Йорданка Георгиева: Памет е нужна – да не допускаме да подменят историята ни

09.05.2024

Кандидатите на БСП за народни представители в 28 МИР-Търговище, председателят на БАС-Търговище Костадинка Христова и представители от други патриотични организации отбелязаха 79-та годишнина от победата над хитлерофашизма като поднесоха цветя пред паметната плоча в центъра на града и почетоха паметта на загиналите воини.

В днешно време все по-слабото ни историческо познание започна да се очертава като национална черта. Новите политици-"спасители" на българската сцена изглежда бързо забравят уроците, които историята ни дава. Ако изобщо някога са успели да ги научат. Опитват се да направят така, че младите поколения да забравят или дори никога да не научат за доказани факти, изстрадани истини, белязани с кръвта на стотици хиляди жертви на фашизма. 

Скритите световни кукловоди, изглежда искат да забравим кои сме и какво сме преживели, защото въпросът за паметта опира до забравата на същността ни. Използват се манипулации и лъжи, включително за ролята на антифашистката съпротива. Скриват се и се отричат фактите за разстрелите без съд и присъда, преиначава се историята, с цел да загубим идентичността си.

 И тези процеси текат на фона на новозараждащите се в съвремието профашистки настроения. Но ние - социалистите сме тук и помним, и ще продължаваме да правим всичко в името на това паметта да бъде съхранена и за идните поколения! Нищо не е и няма да бъде забравено! Няма да допуснем никога повече фашизъм! 

  И България и Европа трябва да помнят, че Европа нямаше да я има и да бъде това днес - днес нямаше да се празнува Денят на Европа, ако на 9 май 1945г не бе развято червеното знаме над Райхстага в Деня на победата!, заяви пред присъстващите водачът на листата и депутат в 49-то Народно събрание