Корнелия Нинова към ГЕРБ: Свикайте парламента да решим, че България няма да изпраща войници в Украйна

29.05.2024

„БСП поискахме извънредно заседание на Парламента по повод въпроса  за изпращане на български войски на фронта в Украйна. Единственият орган в България, който може да вземе такова решение е Народното събрание. Най-логично в тази ситуация - за да успокоим хората, да им дадем категоричен отговор, че не трябва да се изпращат войски в Украйна и че по всякакъв начин това трябва да се спре – каквато е нашата позиция, най-логично е да се свика Парламента. Сега, в кампанията хората ме питат всеки ден за това. Опитвам се да ги успокоявам, но единственото решение е парламентът да се произнесе, че България няма да изпраща воиници в Украйна".

Това заяви лидерът на социалистите и водач на „БСП за България” в 25 МИР-София и в Благоевград Корнелия Нинова в предаването „Делници” на Евроком.

За думите на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг Украйна да може да използва западните оръжия по цели на територията на Русия: „Това не бива да се допуска, защото означава ескалиране на войната, още повече жертви и от двете страни, още повече икономически, енергийни, социални и всякакви други последици за света, Европа и за България. Най-правилното е спиране на военните действия , дипомация, преговори за установяване на траен мир”, подчерта лидерът на БСП.

Тя изрази надежда предстоящата конференция в Швейцария  да даде резулат и оцени като добър знак, че вече започва да се говори за мир, да се обсъжда варианта за прекратяване на войната.  „Това, което БСП говорим отдавна, че военният конфликт трябва да се прекрати и да се търси мир, започва лека полека да се чува”, добави Нинова.

За кампанията:  Нашата кампания е по-различна от другите. Традиционно ние сме в срещи с хората лице в лице, от врата на врата. Доволна съм, защото се виждаме с много хора, виждам по-различното отпреди спрямо нас - признание  за това, което направихме, докато бяхме в управлението по отношение на социалната програма: безплатни детски градини и ясли, безплатни учебници, за работниците – увеличение минималната  заплата”, каза лидерът на БСП. 

По думите й другото признание, което все по-често чуват социалистите е благодарността, че са останали верни на избирателите си и не са ги предали. „Става дума за сглобката от последните 9 месеца и нашата последователна битка от години срещу паралелната държава, задкулисието и модела „ГЕРБ”. Защото, за нас – злото в политиката се казва Бойко Борисов”, посочи Корнелия Нинова.

За общините: Да, 1 линейка, 1 пожарна и 1 патрул на смяна за 25 населени места, това е абсурдно”, патвърди думите си, казани  Павликени Нинова и добави, че в Сухиндол, Световрачане, Чепинци  е същото.

„По-малките общини са оставени на самотек – там трябва много по-голяма държавна грижа. БСП имаме отдавна предложение за децентрализация на бюджета – част от събраните данъци на общината да остават в общината и дя се ползват за хората, които живеят там. Сега се разпределят от държавния  бюджет. При Борисов беше  „на техните  кметове – дават , на другите, чуждите – не”, заяви Корнелия Нинова и подчерта, че децентрализацията е едно от решенията на този проблем за общините.

„Стигнали сме до абсурда малки общини, с население до определен брой жители – да не могат да кандидатстват по проекти за подмяна на водопровод, например. Чакайте, и там живеят хора, всички сме с равни права - и тези, които живеят в градовете и тези, които живеят в селата. Не може тези хора да ги изоставиш все едно няма държава”, реагира лидерът на социалистите.

В разговора за малките населени места тя посочи, че една от причините за обезлюдяването е закриването на училищата, закриването на болниците. „Тогава младите хора си взимат децата и отиват в големите градове. Затова се радвам, че БСП имаме принос във въвеждането на   защитените училища – колкото и малко деца да има там, да не могат да бъдат закривани”.

