уважаеми дами и господа народни представители,   Ако някой се е питал какви избори може да подготви и проведе управляващата партия ГЕРБ, то достатъчно е, дори и без да е пряк участник в тях, да погледне репортажите, показващи опашките, гневните и изнервени хора, тоталния хаос в края на изборния ден, измъчените членове на СИК с чувалите с бюлетини

 

Уважаеми дами и господа народни представители,

 

Ако някой се е питал какви избори може да подготви и проведе управляващата партия ГЕРБ, то достатъчно е, дори и без да е пряк участник в тях, да погледне репортажите, показващи опашките, гневните и изнервени хора, тоталния хаос в края на изборния ден, измъчените членове на СИК с чувалите с бюлетини. И ще намери отговора лесно и бързо - най-лошо организираните и зле проведени избори. Всъщност, ако трябва да се даде една комплексна оценка, то тя е много кратка - провал! Организацията на тези избори е еманация на управлението на ГЕРБ. Безхаберие, некомпетентност, полицейщина, с едно изречение - „Милиционери правят избори!". Пълно фиаско за гордостта на ГЕРБ - Изборният кодекс, провал на намеренията за спиране на вътрешния изборен туризъм и манипулирането на изборните резултати, провал на намеренията за предотвратяване на купуването на гласове и провал на организацията в изборния ден. И понеже това не е достатъчно за ГЕРБ - разочарование, унижение и отнето право на глас за десетки хиляди български граждани.

Че имаме един лош закон, като сегашния Изборен кодекс, писан, дописван и приеман по късна доба, вече не е изненада.

Лошото и некачествено законодателство е трайна характеристика на 41-ото Народно събрание.

Че не се вслушва ГЕРБ в предупрежденията на опозицията и не се приемат нашите предложения, също не учудва никой - правилата в кодекса бяха създадени за да обслужват ГЕРБ и това е факт.

Но, че ще бъдат дадени толкова много основания за оспорване на изборните резултати, толкова много и фрапиращи основания за поставяне под съмнение на честността и законността на изборите в България, едва ли някой си е представял.

Основанията ни варират в много широк спектър и всички те фигурират в жалби, подадени в избирателните комисии - общински и централни - около 1000 жалби, включително близо 150 жалби до ВАС, засягащи нарушение при подготовката на изборите, изборния процес и изборните резултати.

По-конкретно:

Включване на хиляди избиратели в т.н. „забранителни списъци" (468 хил. граждани);

неупражнено право на глас от десетки хиляди български граждани, поради лоша организация на изборния ден;

най-високият процент на недействителни бюлетини, поради усложнени правила и произвол на мнозинствата на ГЕРБ в избирателните комисии;

липса на разяснителна кампания и некомпетентност на избирателните комисии;

безобразно купуване на гласове, изнесени предварително попълнени бюлетини, индиански нишки;

натиск и издевателства върху избирателите;

 

Лош закон, умишлено създадени затруднения, нарушени права, постоянно нагнетяван страх, купени гласове, манипулирани избори, съзнателно създаван хаос. Това е присъдата за тези избори - не само нашата.

За съжаление, за разлика от своя автор, Алековите герои от изборните баталии от началото на миналия век са живи и те са в редовете на ГЕРБ.

 

Ние от ПГКБ заявяваме, че всичко това е безобразие и посегателство срещу демокрацията. Такива избори не са правени през последните 22 години на прехода.  Такива избори - нечестни, купени и манипулирани не сме виждали и ние ще се противопоставим с всички възможни политически и правни средства, включително и чрез искания за касиране на изборите!