Атанас Зафиров в Павликени: Можем да погледнем гражданите в очите, защото не участвахме в никакви сглобки

БСП-Павликени със заявка за водещо място на изборите в неделя

С послание за победа БСП закри кампанията си в община Павликени. Социалистите направиха заявка за водещо място в общината на 9 юни с номер 24 за листата на „БСП за България“ за парламентарни и европейски избори. Местната организация подкрепи кандидатите за народни представители, а водачът Атанас Зафиров благодари на всички за енергията и доверието. 

На срещата присъстваха и кандидатите за народни представители Валентина Димова, Христо Кавалски, Михаил Михалев и Мария Мачковска-Русинова, както и Цветелина Пенкова и Красин Каракоцев, които са кандидати за членове на Европейския парламент. 

„Ако можеше повече българи да видят как БСП управлява в Павликени, в Полски Тръмбеш и в Сухиндол, как градим и преобразяваме нашите населени места, БСП щеше да бъде на челно място в България“, каза кметът на община Павликени инж. Емануил Манолов. Той говори за проблемите, които местната власт среща при работата с централната. „Липсата на предвидимост, забавянето на важни проекти, толерирането на определени общини – усещате последствията от това. Ние искаме да кажем: трябва да се сложи край на тази сглобка. Трябва да изпратим в управлението неопетнени и подготвени хора, каквито предлага БСП!“, призова кметът. 

Областният председател Мариана Бояджиева заяви, че БСП се явява с ясна и точна програма, насочена към грижа за хората, с предложения за решаване на демографската сфера, енергетиката, здравеопазването, образованието. Тя подчерта, че БСП има много победи в Павликени, които се дължат на последователна политика и отстояване на принципите на социалистическата партия. 

Евродепутатът Цветелина Пенкова припомни, че БСП е единствената партия, която остана вярна на своите избиратели и следваше заръките им и важните приоритети. „Може да разчитате на едно достойно и отговорно представителство в ЕП и в НС. БСП е единствената партия, която последователно и активно настояваше за преговори и за мирно решаване на конфликта, защото не искаме война в Европа“, каза Пенкова. 

„Да бъда водач на листата в МИР Велико Търново е предизвикателство за мен в личен план“, каза водачът на листата Атанас Зафиров. Заместник-председателят на БСП посочи, че старата столица е силно свързана с биографията му.  

„Има опасност политическата криза да прерасне в перманентна и да влезем в спирала от избори. Към множеството от кризи ще се добави и конституционна, защото нелепите поправки в Конституцията доведоха до това, че ни управлява едно служебно-партийно правителство. Очаквам Конституционният съд да си каже тежката дума“, каза първият в листата. 

Той отправи апел българите да гласуват. „Ниската активност засилва платения вот, а той вкарва в НС най-неподходящите хора, които създават калпаво законодателство и от него страдаме всички. Това безвремие е рай за мафията, задкулисието и дълбоката държава и това е една от цел на сценаристите, които дърпат конците в българската политика“, каза Зафиров и посочи, че в българското общество се е върнал страхът.

„Можем да погледнем избирателите в очите, защото ние не участвахме в никакви сглобки и никакви лобистки законодателства. Въпреки че бяхме само 23 човека в последния парламент, успяхме с много усилия да защитим неща, които засягат всеки българин. Успяхме да се преборим да бъде отложена либерализацията на цената на електроенергията за бита с 1 година. И ще настояваме да бъде отменена изобщо. Наказанията за пияни и дрогирани шофьори бяха драстично увеличени по наше предложение. Наказанията за трафикантите на хора вече дават резултат. Промяната на минималната работна заплата, която вече е 50% от средната, стана след като БСП 42 пъти прави предложения за това“, изброи водачът на листата.  

Атанас Зафиров обобщи приоритетите на БСП в следващия мандат. Социалистите призовават в образованието да бъде прекратен принципът „парите следват ученика“, защото вместо учени, излизат неграмотни хора. Здравето трябва да престане да бъде стока и болниците трябва да спрат да бъдат търговски дружества. Реиндустриализацията няма да стане, ако се откажем от нашите евтини енергоносители. Предоговарянето на Зелената сделка касае съдбата на цели поколения българи, затова трябва да бъде осмислено действие. 

Емоционално слово направи и Христо Кавалски – представителят на Павликени в листата на „БСП за България“. Третият в листата заяви, че иска предвидимост в политиката, за да бъдат хората спокойни.

„За нашата платформа можем да говорим 24 часа в детайли. Болката на хората стои. Те имат еднакви проблеми – липсата на питейна вода в XXI век. Все повече и повече населени места изпитват криза, защото собствените им водоизточници пресъхват. От години се борим, но няма кой да ни чуе, да стане водата от язовир „Ал. Стамболийски“ годна за битови нужди. Затова се борим групата на БСП да е по-голяма“, каза Кавалски. 

Да има по още един екип на Спешна помощ, на полиция и пожарна е друга от каузите на павликенския кандидат. „Кризата в здравеопазването е факт, въпреки че всяка година увеличават милиардите за здраве. Но именно правителството на ГЕРБ стимулира политиката да се подкрепят частните болници, частните училища, частните университети“, посочи третият в листата. 

Организаторите на концерта заложиха на самодейни състави от читалища в региона, които ежедневно пазят и развиват българския дух.