Нинова заяви подкрепа за карловските социалисти, обявили се за спасяването на училище, завещано от братята Евлогий и Христо Георгиеви и опитите да бъде придобито от общината , заедно с прилежащите му имоти. „Този апетит към земеделските земи е съмнителен и много често той е свързан с нещо друго – с разполагане на фотоволтаици върху земеделската земя. Защото, много се печели от това, но се убива земеделието, убива се възможността да произвеждаме български плодове и зеленчуци”, коментира тя.

Лидерът на БСП заяви категоричната позиция на социалистите да се възстановят „Напоителни системи”: „От години го искаме – „Напоителни системи” бяха нарязани и предадени на скрап по времето на Борисов. Но без напояване няма земеделие. Освен това, е много полезно във връзка с  борбата с наводненията и преливането на язовирите. Защото като се вържат язовирите с мрежата на „Напоителни системи” и се ползват за земеделие, по този начин се контролира и състоянието на язовирите и невъзможността те да преливат.

В разговора за земеделието: „БСП сме категорични – изравняването на субсидиите за българските и европейските производители е задължително. Защото по-ниските земеделски субсидии за българските земеделски производители правят продукцията ни неконкурентна, по-евтината европейска продукция влиза в България – ето ви още един начин да се убие българското производство”, заяви Нинова и обобщи:

„Това са важните мерки за земеделието: Възстановяване на „Напителни ситеми”, изравняване на субсидиите, българските пари от нашия бюджет да се пренасочват в по-голяма степен за плодове, зеленчуци, мляко и месо, а не само за зърнопроизводство”.

„И да се спре безмитния и безконтролен внос на украински стоки”, заяви лидерът на БСП, като добави: „Онзи ден бях на националния събор на овцевъдите, където имаше производители на много български храни. Те казват: този внос ни убива, той е безмитен – по евтин, безконтролен – не отговаря на всички изсквания, на които ние трябва да отговаряме като европейски производители. Това ни съсипва”, разказа Нинова.

Правителство след изборите ще има или не: „Мисля, че ще има, мисля, че се внушава на хората, че ще ходим на още едни избори, за да не излязат да гласуват. А от ниската избирателна активност печелят ГЕРБ и ДПС”, отговори на въпрос на водещия лидерът на социалистите.

Нинова бе категорична: „Изключително важно е, всичко зависи от нашите гласове. Според нас, правителството след тези избори, за да е трайно, стабилно, за да дадем на хората малко спокойствие, на България - малко перспектива, трябва да е надпартийно, програмно, срочно, експертно, без партийни лидери, без партийни функционери като министри, с много ясни приоритети: да речем – демография, здравеопазване, образование, доходи. Да има срокове за изпълнение и контрол от парламента. За нас това е решението”.

Дали ще бъдем свидетели на нов тип сглобка: „Така изглежда”, отговори Нинова и добави: „Много са странни тези хора, особено ПП-ДБ. Първо се клеха „Никога с Борисов”, арестуваха го, щяха да сменят модела. След това се прегърнаха с Борисов, след това се скараха и сега в ожесточената кампания казват: Ние след това пак ще си говорим. Вчера слушах ген. Атанасов да казва: Хубаво е с ГЕРБ да си говорим след това. Това е такава политическа низост и такава липса на човешки морал, че просто нямам думи”.

„Кого лъжете? Толкова хора тръгнаха през 2020-а за смяна на модела „ГЕРБ”, реагира лидерът на социалистите и се обърна към хората, с които  са стояли заедно по площадите тогава:

„Ако все още искате да сменим модела „ГЕРБ”, да не се връща Борисов , да не бъде премиер – подкрепете БСП с номер 24. Другите ви предадоха – ние сме единствените, които останахме последователни и не ви предадохме, не отидохме в сглобки, не отидохме в задкулисие, не отидохме в договорки за себе си, останахме ви верни. И искаме да продължим тази политика. Затова - ако все още искате моделът „ГЕРБ” да не се връща – подкрепете БСП с 24.

