Поля Христова: БСП ще продължи да подкрепя хората с редки заболявания и да има сериозен ангажимент към тях

Освен лечение и ранна диагностика, хората с редки заболявания имат нужда и от социална подкрепа, посочи кандидатът за народен представител

„За нашата политическа формация соцалната политика, здравеопазването, равното поставяне на хората от уязвими групи са изключителен приоритет.“  

Това заяви кандидатът за народен представител от листата на „БСП за България“ в 25 МИР София Поля Христова по време на виртуална кръгла маса с тема за приоритизиране на политики за редките болести и Манифест на хората с редки болести на Инициатива „Действие за Редките“. 

Тя подчерта, че като експерт и като кандидат за народен представител, ангажиментите ѝ са свързани с това да има ясна и променена нормативна рамка по отношение на редките заболявания. 

„Необходимо е да има подкрепа на хората с редки заболявания и на техните семейства не само по отношение на лечение и ранна диагностика, но и по отношение на социална подкрепа и социални услуги, които са им необходими. Дължим им адекватна подкрепа през целия им живот. Именно в тази посока, както и възможностите са ранна и навременна диагностика, са моите приоритети“, каза Христова. 

Тя изрази надежда в скоро време да има адекватен национален план за редките болести и подчерта нуждата за взаимодействие с гражданския сектор при изготвяне на законодателни актове в тази област. 

„Нашата политическа сила ще продължи да подкрепя хората с редки заболявания и има сериозен ангажимент в тази посока“, категорична бе Поля Христова.  

В срещата се включи и проф. д-р Георги Йорданов, член на Изпълнителното бюро на БСП.