Хората с увреждания подкрепиха Калфин за специалния президентски съвет за тях

Окт 20, 2011 Новини БСП 0 1322

Как президентското вето да стане по-работещо и да защити най-онеправданата социална група в България - 200 000 хора с увреждания

Как президентското вето да стане по-работещо и да защити най-онеправданата социална група в България - 200 000 хора с увреждания. За това питаха най-много представители на различни организации на хора в неравностойно положение на среща с кандидат-президента Ивайло Калфин.

         Сегашното положение с ветото не ни устройва, защото и върнат, всеки закон отново минава с прегласуване от мнозинството, изтъкнаха хората с увреждания. Калфин обеща, че ако стане държавен глава, ще предложи представители на президентската институция да бъдат в парламента при предварителното обсъждане на законите. „За да има време за реакция, когато става дума за хората с увреждания. Сега срокът на отлагателното вето е твърде кратък", смята Калфин. Освен това той ще работи за нормативна база, гарантираща предварителна оценка за въздействието на бъдещите закони върху тази група български граждани.

Ние сме 200 000, голяма част от които деца  - бъдещите граждани със специални нужди, към които грижата днес е нулева, алармираха хората с увреждания. Те изцяло подкрепиха идеята на Ивайло Калфин за създаване на консултативен съвет към президентството за хората с увреждания. Той пък ги увери, че именно тази институция може да бъде ефективна и понякога по-работеща в диалога с хората в неравностойно положение, като генератор на идеи и посредник между различните власти.

„Бих сезирал Конституционния съд и за сега съществуващи нарушения - например не се спазва законовия принцип лекуването на някои тежки заболявания да се финансира от държавата, а не да минава през Здравната каса", изтъкна Калфин. Той изцяло подкрепи апела на хората с увреждания да участват в НЗОК със свои представители. Като зам.шеф на бюджетната комисия на Европарламента той обясни, че в следващата бюджетна рамка на ЕС трябва да има специални пари за хората с увреждания и въобще за здравеопазването - или в отделна програма, или като присъствие във финансирането на различни сектори, на различни политики на съюза.

От Съюза на военноинвалидите подариха на Ивайло Калфин за сила и късмет икона на  Св. Георги Победоносец. Присъстващите пожелаха на Калфин победа и заявиха, че се надяват той да бъде новият президент.