Сергей Станишев: Можем да променим утрешния ден

Окт 18, 2011 Новини БСП 0 1448

Хората споделят пред лидера на БСП осем причини да не бъдат подкрепени ГЕРБ     „Има надежда за България", заяви лидерът на БСП Сергей Станишев на пресконференция в централата на партията днес

Хората споделят пред лидера на БСП осем причини да не бъдат подкрепени ГЕРБ

 

 

„Има надежда за България", заяви лидерът на БСП Сергей Станишев на пресконференция в централата на партията днес. „Навсякъде хората се надигат, защото казват, че това вече не се трае, трябва да има промяна. Хората ще дадат знак на 23 октомври и ще оценят случващото се в България", заяви Сергей Станишев и допълни, че въпреки ужасно тежката ситуация, политиката на това правителство- натискът, полицейщината - има надежда. „ГЕРБ разчитат, че ще заплашат хората, ще направят вота манипулиран и ще спечелят. Изцяло в наши ръце е да променим днешния и утрешния ден", изтъкна още Станишев.

Лидерът на БСП сподели, че при срещите му с хора в страната, те  споделят осем основни причини, заради които българите ще гласуват против ГЕРБ. „На първо място е растящата безработица и бедността. За една година цените на хранителните стоки нараснаха с 22 %, скачат цените на енергията, а за две години управление на ГЕРБ 180 000 българи загубиха своята работа", аргументира се Станишев. Той допълни, че управляващите пестят на гърба на хората и общините. „Никое правителство не си е позволявало толкова арогантно да нарушава текстовете от Конституцията, които гласят, че България е социална държава. ГЕРБ обаче пестят за сметка на социалните права на българите. Вече трета година правителството на ГЕРБ не осигурява индексация на доходите", възмути се Сергей Станишев.

Лидерът на БСП изтъкна, че според хората на второ място е фактът, че управляващите не градят, а граБят България, като отбеляза редица данни, свързани с източването на здравните вноски на българите, парите на здравната каса и събираемостта на приходите в бюджета, които не само не са с 2 милиарда повече, както обещаха управляващите, но са с 2.3 милиарда по-малко.

Като трета причина Сергей Станишев спомена некомпетентността и неспособността на ГЕРБ да управляват страната. Той сподели за случаи, в които представители на управляващата партия заплашват, че ако не бъде избран за кмет техният кандидат, общината няма да получи някакви средства. Станишев даде за пример община Видин- със задължения 22 млн. лева. „В детските градини на Видин казват, че децата са на „герберска" диета - на картофи и ориз", припомни лидерът на БСП.

На четвърто място Станишев отбеляза лъжите на ГЕРБ, които според него нямат край и припомни думи на Бойко Борисов, че той оставя по 30 км. пътища всеки ден. Председателят на БСП отбеляза, че за двете години управление на ГЕРБ това прави 20 000 км. „22 000 е цялата републиканска пътна мрежа. Когато пътувах от Видин за Кнежа обаче закъснях за среща с избирателите един час заради лошите пътища", разказа още той.

На пето място хората са възмутени от самодоволството на управляващите, които твърдят, че живеем добре и само режат лентички. Станишев даде за пример пречиствателна станция в Балчик, която работи от 2009 година, но и на нея премиерът прерязал лентичката съвсем наскоро.

Шестата причина според Сергей Станишев е, че „хората не искат президент на каишка, който за всяко нещо ще тича при министър-председателя".

Като седмо основание да не бъдат подкрепени ГЕРБ Станишев посочи страхът, който се насажда в цялата страна- масовите заплахи, репресии и терор, които налагат управляващите. „Още по-страшен от страха обаче е глада господа управляващи", обърна се към тях Сергей Станишев.

Лидерът  посочи като осма причина факта, че за първи път от 20 години демокрация българите са на път да загубят свободата си да гласуват свободно. Сергей Станишев изтъкна, че хората споделяли опасение, че управляващите ще манипулират изборните резултати, използвайки цялата държавна власт.

Станишев допълни, че БСП ще застане зад всеки протест срещу несправедливостта, бездушието и арогантността на този кабинет. „ГЕРБ неслучайно крият Бюджет 2012, ще го внесат след изборите, за да скрият от българите това, какво ги очаква догодина - нищо по-различно, в добрия случай, от тази година - стагнация, беднотия, антисоциална политика", отбеляза лидерът на БСП. Той има опасение, че ако ГЕРБ с всичките си хватки и манипулации формално постигнат добър резултат и кажат - всичко е прекрасно, след тази зима може да има спонтанни социални протести. „БСП няма да стои встрани от протестите", каза той.