Велизар Енчев: Искаме закон за възрастните хора и преизчисляване на пенсиите

06.06.2024

„Най-важният въпрос за българските и европейските граждани днес е въпросът за мира и войната. Опасяваме се, че ситуацията ескалира, а уверенията на служебния премиер Главчев, че България изобщо не възнамерява да изпрати войски в Украйна са верни наполовина".

Това заяви водачът на „БСП за България” в Монтана и кандидат за евродепутат Велизар Енчев в предаването "Делници” на Евроком.

„Българските избиратели трябва да знаят, че като гласуват за партиите на сглобката  ГЕРБ, ДПС, ПП-ДБ - гласуват за войната, гласуват децата им да отидат на източния фронт, България да стане мишена на ответни удари на Руската федерация, да бъдем потърпевши в следваща национална катастрофа”, посочи Велизар Енчев.

По думите му идват тревожни новини от Европа, които показват, че ЕС под председателството на Урсула фон дер Лайен и доминацията на крайнодесните традиционни партии провеждат политики, които нямат нищо общо с  европейските ценности и даде пример: „В понеделник председателстващата ЕС страна Белгия в лицето на своя външен министър Хаджа Лабиб официално предложи на всички страни-членки на ЕС да се задейства ускорено процедурата 7 за порицание. Тази процедура беше задействана още през 2018 г. срещу Унгария, но беше замразена. Сега предложението е да се размрази, за да се наложи много строга санкция на Унгария заради позицията й по отношение на войната в Украйна. Тази санкция предполага отнемане правото на глас на Унгария в ЕС”, коментира кандидатът за евродепутат от „БСП за България и подчерта:

„Това поставя под въпрос бъдещото председателство на Унгария на ЕС от 1 юли чисто технически, както и въпроса как трябва да се взимат решенията в ЕС. Затова е много важно какви депутати ще изпрати в България в ЕП – за БСП това са хората, които отиват в Брюксел на първо място да бранят националния интерес”, категоричен бе Енчев.

В разговора за проблемите у нас: „„Ако България се управлява така, както Северозапада – България е разрушена държава, каквато беше Босна и Херцеговина по време на войната. Инфраструктурата е в критично състояние – ако влезете в Лом по пътя от Козлодуй все едно влизате в Сараево по време на бомбардировките. И аз се питам – как може гражданите на Монтана, на Северозапада да дават гласа си за тези, които ни докараха дотук”, реагира водачът на „БСП за България” в Монтана.

По думите му селищата в област Монтана се контролират от ДПС и ГЕРБ. „Пенсионерите ми казват: предлагат ми от 50 до 80 лева от ДПС, как да ги откажа при тези пенсии? Те ни контролират. В общината в Лом са привиквали служителите от администрацията, предупреждавали са ги, че знаят къде и колко души от семействата им гласуват и са изисквали уверение, че ще гласуват за ГЕРБ, с изречението ”Защото ние броим гласовете””, каза Велизар Енчев, който е дългогодишен говорител на пенсионерските съюзи.

В отговор на въпроса на водещия „А къде е полицията” водачът на „БСП за България” в Монтана припомни: „Когато председателят на БСП в Монтана Камелия Трифонова подаде сигнал с имена и факти за това кой купува гласове идва полицейски екип в централата на БСП и я разпитва 4 часа, да дава отговори като подсъдима и отговорна”.

„Сборът от симбиозата между ГЕРБ и ДПС в Монтана е мафията. Съпротивата, която може да се окаже от страна на гражданите  е да гласуват за партия, която които защитава хората реално, каквато БСП доказа, че е”, заключи Велизар Енчев.

Сред приоритетните за Монтана въпроси той постави приемането на Фонд за развитие на слабо развитите региони, който фонд е с европейско съфинансиране. „На първо място, тунелът Петрохан – идея, която 30 години чака своята реализация. Но по сериозният проблем на Монтана е липсата на автобусни връзки между селищата и големия град . Или няма – или два пъти на ден. Ако някой отиде на преглед в болницата в Монтана няма как да се върне. Инфраструктурата е в трагино състояние”, коментира Велизар Енчев.

„Ако хората искат да има мир, ако искат в българския парламент да се приемат социални закони, ако българските пенсионери – казвам го като говорител на пенсионерските съюзи, искат най-накрая да се приеме Закон за възрастните хора, да се преизчислят и актуализират справедливо пенсиите – да подкрепят „БСП за България” и номер 24 в бюлетината. Няма друга партия, която в социално отношение да работи толкова много и за третата възраст, и за работещите бедни, и за семействата. Ако българските граждани искат достойно представителство в ЕП, където българските представители да бранят националния интерес  – те трябва да изберат 24 в бюлетината и „БСП за България”, призова водачът на „БСП за България” в Монтана и кандидат за евродепутат Велизар Енчев.