Социалисти, антифашисти и граждани заедно отбелязаха 9-ти май в Стара Загора

09.05.2024 г.

В Стара Загора социалисти, симпатизанти, антифашисти, русофили и граждани заедно отбелязаха 9-ти май – Денят на победата над фашизма и капитулацията на нацистка Германия.

За поредна година Безсмъртният полк оживя по старозагорските улици и вдъхна надежда, че паметта ни е жива. Безсмъртният полк традиционно премина по маршрут от Паметника на съветския воин до Братската могила в парк „Пети октомври“. 

9-ти май целенасочено избледнява в съзнанието на по-младите поколения, за да бъде заличена историческата памет. Антифашистката съпротива в България яростно се отрича от съвременните пропагандатори на равенството между тоталитарните режими. Именно тази реторика създава негативна обществена нагласа към левите идеи, основен изразител и пазител на които е БСП. 

„Подвигът на героите дали живота си за свободата на България и Европа не следва да бъде забравен. Делото им трябва да бъде продължено от нас и предадено на идните поколения.“ Така се обърна председателят на БСП-Стара Загора Велина Атанасова към събралото се множество. 

В шествието се включиха още Неделчо Маринов, председател на Областния съвет на БСП, Георги Гьоков, народен представител от Стара Загора и Валентина Бонева, общински съветник от БСП. Те поднесоха цветя в знак на почит към свидните жертви на антифашистката съпротива. 

„Девети май е! - Ден на Победата над фашизма! Червената армия развя победното знаме над Райхстага в Берлин и оттогава до днес тази дата е една от най-величавите в човешката история. Тя не само слага край на Втората световна война в Европа, но и смазва една човеконенавистна, расистка идеология - фашистката. За да можем днес да отбелязваме и Деня на Европа. Честит празник! Поздравления за Деня на Победата над фашизма!“, каза в словото си Трифон Митев, председател на Българския антифашистки съюз в областта.