Младен Червеняков: На предстоящите избори ще доминира факторът страх. БСП ще направи паралелно преброяване

Окт 19, 2011 Новини БСП 0 1421

  Доклад на ОССЕ изтъква сериозни съмнения за честността на изборите в България              На предстоящите избори ще доминира факторът „страх", предупреди Младен Червеняков, член на националния предизборен център на БСП

 

Доклад на ОССЕ изтъква сериозни съмнения за честността на изборите в България

            

На предстоящите избори ще доминира факторът „страх", предупреди Младен Червеняков, член на националния предизборен център на БСП. Той припомни, че участва в избори от 1990 година, но като тези избори до този момент не помни. „Те до голяма степен вече не са честни и това, което се поставя като въпрос днес е, дали ще бъдат законни и демократични. Никога в предишни избори факторът страх не е доминирал така", заяви Младен Червеняков.

Според него се оказва безпрецедентен натиск върху членовете на секционните избирателни комисии за подписване на протоколи, които нямат нищо общо с изборните резултати. „Всичко това показва, че на тези избори ще имаме тежка обстановка относно законността и честността на тези избори", повтори Червеняков и допълни, че има редица случаи на анулиране на регистрации, в които политически опонент е отстраняван с решения, които грубо противоречат на Изборния кодекс.

Младен Червеняков изтъкна, че са налице рекорден брой жалби в ЦИК и ВАС. „Само в ЦИК подадените сигнали са над 250", припомни Червеняков и сподели, че в централата на БСП има редица данни за вече подготвени чували с бюлетини според резултатите от излизащите към момента „изгодни" социологически изследвания. „Готви се фалшифициране на изборните резултати. Точно за това БСП ще направи пълно паралелно преброяване на изборните резултати. Преброяването ще бъде на база на секционните протоколи с извадките от тях", отбеляза още Червеняков и добави: „Безспорно едно от първите неща, които ще направим в изборната нощ е да проверим законността на изборните резултати".

Според Червеняков има редица случаи на разбиване на клубове на БСП в цялата страна, като само за пример, той изтъкна последните посегателства от Габрово и Асеновград, което според него не се е случвало преди. „Досега нашият политически опонент, разполагайки с огромен финансов ресурс, не само от държавната субсидия, използваше късане на плакати, унищожаване на билбордове, но за първи път сме свидетели на разбиване на предизборни клубове", възмути се Червеняков. Той отбеляза като примери Оряхово и Брегово. В Оряхово  представителят на БСП не е бил допуснат до заседание на ОИК, а стаята му е била заключена. Според Червеняков, случаят в Брегово е още по-фрапиращ. Там с заповед на зам.областния управител за временен кмет е назначен човек, който няма нищо общо с общинската администрация, а за въдворяването му са били изпратени полицаи от управлението във Видин.

„Не е нормална практика пращането на мисии на ОССЕ в страни членки на ЕС", отбеляза секретарят по международна дейност на БСП и член на Националния предизборен център на партията Деница Златева. Според нея констатациите от междинния доклад на международните наблюдатели съвпадат с тези на БСП за провеждането на изборите. „В доклада се посочват сериозни съмнения за честността на изборите, което контрастира с изказвания на премиера, че България си е възвърнала доверието в Европа", припомни Златева и допълни, че основните констатации в доклада са свързани с набързо приетия Изборен кодекс, антиромските протести, ксенофобските изказвания, възможните манипулации при броенето на бюлетините, както и оказвания натиск върху кметове и общински съветници.

Деница Златева отбеляза, че в доклада се посочват примери за доминиращо участие на представители на ГЕРБ в изборните комисии, като например за председател и секретар на изборните секции се избират членове на управляващата партия. Според Златева международните наблюдатели са отбелязали и своите опасения за евентуално купуване на гласове на предстоящия вот. „Такива опасения отдавна има и нашата политическа сила", припомни още Деница Златева.