Паметник на участниците във войните откриха в гоцеделчевското село Мосомище

07.05.2024

В едно от най-големите и будни села в община Гоце Делчев – Мосомище, почетоха Деня на храбростта и Българската армия с изключително важно събитие – откриване на паметник, посветен на участниците във войните от селото.

Инициативата е на учениците от 11 клас в НПГ „Димитър Талев“ Мариян Картулев, Ивайло Солев, Георги Илиев и Любомир Димитров. – всичките родом от село Мосомище. Като част от училищен проект те разработват идеята за паметник, посветен на героите от войните в тяхното село. Веднага споделили своята инициатива с кмета на селото Анна Донкова, която пък се свързала с местен бизнесмен, занимаващ се с изработването на паметници. Така, идеята е реализирана много бързо. Изработката на паметника е дарение от братята Стоян и Васил Халевачеви.

На вълнуващо тържество монументът бе открит от кмета на общината Владимир Москов и кмета на Мосомище Анна Донкова. Той е посветен на участвалите в Балканската, Междусъюзническата, Първата световна и Втората световна войни жители на селото.  Колко точно е техният брой предстои да бъде уточнено, тъй като това е следващата задача с която са се заели четиримата ученици инициатори на идеята.

„За 6 май, догодина, те приеха предизвикателството да издирят имената на всички наши смели предци, които са участвали в тези четири войни и да подготвим паметна плоча, на която да ги изпишем. Много сме горди с тези наши прекрасни деца, които поискаха да има такъв паметник в село Мосомище, който да бъде признание за предците ни, но и пример за всички следващи поколения. С удоволствие подкрепихме реализирането на тази идея, защото точно така се възпитава патриотизъм у младите хора“, сподели кметът на селото Анна Донкова.