БСП се включи в силното послание за мир от родопското село Забърдо

09.05.2024

БСП се включи в силното послание за мир, дошло от родопското село Забърдо. МИР беше изписано символно от 5-метрова арт инстилация, направена от 320 войнишки каски входа на Забърдо. Инициативата е на дългогодишния кмет на селото Валентин Черпоков, издирвал и събирал лично немалка част от каските, носени от войници, сражавали се в Първата и Втората световна война.

Надписът МИР израсна до „Гълъба на мира”, също направен от войнишки каски преди време. Автор на арт инсталацията е Антон Урдажиев.

Зам.-председателят на парламентарната група на БСП в 49-я Парламент Георги Свиленски, заместник-председателят на социалистическата партия Христо Проданов, водачът на листата на „БСП за България” Емил Хумчев се включиха в посланието за мир – всички гости пуснаха заедно и символно 79 гълъба в небето, толкова, колкото са годините от победата над хитлеристка Германия. „Вълшебната думичка днес е мир. Нека от едно родопско село да призовем да има мир по света, мир по пътищата, мир навсякъде”, каза кметът на Забърдо Валентин Черпоков.