Велизар Енчев: Политическата воля на БСП да работи за хората направи възможно обединението й с 25 партии и формации

Май 02, 2024 Новини БСП 0 416

Трябва да сме обединени заради битката за спасяване на българската енергетика – каузата днес, заяви говорителят на пенсионерските съюзи

„1 май не е както преди 130 г. - борба за 8-часов работен ден, за отказ от детския труд, за платен отпуск. Днес 1 май е борба за каузи, от които зависи нашия живот. Най-важна кауза днес за милиони български граждани е каузата за спасяването на българската енергетика, за ревизия на „зелената сделка”. Защото, ако се осъществи в този вид, тя ще погребе въглищните централи, ще погребе тецовете и ще постави в страшно неизгодно социално положение милиони български граждани”.

Това заяви говорителят на пенсионерските съюзи у нас Велизар Енчев по време на срещата в Народното събрание на леви и патриотични партии, граждански обединения и обществени съюзи, поставила началото на силно ляво и патриотично обединение.

„Затова е много важно да бъдем обединени, да бъдем единни в тази борба и на 1 май да кажем отново: Не на зелената сделка в този й вид– не на погубването на българската енергетика”, заяви Велизар Енчев като подчерта:

„Трябва да се знае какво извърши българската десница по отношение на българската енергетика, погребвайки АЕЦ „Белене”, опитвайки се да погребе два платени вече руски ядрени реактора, чиито строеж ще струва само 5 милиарда и да строи с американската „Уестингхаус” за 30 милиарда, 6 пъти по-скъпо, пари, платени от всички нас”, посочи Велизар Енчев.

„Ние подкрепихме усилията на БСП, която единствена се противопостави срещу либерализацията на енергийния пазар за битови потребители – не успя за 3-годишно отлагане, но постигна победа – излизането на домакинствата на свободния пазар да се отложи с една година”, каза още говорителят на пенсионерските съюзи и призова:

„2 милиона български граждани, пенсионери призоваваме на предстоящите избори да се гласува за партията, която се обяви против либерализацията на тока за домакинствата, за да не понесат те тежък ценови удар, която е за ревизия на „зелената сделка”, против войната и за въвеждане на еврото, тогава когато България е готова”.

Велизар Енчев показа писмо от еврокомисаря по социалните права Никола Шмит, представител на Партията на европейските социалисти, с което той декларира подкрепа за българските пенсионери по отношение на исканията им за преизчисляване на пенсиите и приемане на Закон за възрастните хора – кауза и законодателна инициатива и на Българската социалистическа партия.  „Еврокомисарят се ангажира с подкрепа, а доскорошният социален министър Шалапатова 9 месеца не намери време да ни приеме. Ето защо, е много важно в Европейския парламент ЕП да изпратим хора, които ще могат да отстояват правата на трудовите хора, на работещите, на пенсионерите”, заключи Велизар Енчев.