Атанас Зафиров: Започваме истинска консолидация в лявото пространство

Юни 18, 2024 Новини БСП в медиите 0 364

Обединеното ляво може да бъде сериозна алтернатива и надежда за нова България

„В събота нашият Национален съвет взе категорично решение „БСП за България“ да не подкрепя кабинет с мандат на ГЕРБ и ДПС, което напълно обезсмисля участието ни в такъв тип среща.“ Това заяви и.ф. председател на БСП Атанас Зафиров в предаването „Пресечна точка“ на NOVA относно отклоняването на поканата на ГЕРБ за разговори за съставяне на правителство.

 Той допълни, че от първата политическа сила са били заложени предварителни условия, които не се вписват в представата на социалистите за експертен кабинет.

 „ГЕРБ заявиха претенция за трите най-важни за тази сложна геополитическа обстановка фигури в кабинета - външен министър, министър на отбраната и премиер, което ясно показва намеренията им“, посочи Зафиров.

Той подчерта, че социалистите нямат намерение да останат безучастни в диалога по законодателството, по работата на парламента и по националните приоритети, което оставя отворена врата за разговори по политики.

 “Освен за правителство, има много други теми, които стоят на дневен ред и които трябва да вълнуват партиите“, обърна внимание Атанас Зафиров.

 Той определи думите в публичното пространство за преврати и заговори в БСП като „плод на нездрави амбиции“.

 “Искам да кажа ясно: нищо извънредно не се случва в БСП. Стартираме заложения по устав цикъл отчети и избори в партията и пряк избор на председател. Говореше се много, че ще се свиква извънреден Конгрес и ще се отменя прекия избор - нищо подобно не се случи“, категоричен бе Атанас Зафиров.

 Той подчерта, че на заседанието на Националния съвет на БСП не са вземани решения за налагане на наказания и търсене на отговорност. „Вината за нашите катастрофални резултати не може да бъде вменявана само на един човек“, смята и.ф. председател на БСП.

По думите му, затова в БСП тече процес на консолидация и на помирение в партията.

“Ние подаваме на ръка на всички, които през последните години напуснаха партията по една или друга причина. Но това е разговор за миналото. Аз искам да имаме разговор за бъдещето. Другия месец предстои нашият традиционен събор на Бузлуджа, който, вярвам, че ще бъде наистина съборът на помирението, на съединението и на надеждата. Вече получих стотици обаждания от нашите структури, където цари един сериозен ентусиазъм и енергия. И надежда, че БСП ще покаже мъдрост и характер. Ще започне истинска консолидация в лявото пространство. Надявам се, Бузлуджа пак да бъде кулминацията на този процес и това обединено ляво ще бъде една сериозна алтернатива и надежда за нова България“, каза още Атанас Зафиров.