Мартин Шулц: Ивайло Калфин е идеалният избор за президент

Окт 26, 2011 Новини БСП 0 1341

Кандидатът за президент на БСП има тежест сред европейските и световни лидери   „По професия съм търговец на книги и ми е правило впечатление, че българите винаги са били отворени към света и познанието, те са интелигентни хора

Кандидатът за президент на БСП има тежест сред европейските и световни лидери

 

„По професия съм търговец на книги и ми е правило впечатление, че българите винаги са били отворени към света и познанието, те са интелигентни хора. Именно за тях Ивайло Калфин е идеалният избор за президент." Това каза председателят на ПГ на Прогресивния алианс на Социалистите и Демократите в ЕП Мартин Шулц на пресконференция в централата на БСП днес. Той е в страната за да заяви подкрепата си за БСП и кандидат-президентската двойка Ивайло Калфин и Стефан Данаилов. На събитието той бе заедно с лидера на БСП Сергей Станишев, кандидата за президент на България Ивайло Калфин и евродепутата и член на ИБ на БСП Кристиан Вигенин.

„Подкрепете моя приятел Ивайло Калфин в борбата му, той е изключителен член на Групата на Европейските социалисти - демократичен, отворен човек, от когото научих много за България", заяви Мартин Шулц. Той отбеляза, че един президент трябва да бъде наясно с международната политика, именно този международен опит има Ивайло Калфин. Според Шулц кандидатът на БСП притежава необходимата тежест сред европейските и световни лидери.

Председателят на ПЕС отбеляза още, че счита България за много демократична страна, но в последните дни е твърде загрижен от получените сигнали. „Никога не съм чувал министър на вътрешните работи да е председател на изборен щаб на един от основните кандидати", заяви Мартин Шулц и подчерта факта, че се надява, че в неделя Калфин ще спечели.

„Вече е сряда, а ние все още нямаме официални данни от изборите и това е безпрецедентно", заяви лидерът на БСП Сергей Станишев. Той изтъкна: „Вече нееднократно заявихме, че такива избори в България не са провеждани. Това са най-скандалните избори, като започнем от законодателство и стигнем до министъра на вътрешните работи, който трябва да е независим арбитър, а не шеф на предизборния щаб на ГЕРБ".  Сергей Станишев отбеляза, че това е или пълен провал, или съзнателен саботаж. Той изтъкна и факта, че всички данни поставят  под въпрос честността на изборите, резултатите от тях, както и тяхната законност.

„Получаваме все повече сигнали за фрапиращи нарушения и натиск и ще обсъдим възможността за касиране на изборите", каза лидерът на БСП. Сергей Станишев отбеляза, че БСП ще се противопостави сериозно на опитите за фалшифициране на втория тур на изборите. „Изборът на втори тур не е между ляво и дясно, или между БСП и ГЕРБ, тук става дума за битка за демокрация, за правото свободно да се гласува и вотът да бъде честно отчетен", каза още Сергей Станишев.

Лидерът на БСП заяви, че са взети официални решения от Националния предизборен център на БСП, според които всички структури на партията в общините, където БСП е на балотаж с ГЕРБ трябва да постигнат пълна мобилизация, а в общините, в които кандидати на други партии се изправят срещу кандидата на ГЕРБ - ще бъдат подкрепяни те.

Относно посещението на Мартин Шулц и подкрепата му за БСП и кандидат-президентската двойка Ивайло Калфин и Стефан Данаилов - Сергей Станишев подчерта, че това е много ценен жест на подкрепа.

Кандидата за президент Ивайло Калфин пък призова за пореден път българите да гласуват срещу криворазбрания тоталитаризъм, за да не се разпаднат демократичните устои и една партия да узурпира всички власти. Според него няма значение дали Плевнелиев иска президентството, или просто  ще затопли стола за Бойко Борисов, както и дали Маргарита Попова се подготвя за мястото на вицепрезидент или за главен прокурор. „Демокрация или еднолична власт - важното е какво избира България", заяви Ивайло Калфин.