Гергана Алексова: Пътят на БСП е в обединяване на лявото

Юни 17, 2024 Новини БСП в медиите 0 413

17.06.24

„В БСП нищо извънредно не се е случило. Имаше подадена оставка от Корнелия Нинова и Националният съвет избира някой, който да изпълнява функциите на председател, както е написано в нашия вътрешен закон.“ Това заяви членът на Националния съвет на БСП Гергана Алексова в ефира на Bulgaria on air. 

Тя обърна внимание, че на пленума на социалистите е имало и консолидация, като отдавна толкова много хора не са присъствали на заседание.

„Нашата позиция е ясна - няма да подкрепим мандат на ГЕРБ и на ДПС. Това не означава, че ще откажем разговори с другите парламентарни групи за това как ще бъде конституиран новия парламент, кои ще бъдат избрани за председател и за заместник-председатели“, посочи Алексова.

По думите ѝ в момента се прави анализ на изборните резултати.

„Трябва да се върнем към идеологията, към това, което ние предлагаме и каква е разликата между левия път на развитие и центристкия и десния. Защото  в последните години започна да се чува, че няма ляво, няма дясно и в последните години хората казаха: „ами да, всичките са еднакви“. Това мисля, че е една от причините за този резултат - че нямаме достатъчно ясно изказана социалистическа идеология“, смята тя.

Гергана Алексова обяви, че БСП поема курс към разговори и диалог в партията и извън нея – с всички леви партии. 

„Всички осъзнаваме, че когато не сме обединени, не можем да убедим хората, че можем да управляваме. Оттук нататък пътят е обединението“, каза още тя.