„Напрежението не е само в ляво, има и в дясно  - раздробени, нови партии, има и при националистите. За съжаление, е лошо за България това раздробяване на множество партии, то води до разпиляването на гласове”, коментира Корнелия Нинова и отново се обърна към хората: „Няма смисъл да гласувате за малки партии, няма да влязат в парламента. Искат да минат единия процент, за да вземат субсидия, но няма да ви представляват в парламента. Това е разпилян глас, така че отново бих призовала – подкрепете БСП, единствено гарантараната партия, че ще влезе в парламента от тези, които се състезават в ляво. За да имаме и ние по-голяма сила, и да продължим това, което направихме досега”, призова лидерът на БСП.

„Ние правим евтина кампания – даже я кръстихме визитки срещу билборди, защото нямаме пари за билборди. Да видим кой ще победи”, каза в отговор на въпрос на водещия Корнелия Нинова. „Вие казвате другите какво правят, ето „Солидарна България, Ваня Григорова и Мая Манолова са залели цялата страна с билборди, това са стотици хиляди левове, откъде са, кой ги плаща, после тези хора ще искат парите да им се върнат”, добави тя.

„Трябва да успеем. Толкова години я водим тази война – срещу корупцията и кражбите. Защото през тях минават милиарди левове, които могат да отидат в полза на икономика, на здраве, на образование. Но, тук пак опираме до въпроса за реформа в съдебната система. Нищо не стана. Пародия на съдебна реформа, само желание да се овладее през промените в Конституцията прокуратурата и съдебната система политически”, посочи лидерът на БСП.

В разговора за парите за култура тя подчерта, БСП няколко пъти внася предложения 1 % от БВП да отива за култура. „Само с увеличаването на средства няма да стане. Не се ли промени модела на съществуване на тези системи, няма да се стигне до добър резултат. Ето, например – принципът „парите следват ученика” в образованието е изключително порочен. Водят се деца на списък, т.е. детето е бройка, от която идват пари. Детето не идва на училище, но му държат бройката, за да вземат парите, да не се затвори училището. Не са виновни учителите, просто системата ги принуждава. Пишат им тройки само и само да минават в следващия клас, то не може да чете – те му пишат тройка, защото ще загубят бюджета, ако я няма тази бройка дете. Децата ни не са бройки, това е бъдещето ни. И затова този принцип трябва да се премахне”, категорична бе Корнелия Нинова.

По думите й същият проблем съществува в здравеопазването: „Докато не се премахне болниците да са търговски дружества – няма да се оправи работата”, каза Нинова и добави: „Но ни трябват повече гласове, за да сме повече депутати и надделеем в тази битка. Защото, там интересите са огромни”.

В разговора за икономиката Нинова коментира една тревожна по думите й информация – случващото се с „Ел би булгарикум”: Четох, че са пред стачка, че държавното предприятие е пред затваряне. Много ме заболя, защото съм била министър на икономиката и това беше перлата на българската икономика. Аз се гордея с това, което направих тогава за държавните предприятия, неслучайно тогава излязохме на първо място по индустриално производство и по икономика в Европа. И след това отново мантрата „щом е държавно - не може, давайте да го аутсорсваме, както е модерно да говорят, дайте да го даваме на концесии ”, коментира бившият вицепремиер и икономически министър.

„Уважаеми български граждани, подкрепете „БСП за България” с номер 24 - защото не ви предадохме през тези години, никога не ви излъгахме и не се сглобихме с мафията. Защото когато управлявахме, направихме всичко, което можем за вас – 22 милиарда социална програма, която беше насочена от бебетата , младите семейства, работниците, работещите бедни, хората с увреждания - до пенсионерите. Искаме да продължим с тази политика, но имаме нужда от вашата подкрепа”, обърна се към хората лидерът на БСП Корнелия Нинова.