Ивайло Калфин е за търсене на баланс между опазването на околната среда и осигуряването на поминъка на хората

Окт 16, 2011 Новини БСП 0 1339

 Първият сняг не уплаши Калфин да се включи в залесяването на Витоша   Първият сняг, паднал над Витоша, зареди с добро настроение кандидата на БСП за президент Ивайло Калфин

 Първият сняг не уплаши Калфин да се включи в залесяването на Витоша

 

Първият сняг, паднал над Витоша, зареди с добро настроение кандидата на БСП за президент Ивайло Калфин. Екипиран като опитен планинар, заедно с ентусиазирани представители на Младежкото обединение на БСП от Перник и София, еколози и граждани, той се включи в инициативата на телевизия VTV за залесяване на природен парк „Витоша". Калфин засади малка върба край р. Струма, на южния склон на планината, в местността между селата Боснек и Чуйпетлово, известна сред местните хора като „белия дроб на Перник". В рамките на акцията на екологичната телевизия доброволците засадиха 600 млади върби, които виреят най-добре по поречието на реката.  

„България има неповторима природа и всички ние трябва да полагаме по-големи  грижи за опазването й", каза Калфин в разговор с доброволците. Той се обяви за търсене на баланс между екологията и осигуряването на поминък на хората, включително работни места за младежите.  „Ролята на президентската институция е да мобилизира гражданската енергия при решаваното на екологични проблеми", счита Калфин.  Екологичната линия е силно застъпена в предизборната му кампания и като президент, той ще инициира референдум за забрана на добива на шистов газ в България.

„По време на предизборната кампания градовете и селата са облепени с плакати, брошурите и листовките се раздават като топъл хляб. Но това е равносилно на много изсечени дървета. Затова, ние младежите от БСП, сме тук, за да залесяваме планината. Но и за да опровергаем налаганото мнение, че президентът няма правомощия в сферата на екологията", каза   Николай Николов от Перник, представител на Младежкото обединение на БСП.

След приключване на акцията Калфин и младите хора се сгряха с чаша ароматен чай в уютно заведение в Перник. Да поговорят с кандидата на БСП за президент дойдоха кметицата Росица Янакиева, която се кандидатира за нов мандат, директорът на Пернишкия театър Иво Горчев и други известни личности от града.