Атанас Зафиров: Тази година Бузлуджа ще бъде събор на консолидация на лявото политическо пространство и помирението в партията

Юни 15, 2024 Новини БСП в медиите 0 670

БСП няма да участва в правителство с ГЕРБ и ДПС под никаква форма

„Аз бях част от ръководството на партията. Постигнахме успехи, допуснахме грешки. Това е процес, оценката я дават партийните членове. Последните избори бяха катастрофа, г-жа Нинова пое отговорността и подаде оставка. Имаме си процедура, по която вървим, съгласно която беше стартиран отчетно-изборния цикъл в партията, беше избран представляващ партията и работна група, която трябва да проведе пълния цикъл отчети и избори. Той ще завърши с пряк избор и Конгрес.” Това заяви и.ф. председател на БСП Атанас Зафиров в предаването „Офанзива с Любо Огнянов” на NOVA News.

„В понеделник ще се проведе заседание на Коалиционния съвет, на което ще обсъдим с нашите партньори предложението на Националния съвет за председател на Парламентарната група да бъде определен Борислав Гуцанов, след което той ще бъде утвърден от парламентарната група“, посочи той.

 „Видя се, че преврат няма. Проведе се легитимно заседание на Националния съвет и си вървим по дневния ред, който се прие от Изпълнителното бюро, ръководено от г-жа Нинова”, подчерта Атанас Зафиров.

Социалистът посочи, че в 50-ото Народно събрание „БСП за България” ще разполага с 18 народни представители, тъй като едно от решенията на Националния съвет е Парламентарната група да изключи от състава си Калоян Методиев.

„Първо, за начина, по който  беше включен в листата, без това да е минало през нужната процедура. Второ, Изпълнителното бюро взе решение откъде трябва да влязат народните представители, избрани от два избирателни района. Г-жа Нинова трябваше да влезе от 25-и МИР в София, за да може благоевградската организация да получи народен представител. Г-н Свиленски трябваше да влезе от 24-и МИР София. Г-жа Нинова и г-н Свиленски не се съобразиха с решението на Изпълнителното бюро”, обясни Зафиров.

 Той оцени включването на Методиев в листата в 25 МИР като „груба политическа грешка”, която е дала своето отражение и на кондицията на партията, и на резултатите в съответния избирателен район.

Зафиров също така анонсира, че на следващото заседание на Изпълнителното бюро ще се направи преглед на всички изключвания и наказания през последните 2 години в партията и ще се предложи на Националния съвет преразглеждане на някои от тях.

„Нашият призив е към всички през годините напуснали по една или друга причина партията, някои огорчени, други изключени. Новото ръководство обяви курс на помирение в партията и аз се надявам резултатите от него да са видими още на нашия традиционен събор на Бузлуджа на 27 юли, който да бъде един обединителен събор – събор на надеждата и на консолидация на лявото политическо пространство”, коментира и.ф. председател на БСП.

 Той предупреди, че ако социалистите не си вземат поука, рискуват на следващите парламентарни избори въобще да не влязат в парламента.

„За 7 години загубихме 800 хил. гласа – това не е вина само на един човек, но промени са нужни. Стартирахме промяната и аз се надявам тя да е колективно дело”, посочи Зафиров.

Според него Корнелия Нинова има два пълни мандата като председател, което според Устава на БСП, означава, че тя няма как да се кандидатира за нов мандат начело на партията. „Има различни тълкования, предполагам, че Контролната комисия ще бъде сезирана по този казус, но ако бях в ситуацията на г-жа Нинова, аз не бих се кандидатирал”, допълни той.

„Анонсите от спечелилата изборите партия не се вписват  във формулата за експертен кабинет, която ние бяхме поставили като участие в правителство. Нещо повече, Националният съвет взе решение, че БСП няма да участва в правителство с ГЕРБ и ДПС под никаква форма”, коментира Зафиров по темата за следващото управление на страната.

По думите му най-добре за България е да има редовно правителство, но  за съжаление, анонсите на първите две политически сили не предполагат такова разумно решение.

 “Имат достатъчно гласове, за да бъде сформирано 3 или 4-партийно правителство. Това не означава, че БСП трябва да бъде част от такава конфигурация”, категоричен бе Атанас Зафиров.