Драгомир Стойнев: Хубаво е, че министърът на енергетиката се вслушва в БСП, но решенията са на парче, трябва да вървим към национален консенсус след изборите

06.06.2024

„Хубаво е, че министърът на енергетиката се вслушва в предложенията на БСП и дори ги представи пред миньори и енергетици в Раднево. Както го призовах преди месец, два блока на държавния ТЕЦ „Марица изток 2“ се включват с негова заповед на регулирания пазар в следващия регулаторен период. Това ще гарантира работата на топлоцентралата и изкупуването на допълнително количество въглища от Мини „Марица-изток“.“ Това заяви на среща в Стара Загора Драгомир Стойнев, водач на листата на „БСП за България“ за 27 МИР.  

По време на срещата с граждани, на която присъстваха и кандидатите за евродепутати от БСП проф. Румен Гечев и Александър Симов, състоянието на енергетиката и съдбата на комплекса „Марица изток“ бяха в центъра на дискусиите.  

Същият ден на среща в Раднево министърът на енергетиката от служебното правителство Владимир Малинов заяви, че ще предложи ранно пенсиониране, като в петгодишен период преди навършване на пенсионна възраст миньорите ще получават 80% от работната си заплата, ако останат без работа. Това е едно от основните предложения на БСП, залегнало в предизборната ѝ програма.  

„Това, разбира се, са добри мерки, но обявени няколко дни преди изборите. Какво ще бъде след изборите обаче? Очаквам този или следващ министър на енергетиката да се запознаят и с другите мерки на БСП за спасяване на Маришкия басейн. И за да не продължаваме с решения на парче, пак след изборите, е нужен национален политически консенсус между всички парламентарно представени сили по отношение на Зелената сделка и действията на държавата ни пред ЕК“, заяви Драгомир Стойнев. Според него този консенсус трябва да стои далеч от договорките между НПО-та и управляващи, от бизнес проекти за усвояване на средства и други частни интереси.  

Успокояването на духовете предизборно с информацията, че 150 000 милиона лева, отпуснати с кредитна линия от БЕХ, ще са по сметките на дружествата още утре за изплащане на заплати, осигуряване за нормалното им функциониране и рекултивация обаче повдига много въпросителни, смятат от БСП.  

Министърът и ръководството на БЕХ трябва да отговорят увеличава ли се задлъжнялостта на дружествата в системата на енергетиката към шапката БЕХ. Част от кредитната линия е обезпечена със средствата от търговска банка, което поставя въпроса за финансовото състояние на самия БЕХ. 

„Основният въпрос обаче е дали работата на парче и предизборните ходове не подсказват, че все още управляващата сглобка  наистина не знае какво да прави в Маришкия басейн?“, каза Драгомир Стойнев.  

Кандидатите за евродепутати подчертаха в позицията си, че в ЕП и пред ЕК ще бъде чута и отчетена единна национална позиция. Според Стойнев е нужна и координация на позициите между всички държави членки на ЕС, които настояват за предоговаряне на параметрите на Зелената сделка.