Ивайло Калфин: Правителството прави всичко, за да попречи на българите в чужбина да гласуват

Окт 10, 2011 Новини БСП 0 1004

Умишлена политика да се ограничи правото на българите в чужбина по принцип, а не само в една или друга страна, съзря Ивайло Калфин зад зачестилите неуредици с вота на сънародниците ни зад граница

Умишлена политика да се ограничи правото на българите в чужбина по принцип, а не само в една или друга страна, съзря Ивайло Калфин зад зачестилите неуредици с вота на сънародниците ни зад граница. Пред журналисти в Шумен кандидатът на БСП за президент коментира, че днес сме свидетели на една от най-лошите организации на избори в чужбина. „Занимавал съм се и аз по времето, когато бях външен министър, винаги има още какво да се иска, но това, което се случва в момента отдавна не е ставало", сподели Калфин. Той изтъкна, че масово се отказва откриване на секции зад граница по най-разнообразни невероятни причини - МВнР е закъсняло с искането за откриване на секции във Франция; не са открити секции в Германия, там където предишни години е имало такива към почетните консулства; заради чисто технически въпроси, свързани със заявленията за гласуване - отхвърлени заявки за откриване на секции, изисквания за отделно писмо за всеки заявител. Според Калфин всичко това е доста свободно тълкувание на закона и то не може да се обясни само с бюрократично недоглеждане.

„Дали заради новия ни почетен консул в Барселона Христо Стоичков там няма да има избирателна секция? А Испания е сред държавите с най-голяма българска диаспора в света", попита кандидатът на БСП за президент. Според него всичко това показва явно старание да се ограничи правото на глас на сънародниците ни зад граница и да се търси ниска избирателна активност сред тях. „Въпросът е принципен, а не на партиен интерес, защото българите в чужбина гласуват доста шарено и надали някоя партия може да се облагодетелства", подчерта Калфин. Той специално напомни, че преди две години правителството на ГЕРБ върна двама посланици именно заради недобра организация на изборите. „Днес е много по-безобразно това, което се случва и МВнР и ЦИК правят така, че сънародниците ни в чужбина да не могат да изразят гласа си", възмути се кандидатът за президент.

Ивайло Калфин заяви, че като стане президент, ще предложи редица изменения на законите и политики, които да създават повече възможности за сънародниците ни в чужбина. Той предвижда изравняване на избирателните права за тях и възможност да гласуват за конкретни народни представители на парламентарния вот; условия за съботно-неделните училища, които сега работят с подръчни средства; повече стипендии за българите от Украйна и Молдова.

В отговор на журналистически въпрос за разкриването на малко избирателни секции в Истанбул, Калфин предвиди труден ден на вота и огромни опашки там в изборния ден, но подчерта, че проблемите не засягат конкретно и само българските гласоподаватели в Турция.

Кметът на Шумен Красимир Костов подари на Ивайло Калфин комплект от пъзели за деца с историческите забележителности на региона и заяви, че очаква подкрепа за присъждането на монумента „Създатели на българската държава" на статут на национален паметник. Кандидатът за президент посети и единствения засега логистичен център на Карлсберг- България в нашата страна.

„Индустриалният парк на Шумен е уникален пример, който би трябвало да се използва и в други общини. Безработицата в града е една от най-ниските в страната. Шумен е пример, че нещата могат да станат, включително и при криза, че общините могат да вървят напред, ако не търсят указания, а сами вземат инициативата", заяви Калфин.