Таско Ерменков: ГЕРБ и ПП-ДБ направиха проблемите в енергетиката катастрофални

Май 18, 2024 Новини БСП в медиите 0 491

18.05.2024 г.

„Не знам дали въобще „Булгаргаз“ трябва да завежда този иск срещу „Газпром“, защото промяната на вътрешното законодателство в определена държава се явява форсмажорно обстоятелство по отношение на външнотърговските договори и всички субекти на държавата са длъжни да се съобразяват. Но нещо друго е по-интересно. Искаме 400 млн. евро щети за 2 години. Това означава, че ние признаваме, че 2 години сме плащали по 133,3 евро на 1000 куб. м газ повече – това са щетите, които официално „Булгаргаз“ признава.“ Това заяви членът на Изпълнителното бюро на БСП и енергиен експерт Таско Ерменков пред Bulgaria ON AIR.

Той изрази съжаление, че вместо да се възползваме от възможността, бидейки на входа на ЕС, да бъдем един надежден транзитьор на газ и да печелим както от транзит, така и от ниски цени на газа, се опитваме да вкарваме политика в икономическите отношения, което никога не води до добро. 

„В България не само ние, от БСП, считаме така, но и голяма част от бизнеса смята, че цените, които се плащат за газ, са неоправдано високи и водят до неконкурентоспособност на българската икономика“, посочи Ерменков.

По думите му, в момента, в който се направи счетоводен анализ на „Булгаргаз“, ще стане ясно, че неговото състояние изобщо не е розово. 

„Това не е от сега и то е в резултат на около 15 години грешно управление на енергетиката, в интерес на личности и в угода на може би геополитически, но в никакъв случай не на български интереси, и резултатът го виждаме – два стълба на българската икономика, „Булгаргаз“ и „Булгартрансгаз“, отчитат загуби“, обясни социалистът. 

И подчерта: „Проблемите в енергетиката започнаха от ГЕРБ, ПП-ДБ ги задълбочиха, а двете заедно ги направиха катастрофални през последната година. Няма как едно такова безотговорно отношение към енергетиката да не се отрази пагубно върху нея, а оттам – пагубно върху българската икономика.“

Според Таско Ерменков най-вероятно предоговарянето на договора с „Боташ“ ще ни излезе още по-скъпо и затова в момента не се говори за него. По неговите думи „Булгартрансгаз“ се превръща в амбулантен търговец на дребно на капацитет, който е заплатил, но не може да използва.