Цветелина Пенкова: Трябва да защитим въглищните региони и хората, които работят в тях

Май 24, 2024 Новини БСП в медиите 0 192

Признаването на ядрената енергия за зелена гарантира ниски цени на тока и развитие на сектора в България 

„Отмяната на прибързаното решение за либерализация на пазара на електроенергия е битка, която народните представители на „БСП за България“ изведоха докрай. Това беше направено с цел защита на българските домакинства и по този начин се предотврати повишаването на цената на тока от 1 юли, което се очакваше.“ Това заяви евродепутатът от БСП и кандидат за нов мандат Цветелина Пенкова в ефира на бТВ Радио.

По думите ѝ Брюксел не е оказвал натиск върху България за решението за либерализация на пазара, а такъв ангажимент е бил поет самостоятелно от управлението на сглобката. „Никой в Брюксел не иска да излага на риск гражданите на която и да е европейска държава, особено когато сме в ситуация на доста сериозна криза по отношение на цените на електроенергията в цяла Европа“, посочи Пенкова.

Според нея липсата на дългосрочна стратегия по отношение на енергетиката в България е причина за непредвидимостта на цената на електроенергия в страната. „Ние винаги сме се борили за един балансиран микс, който е съставен от базова енергийна мощност, каквато е ядрената енергетика, възобновяеми източници на енергия и въглища. За да има един такъв балансиран микс, който гарантира предвидимост на цените, е необходим сериозен план в енергетиката, който в момента липсва на национално ниво“, обясни Цветелина Пенкова.

Тя определи като огромен успех признаването на ядрената енергетика за зелена, устойчива и стратегическа технология за Европа. „Ядрената енергетика беше тема табу, която не се дискутираше в последните няколко десетилетия в Европа и за да се достигне до това решение, положихме изключително големи усилия, за да убедим някои от по-скептичните държави, като Германия“, подчерта Пенкова.

По думите ѝ това означава, че този сектор има бъдеще и ще се развива, а за България - гарантирани по-ниски цени на електроенергията и развитие на ядрените мощности, в което страната ни има сериозни традиции и стратегическо предимство.

„По отношение на въглищните региони трябва да има план какво, как и в какви срокове ще се случва. Въглищната енергетика е от стратегическо значение за националната сигурност на България, тъй като е базирана на единствената местна суровина, от която имаме налични количества и трябва да я защитим. Още по-важно е, че трябва да гарантираме осигуряване на хората, работещи в този сектор“, каза още Пенкова.

Евродепутатът от БСП коментира своя втори голям успех в изготвянето на първото европейско законодателство за стартъпи. „То поставя в законова рамка стартъпите като юридическо дружество в Европейския съюз. Това означава, че всички млад предприемач може да реализира такъв проект във всяко едно кътче в ЕС, има достъп до финансиране и е защитен от закона. Досега това не беше така“, обясни Пенкова.

По думите ѝ това е политика, която дава реална възможност на младите хора да намерят своята реализация в България.