Атанас Зафиров: От днес ръководството на БСП поема курс към обединение и помирение в партията. Надяваме се този процес да има своята кулминация на нашия традиционен събор на Бузлуджа на 27 юли

Юни 15, 2024 Новини БСП 0 358

БСП няма да подкрепи правителство с мандата на ГЕРБ и ДПС

„Днешното заседание на Националния съвет на БСП върна колективното начало, правилата и устава във функционирането на партията. Противно на всички изписани лъжи, не е имало никакви преврати, реваншизъм и наказания.” Това заяви избраният за изпълняващ функциите на председател на БСП Атанас Зафиров на пресконференция.

„С днешните решения разбихме две основни лъжи от последните дни. Първата е за някакъв преврат, който се извършва в партията, за някакви тъмни сили и фалшиви подписки, които стоят зад днешното заседание на Националния съвет. Организатор на пленума е легитимното ръководство и легитимното Изпълнително бюро. Беше опровергана и още една лъжа – че целта на днешния пленум е свикване на извънреден Конгрес и промяна на Устава с цел отмяна на прекия избор. Нищо подобно не се е случило. Вървим по зададения от партията дневен ред”, подчерта Зафиров.

Той обяви, че в БСП стартира пълен цикъл отчети и избори, който ще завърши с Конгрес до края на месец ноември. Прекият избор за председател на БСП ще се проведе в периода между 29 септември и 10 ноември 2024 г.

„Беше избран изпълняващ функциите на председател на партията, който да ръководи този процес, както и работна група с ръководител Борислав Гуцанов, която да организира процеса по подготовката и протичането на цикъла и Конгреса”, съобщи още Атанас Зафиров.

Националният съвет предлага на Парламентарната група на „БСП за България” за неин председател да бъде избран Борислав Гуцанов, а за заместник-председател на Народното събрание да бъде предложен Драгомир Стойнев, са сред предложенията на днешния пленум. За ръководител на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент бе избран Кристиан Вигенин.

Днес бе стартиран процесът по обединение и единство в партията и разговорите в лявото политическо пространство за единение с нарочна декларация, приета единодушно от Националния съвет.

„Това няма да бъде лесен процес, но днес ние започнахме промяната. От днес ръководството на БСП поема курс към обединение и помирение в партията. Надяваме се този процес да има своята кулминация на нашия традиционен събор на Бузлуджа на 27 юли, където каним всички леви партии, движения, социалисти и лявомислещи хора – да бъдем заедно и да бъдем единни”, посочи Атанас Зафиров. 

Националният съвет на БСП, въз основа на резултатите от изборите за 50-о Народно събрание, които ни отредиха ролята на опозиция, потвърждава решението си да не подкрепя правителство с мандата на ГЕРБ и ДПС.

„Това е още един мит и упорито повтаряна лъжа, която беше разобличена - тезата за търгашите, които искат да отворят крепостта отвътре и да хвърлят партията в лапите на ГЕРБ и ДПС”, коментира Зафиров.

„Знам, че към това временно ръководство има големи очаквания за успокояване на ситуацията и за плавен преход. Гарантирах пред членовете на Националния съвет, че ще бъде проведен честен избор и ще бъдат предприети спешни мерки за укрепване на организационното ни състояние в откровен диалог с всички. Промяната в БСП е необратима и много скоро резултатите ще станат видими и ясни”, каза още той.

„Националният съвет днес взе решение да призове Калоян Методиев да се оттегли като народен представител в 50-ото Народно събрание. Ако той не го направи, то Националният съвет взе решение той да не бъде част от парламентарната група на Коалиция „БСП за България”, заяви организационният секретар на БСП Борислав Гуцанов.

Той подчерта, че курсът на обединение и на затваряне на всички фронтове, вътре в партията и извън нея, е изключително важен за БСП.

„Включително подаване на ръка към институции, които бяха избрани, благодарение на БСП преди години, имаше определени разминавания и сега не винаги сме на едни и същи позиции, но трябва да се градят мостове”, каза Гуцанов.

И заключи: „Пътят е към отваряне на БСП, към връщане на всички, които по някакъв начин са били обидени, по някакъв начин не са се почувствали на мястото си и действия, които да направят лявото силно. България има нужда от силна лява партия – от силна Българска социалистическа партия.”