Ивайло Калфин: Президентът трябва да защити свободата и достойнството на българските граждани

Окт 11, 2011 Новини БСП 0 1523

  Президентът трябва да защити свободата и достойнството на българските граждани

 

Президентът трябва да защити свободата и достойнството на българските граждани. За мен ще гласуват всички тези, които искат да видят повече свобода и повече демокрация. Това заяви кандидатът на БСП за президент Ивайло Калфин в пряк дебат с опонента си на предстоящите избори - Росен Плевнелиев. Калфин изрази категоричното си несъгласие със стила, който ГЕРБ налагат в управлението на страната.  „Не искам да видя един президент като кукла на конци, който да бъде управляван от стола на министър-председателя. Днес в България има един мераклия да бъде бащицата. Втори такъв човек ще дойде много в държавата", заяви Калфин.

На въпрос на водещия кандидатът на БСП за президент отговори, че ако му се наложи да съставя експертен кабинет, в него няма да има нито един представител на сегашното правителство. Причината е, че според Калфин именно сегашните управляващи вкарват България в социална криза - в бедност, мизерия и безработица. Кандидатът за президент изтъкна, че през последните две години доходите на хората намаляват, има 170 000 нови безработни, а всеки трети млад човек е без работа. „Тези, които работят на магистрала „Тракия", господин Плевнелиев, не си получават заплатите от месеци", напомни Калфин на своя опонент.

„Социалните въпроси са най-важни за българските граждани. Цинично е да се казва - чакайте да построя магистралите и ще ви вдигна пенсиите", заяви Калфин. По думите му именно президентът трябва да поставя като приоритет на институциите тези въпроси - доходите, безработицата, здравеопазването, образованието. „За съжаление, в момента това не се случва", отбеляза кандидатът за президент.  „И не е начинът да  изравним доходите с европейските като отиде премиерът и каже на европейците - свалете си пенсиите, колкото българските. Защото това не може да си го позволи нито един премиер в нито една европейска държава, той просто след един час няма да си бъде на мястото", заяви Калфин. Той изтъкна, че не би допуснал 1,4 млрд.лв. от резерва на Здравната каса, събирани от българските данъкоплатци, да бъдат взети от там и бъдат вкарани в бюджета за магистралите на г-н Плевнелиев. „Нямаше да допусна да се затварят 120-те общински болници", добави Калфин.  Той попита своя опонент как смята, че българската икономика може да се развива, след като държавата не плаща на фирмите. „В България на бизнеса от ДДС се дължат около 800 милиона лева", напомни кандидатът за президент.

По отношение на политиката за младите хора, Калфин заяви, че ще работи за това да има политики като „гарантирано първо работно място", да има легализация за дипломите автоматично за тези, които искат да се върнат в България. „Много е важно действително това, което се случва в момента, да спре - всяко трето дете отпада от училище", добави Калфин.

Кандидатът на БСП за президент заяви, че ще настоява не за разширяване, а за засилване на правомощията на президента и по-специално за даване на възможност гражданите да отправят директни жалби до Конституционния съд. Той ще настоява и за засилване на президентското вето, което сега може да бъде преодоляно с обикновено мнозинство от депутатите. „Аз вече поех ангажимент, че първият референдум, който ще поискам от парламента, е референдумът за добива и проучването на шистов газ в България", добави Калфин.

Според кандидата на БСП за президент, България има интерес всички енергийни проекти да се случат. „Днес се раздават възможностите за енергийната политика в Европа. Ако България не е активна, тези проекти след няколко години ще ни заобикалят", аргументира се Калфин. По повод Шенген той коментира: „Това, което трябва да направим, е не да се сърдим, не да се цупим, че две страни не ни приемат, не да търсим някой да им говори, а да седнем с тях и да решим въпроса".

Според Ивайло Калфин е от голямо значение страната ни да повиши международния си авторитет. „За България е най-важно не да правим ритуални посещения и не да се снимаме до този или онзи из фоайетата. България трябва да предлага политики, които да стават европейски", обясни Калфин. Той даде пример с български предложения като Дунавската стратегия, Черноморската синегрия, Западните Балкани и регионалното сътрудничество. „Ето с такива предложения България трябва да излиза, които са важни за нас, които ни правят регионален център, които ни правят важни за европейците", аргументира се Калфин.

По отношение на националната сигурност, Калфин припомни, че вътрешното ни министерство също е част от системата за сигурност и изрази тревогата си от нивото на битовата престъпност в България. Калфин изрази възмущението си от мълчанието на българските институции по случая „Катуница", както и от думите на Плевнелиев, че никой по страната не се интересува от темата. „Господин Плевнелиев, имаше демонстрации в 14 града. Може би вие не сте минали по тях, но хората се вълнуваха - от беззаконието, от липсата на ред, от липсата на институции", обърна се Калфин към своя опонент. Кандидатът на БСП за президент изтъкна, че работата на президента не е да стои вкъщи и да гледа по телевизора, а да се погрижи институциите да работят.

Според кандидата на БСП за президент българската армия няма нужда повече от реформи, наречени съкращения. „Българската армия има нужда от укрепване, от финансиране, така че тя да може да си върши функциите, не само като контингент и охранители в НАТО-вски мисии, а тук в България, за да гарантира националната сигурност и националната цялост", обясни Калфин. Той изрази позиция, че до края на 2012г. трябва да приберем контингента си от Афганистан.