ДЕКЛАРАЦИЯ

Окт 25, 2011 Новини БСП 0 1205

Днес, 25 октомври 2011г

Днес, 25 октомври 2011г., Политическият консултативен съвет на партиите от Коалиция за България:

 

1. Констатира редица нарушения на изборния процес в цялата страна, които водят до съмнения за честността, законността и демократичността на проведените избори. Освен прякото включване на държавните институции за политическата кампания на ГЕРБ, наблюдавахме контролиран и купен вот. Доминиращи бяха страхът и натискът, упражняван от управляващите.

Безпрецедентната преса върху членовете на секционните избирателни комисии за подписване на протоколи, които нямат нищо общо с изборните резултати, бюлетини с фабрично изработван знак "X", подготвени чували с изборните резултати, регистриране на 444 човека на един и същи постоянен адрес в София, двойното гласуване на 186 човека, които не са били отбелязани в списъците във Варна, изгубени 1000 бюлетини в Пирдоп, записването на един и същи кандидат като представител на две различни политически сили в Лакатник - са само малка част от тези нарушения.

Безпрецедентно продължи изборният ден- цяла България видя, че  се гласуваше до 22.30 часа, а това е пряко нарушение на закона. Софийската избирателна комисия констатира над 80 процента сгрешени протоколи. Възмутителен е фактът, че депутати от ГЕРБ разнасяха чували с бюлетини и грубо се намесваха в изборния процес. Изборният ден и преброяването бяха логичен завършек  на съзнателните манипулации на ГЕРБ. Това са най- скандалните избори, провеждани в последните 20 години.

 

2.Отчитайки политическата обстановка в страната и необходимостта от отстояване на демократичните принципи в обществения живот на България, и от ограничаване възможността деструктивното управление на ГЕРБ да се разпростре и върху органите на местната власт, ръководителите на всички партии от Коалиция за България призовават своите членове и симпатизанти за ясна и категорична подкрепа за представителите на левицата на втори тур на местните избори.

 

3. Всички партии от Коалиция за България декларират още веднъж доверие и подкрепа към кандидат-президентската двойка на БСП Ивайло Калфин-Стефан Данаилов, избирането на която ще бъде гарант за демократичното развитие на страната и отпор на авторитарните тенденции в държавата.

 

Нека всички да направим своя избор, гласувайки за независима президентска институция, защитаваща свободите и достойнството на гражданите.