Вигенин: БСП иска изравняване на земеделските субсидии в целия Европейски съюз и защита на родните производители от евтиния украински внос

ГЕРБ не уважи избирателите и предпочете да си прави селфи с Урсула фон дер Лайен, вместо да дебатира за Европа

„БСП търсим решенията за постигане на мир, вместо да се питаме коя представа за мир е по-интересна и по-логична. Решенията за нас са подредени по следния начин: дипломатически и политически натиск за незабавно прекратяване на военните действия и сядане на масата на преговорите. На тази маса на преговорите Русия ще седне със своята представа – Украйна със своята представа. И въпрос на преговори е как ще приключи това”.

Това заяви водачът на евролистата на БСП за България Кристиан Вигенин в Европейския дебат по BTV, излъчен в неделя.

„Ние ще върнем мира в Украйна, защото това, което някои си го представяха преди 2 години, просто няма да се случи. Нека стъпим на реалностите –  Украйна, колкото и оръжия да се наливат, няма да победи Русия. Нито Русия е в състояние да си изпълни целите, така, както ги планира. Там умират хора, а тук се продължава с едни тези отпреди 2 години. Дайте да търсим решения! Решението не е в още и още оръжия, в още и още подклаждане на войната. Ще се стигне до това, което казваме от БСП, но ще са загинали още и още хора – защо е нужно това?”, аргументира позицията на социалистите Кристиан Вигенин.

За европейските пари и как те се усвояват у нас: „С европейските пари трябваше да се направи, така че нашите региони да са равномерно развити, трябваше да се направи така, че социалните неравенства да се затворят. Трябваше да се направи така, че нашето здравеопазване, образование да бъдат по-добри, нашите пътища да бъдат по-добри. Ако погледнем сега - неравенствата са още по-големи, различията между регионите са по-големи, българската икономика не е по-конкурентна и образованието ни не е по-добро. Защото, голяма част от европейските пари бяха откраднати по схеми, една голяма част от европейските пари бяха инвестирани в проекти, които не бяха най-добрите за България. Затова не ни е виновна Европа. Виновни са управляващите през последните 15 години“, заяви водачът на евролистата на „БСП за България”.

Зелената сделка: „ТЕЦ-овете в България са част от енергийната ни сигурност, тъй като въглищното производство е тук, в България, ТЕЦ-овете са тук, в България, това е гарант за енергийна независимост, когато има проблеми с другите източници на енергия. Предложението на БСП е въглищните региони да се превърнат в икономически зони с нулеви данъци, достатъчно дълъг период от време, за да има много по-плавен преход към нови производства, ТЕЦ-овете да не бъдат затваряни, докато не се изградят заместващи ядрени мощности, по наши изчисления - до към 2038 година. БСП сме против да се взимат едни пари, за да се лишаваме от сигурност и източници на други пари”, посочи Вигенин и подчерта категорично: „Българският национален интерес в този сектор не беше защитен нито от правителствата на Бойко Борисов, нито от следващите“, заяви водачът на евролистата на „БСП за България”.

Земеделието: „Европейският пазар е общ и нашите земеделци са на него, но в същото време субсидиите за българските производители са много по-ниски отколкото за западноевропейските. Е, как те се конкурират на един пазар като едните получават повече подкрепа от другите? 17 години след началото на членството ни в ЕС, въпросът за равнопоставеността трябва много ясно да бъде поставен от всеки един от българските представители в ЕП оттук нататък и особено в следващия бюджет”, заяви Кристиан Вигенин.

По думите му ефектите от войната по отношение на земеделието са много сериозни. „Ние държим българските земеделци да бъдат компенсирани и защитени. Защото, безмитният внос на продукция, която не отговаря на стандартите на ЕС, но се отвори, за да се окаже помощ на Украйна, доведе до това, че българските земеделски производители плащат цена, която е трябвало друг да плати“, добави социалистът.

Вигенин репликира представителя на ПП-ДБ, заявил като европейски приоритет поливното земеделие: „Възстановяването на „Напоителни системи” може да бъде ангажимент и на българското правителство и това е в националната ни програма”, посочи Вигенин, след като седмица преди това лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на събор на овцевъдите заяви категорично: „Трябва да се възстановят „Напоителни системи”, които ГЕРБ наряза и продаде на скрап. Без напояване няма земеделие”.

„Нашият избор да бъдем част от семейството на социалистите в Европа е напълно осъзнат и той не е от вчера. Ние имаме съвпадения по редица политики. Смисълът да бъдеш част от голяма политическа група – втората по големина в ЕП, не е, за да имаш допълнителни екстри, а за да можеш да защитаваш важни за твоята държава политики. Защото когато зад теб застане твоето семейство, това може да се случи”, заяви водачът на евролистата на „БСП за България”.  

„Да, ние имаме различия по някои теми, но такива различия имат и другите партии, това не е някаква тоталитарна структура, в която не можеш да имаш различно мнение. Но, по голяма част от въпросите, по които имахме различия, виждаме как европейските социалисти се приближават повече до нашите позиции във времето”, добави в отговора си на поставен въпрос Кристиан Вигенин и репликира представителя на „Възраждане”:

„Нашата позиция е ясна, но аз се учудвам от представителя на „Възраждане”, тъй като само преди дни водачът на „Алтернатива за Германия” оправда хитлеристкия СС. „Възраждане”, които се бориха тук да се запази Паметника на Съветската армия, сега много държат там да са в група с „Алтернатива за Германия”, която беше изключена от семейството на „Идентичност и демокрация” заради тези неща. Нека е ясно кои са крайнодесните в ЕП”.

Как да се взимат решенията в Европа: „Има редица въпроси, по които идеята за квалифицираното мнозинство работи добре. Но има въпроси, които засягат националните интереси, суверенитета, външната политика, отбраната, разширяването на ЕС – категорично запазване на единодушието”, заяви позицията на БСП Кристиан Вигенин.

„Принципната позиция на БСП е разширяване на Европейския съюз, но при изпълнение на всички условия“, добави той относно евентуално присъединяване на Украйна към ЕС и на реплика на представителя на „Възраждане”, че не е дал еднозначен отговор как ще гласува, отвърна: „Ние в БСП първо четем, преценяваме и после гласуваме”.

Позицията на българското правителство за Сребреница: „Не виждам как може да се гласува против, тъй като това е резолюция, основана на фактите. Големият проблем тук е, че България стана за посмешище в очите и на сръбските власти - това правителство или сенките, които управляват това правителство, да влизат в неформални договорки със сръбската страна за такава тема и след това да бъдем цитирани като хора, които не са си спазили неформалните договорки. Този начин на действие поставя под риск и правата на българското малцинство в Сърбия“, категоричен бе водачът на листата на социалистите.

„За мен е абсолютно неуважение към БТВ, към зрителите, към изборите това, че ГЕРБ и лично Росен Желязков предпочитат да си правят селфи с Урсула фон дер Лайен, отколкото да са тук и да дебатираме за Европа”, каза Вигенин. 

„БСП предлага изключителна листа от професионалисти. Ние не отиваме в Брюксел, за да сме вечно съгласни, не отиваме и там, за да рушим Евросъюза отвътре. Отиваме там, за да го променяме и да бъде съюз на хората и за хората. Да бъде съюз на мира, съюз на равнопоставени държави, като България има важно място. И съюз, който е съюз на народите, които си помагат. Ако искате това да се случи - номерът е 24", каза в заключение водачът на евролистата на „БСП за България” Кристиан Вигенин.