Калоян Методиев: БСП е партията, която знае, може и е правила политика в полза на хората

Ние сме гарантът хората да се спокойни, че няма да допуснем да се изпраща нито един български войник в Украйна

„Единственият вариант за излизане от политическата криза е съставяне на  експертно правителство, което да е с конкретен срок на действие и 3-4 национални приоритета – надпартийно и със сериозен контрол от парламента.“ Това заяви кандидатът за народен представител от листата на „БСП за България“ в 25 МИР-София Калоян Методиев в ефира на Евроком.

Като примери за такива приоритети той посочи:

-Парите по Плана за възстановяване и устойчивост: „Това са милиарди, които стоят в Европейската централна банка замразени. Единствено България от всички европейски държави не си ги е взела до ден днешен.“

-Шенген: „Това ще подкрепи пътуванията на хората, туризма, превозвачите ни, бизнеса, за да влизат бързи пари в икономиката. Винаги гледаме за националния интерес, за социалните системи, за българския бизнес.“

-Социалната система: „На нас това ни е приоритет. Ние сме единствените от парламентарно представените партии, които изразяваме подобна политика за солидарност, за социален баланс, за грижа на хората.“

„Това всичко сме го доказали. Тук няма „ще“, ние сме го правили. За 7 месеца при управлението, в което участвахме, изведохме държавата на първо място по промишлен растеж, много стимули за бизнеса, увеличени пенсии, безплатни ясли и детски градини, помощ за младите семейства“, подчерта Методиев и допълни:

„Казвам всичко това, защото заставам пред избирателите не с неясни обещания, а като кандидат на партия, която знае, може и която е правила политика по отношение на интересите на всеки един български гражданин.“

„Успях да говоря лично с около 2500 души в 25-и избирателен район и да чуя техните проблеми. По улици, спирки, градинки и паркове. Корнелия Нинова беше с мен в много от тези срещи. Тя е единственият лидер, който нито се предаде, нито се продаде, нито измени на обещанията си. В тази сложна и геополитическа, и вътрешнополитическа ситуация имаме нужда от хора с характер, които знаят как се управлява“, категоричен бе кандидатът за народен представител.

„Бойко Борисов бяга последователно за последните 20 години от каквато и да е форма на предизборен дебат с останалите политически сили. Много е лесно да плюеш, да нападаш, да раздаваш етикети, да вкарваш един грубиянски стил в политиката, но да бягаш от нещо, което правят всички европейски политици – да дебатират с останалите и да излагат политически идеи. Това е единственият лидер на първа политическа сила в Европа, който не може да ходи свободно сред хората  - трябва да ходи с охрана, да се отцепват цели квартали. Това е симптоматично за състоянието на политиката в България в момента по отношение на нейните изкривявания“, коментира Методиев.

По думите му БСП е единствената партия, която е алтернатива на сглобката. „9-те месеца на нейното управление минаха под един общ знаменател – разправии за постове, главен прокурор, регулатори. Имаше нула по отношение на политика. По време на кампанията видяхме още от същото – компромати, заплахи, неприличен език. Ние се дистанцирахме от това, водихме позитивна кампания с грижа за хората, с реални неща, които сме направили и можем да направим“, контрастира Калоян Методиев.

Според него БСП ще бъде единствената партия в следващото Народно събрание, която ще е изразител на социалната, национално отговорната и лявата политика в България.

„Всички други са далеч назад под чертата във всички социологически проучвания. Нямат никакъв шанс. Водиха грозна кампания, опитаха се да ни имитират и да се конфронтират, но те няма да влязат в парламента. Молбата ми към избирателите е – не си пилейте гласа за малки партии“, апелира Калоян Методиев.

По неговите думи темата, която най-много притеснява хората в момента е войната в Украйна.

„В Европа върви процес, който се изразява от две групи. Едната по-ястребска позиция е на президента на Франция Макрон, който е за по-твърдо включване във войната, дори спомена изпращане на войски. Но има и друга група – премиерът на Италия Джорджа Мелони, премиерът на Словакия Роберт Фицо и Корнелия Нинова в България, които казват категорично „не“. Силите, които заявяват, че няма да допуснат изпращане на войски се увеличават. БСП вече внесе проект на решение в Народното събрание да не се изпраща нито един войник. Другата седмица ще има нов парламент и да видим коя ще е тази партия, която ще гласува „против“. Ние сме гарантът хората да са спокойни, няма да допуснем подобно нещо.“, каза Методиев.   

Той коментира и темата с пропуски за безплатно паркиране, които, по информация на Столична община, 170 души – социолози, политолози и журналисти, близки до ГЕРБ, са получили по времето на Фандъкова. Цитирам данните от пресконференцията на Столична община и кмета Терзиев. 

„Това са между 500 000 и 1 милион лева на година – колкото е облагородяването на цял квартал. Искам да видя кои са тези хора, които са ползвали привилегии на гърба на софиянци и са източвали бюджета. И това не са хора без пари, на които да им трябва безплатно паркиране. Всички останали си плащаме, само ГЕРБ си отглеждат в София собствена каста, която да ги хвали по медиите срещу това да им се плаща с парите на софиянци. И го казвам в контекста на това, че в „Люлин“ всеки ден има физически сблъсъци за места за паркиране.“, посочи Калоян Методиев.