Борислав Гуцанов: Откъде бяха сериозните пари за кампанията на Ваня Григорова

Апр 29, 2024 Новини БСП в медиите 0 849

29.04.2024

„От 31 избирателни района навсякъде националното ръководство се съобразихме с решенията на областните съвети и листата беше подредена така, както бяха гласувани по време на заседанията. Спазва се устава и виждате, че няма народни представители, които да имат повече от 12 години.“ Това заяви членът на ИБ на БСП Борислав Гуцанов в ефира на БНТ.

Той уточни, че от БСП са отправили поканата за голямо ляво обединение още преди няколко месеца и това нееднократно е било анонсирано от Корнелия Нинова. „Сега на 1 май правим това обединение, на което ще участват 10 леви и патриотични партии и 10 сдружения. Що се отнася до други знакови леви лидери – към тях също сме отправили своята покана да се върнат обратно в БСП. Защото по-голямата част не са били изключвани от това ръководство на партията. На последните избори Левицата на места играеше срещу нас.  Левицата не успява вече няколко пъти да прескочи границата на необходимите 4%“, добави социалистът.

Гуцанов бе категоричен, че социалистите са протегнали ръка към всички леви партии, защото именно БСП е центъра, който може да обедини лявото в България. „Страната ни се нуждае от силна лява партия, а вече се нуждае и от силно ляво управление. Единствената партия, която остана алтернатива на безумието от последните 9 месеца сме ние от БСП”, поясни той.

„Що се отнася до г-жа Ваня Григорова е интересно откъде идва нейното финансиране. Не е нормално, когато БСП е приела в своите редици като наш кандидат за кмет на София – тя стигна до балотаж за София и само няколко месеца по-късно каза, че е тясно за нейната душа и отива в парламента. Ясно е, че някой седи със сериозни финансови средства там“, коментира членът на ИБ на социалистите обстоятелствата около финансирането на Ваня Григорова и изрази съмнение, че зад нея стоят определени финансови кръгове.

По думите му една част от проблемите са чисто икономически и той даде за пример ситуацията с Боташ. „Подписан договор от служебния кабинет за 13 години е едно национално предателство. Всеки ден ние плащаме 486 хиляди долара, т.е. 1 милион лева независимо дали взимаме или не газ. Атомната централа – какви бяха тези безумия на това управление на националното предателство“, добави социалистът.

„Продават готовото оборудване за Белене – готова атомна централа, за която са необходими 5 милиарда евро, за да започне да работи и се изплаща за около 4 години. Отказват се от този проект и го подаряват на Украйна. И тръгват да строят 7-ми и 8-ми блок на Козлодуй, по която работи един единствен блок в целия свят и ще струва 30 милиарда долара и не се знае дали ще бъде построена. Това нещо е веднага за затвор. Случаят с нотариуса е огромен проблем на друга сфера в обществения живот и показва недъзите на цялата ни съдебна система. Интересно как от ДБ и ПП ще го коментират като това беше тяхна основна фикс идея за промяна в Конституцията. Видя се, че тези партии не могат да управляват“, коментира той за някои от най-предателските решения на правителството.

„Г-н Желязков е добър юрист, но затова и много често не водеше заседанията на НС, защото вероятно притискан от Борисов и Пеевски се вкарваха за разглеждане точки, които не бяха по правилния път. Неслучайно той не беше в залата, но това не пречи той да бъде отстранен. Но да се говори за сближаване и коалиция с тези хора от ПП – да не забравяме кой изяде тортата с главичките от Паметника на Съветската армия и кой вкара България в такава тежка зависимост и криза в енергетиката. Учудвам се на ПП, че гласуваха за отстраняването на Росен Желязков, защото те бяха в общо управление с тях 9 месеца и кога разбраха, че ГЕРБ са една партия, която е докарала България до този абсурд“, каза в заключение Борислав Гуцанов.