Не искам президент, който си е продал гласа на премиера

Окт 16, 2011 Новини БСП 0 1484

Стефан Данаилов: Българи, търсете ме, аз ще бъда вашият трибун     Не искам да видя президент, който предварително си е продал гласа на премиера

Стефан Данаилов: Българи, търсете ме, аз ще бъда вашият трибун

 

 

Не искам да видя президент, който предварително си е продал гласа на премиера. Президентът не трябва да бъде кукла на конци. Опасно е цялата власт да влезе в една партия. Това послание към зрителите отправи кандидатът на БСП за президент Ивайло Калфин в дебата по БТВ за „новите първи" президент и вицепрезидент на България.

„Президентът по конституция трябва да бъде социален", категоричен беше Ивайло Калфин. Според него президентът може да не раздава заплати и пенсии, но не може да стои безучастно, когато бедните обедняват още повече. „Хората с ниски доходи не трябва да плащат сметката на кризата", добави кандидатът на БСП за президент и отбеляза, че кризата не е свършила - както непрекъснато ни убеждава министър Дянков. Според Калфин вместо управляващите да дават съвети на Европа как да свали стандарта си до българския, е необходимо да се влагат средства в иновации, да се привличат инвестиции и държавата да се разплаща с бизнеса. Калфин попита опонента си от ГЕРБ за какво правителството е похарчило 4.5 млрд.лв., но така и не получи ясен отговор. Кандидатът на БСП за президент обърна внимание, че предстои парламентът да разглежда бюджета за следващата година и настоя в него ясно да личи солидарност към хората, които се нуждаят от помощ. Калфин изтъкна, че би наложил вето на бюджет, в който няма солидарност и справедливост. „По време на криза България има нужда от обединение", добави кандидатът на БСП за президент.

Според Ивайло Калфин правомощията на президента не са малки и той трябва да гарантира, че България е социална, правова и демократична държава. По отношение на референдумите, той потвърди намерението си да предложи референдум за добива на шистов газ в България и изрази възмущението си от решението на правителството да даде разрешение за проучване, без да има екологична оценка.

Калфин коментира и темата за сигурността в страната. Той изтъкна, че случаи като Катуница или взривения автомобил на журналиста Сашо Диков са показателни за липсата на държавност. Кандидатът на БСП за вицепрезидент Стефан Данаилов напомни думите на Бойко Борисов, че той знае кои са извършителите. „Значи чакаме отговор от него", отбеляза Данаилов.

На въпрос за състоянието на българската армия, Ивайло Калфин отбеляза, че тя трябва да бъде укрепена и реформирането й да не се свежда единствено до съкращения. Според кандидата на БСП за президент е необходимо да се повиши социалният статус на военнослужещите. Калфин изрази и позиция, че трябва да започне изтегляне на контингента ни от Афганистан.

Стефан Данаилов коментира и отношенията на президента с изпълнителната власт. „Ще работим с кабинета, в това число с министър-председателя с усмивка и уважение. Очаквам същото от тях, колкото и трудно да им е", заяви кандидатът на БСП за вицепрезидент.

„Гласувайте не с телевизорите, а с главите си", призова на финала Ивайло Калфин. Стефан Данаилов също се обърна към зрителите с думите: „Българи, търсете ме, аз ще бъда вашият трибун".