Ивайло Калфин: Тревожно нараства бедността в страната, а бизнес средата е изключително лоша

Окт 18, 2011 Новини БСП 0 1058

В България има свито вътрешно търсене, а правителството прави всичко възможно да го свие още повече чрез замразените доходи и забавените плащания, което убива малкия и средния бизнес

В България има свито вътрешно търсене, а правителството прави всичко възможно да го свие още повече чрез замразените доходи и забавените плащания, което убива малкия и средния бизнес. Тревожно нараства бедността в страната, а бизнес средата е изключително лоша. Така обобщи вижданията си за икономическото положение Ивайло Калфин на среща с представители на бизнеса в БСК. „За големите инвеститори е особено важно каква е държавната политика за създаване на подходяща бизнес среда. Тук държавният глава може да бъде гарант, има доста възможности за влияние", смята Ивайло Калфин. В отговор на въпрос той каза, че смята често да прави обръщения пред парламента, дори и само да покаже уважение към тази най-важна институция в страната.

Кандидат-президентът сподели за пореден път убеждението си, че всички енергийни проекти, които могат да минат през България, трябва да бъдат реализирани, а ако не се промени сегашната политика на държавата към производителите, скоро ще произвеждаме само суровини. „Липсва каквато и да била добавена стойност, структурата на икономиката ни е трагична", подчерта Калфин, който е зам.-председател на бюджетната комисия на Европарламента.

От страна на домакините на срещата присъстваха изпълнителният председател на БСК Божидар Данев, заместник-председателят Димитър Бранков, председателят на БТПП Цветан Симеонов, председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев, шефът на Управителния съвет на БСК Сашо Дончев, главният секретар на БСК Петър Денев.

„Говорихме да работим заедно за това как бюджетните разходи да са полезни за обществото и да има възможност за проследяване на тези процеси, да има максимална прозрачност за ефективността им, каза пред журналисти Сашо Дончев". Калфин обеща като президент да налага вето върху закони, които са приети без оценка за въздействието им върху бизнес средата. „Това ще спре пътя на много лобистки закони", добави той.