Кристиан Вигенин: Ваня Григорова се оказа падаща звезда

Апр 28, 2024 Новини БСП в медиите 0 435

Ваня Григорова унищожи енергията за алтернатива в София и сега е тръгнала да прави алтернатива за България – това е несериозно

„Амбицията ни е да покажем, че различна политика е възможна и че може да има членове на Европейския парламент от България, които отстояват достойнството на страната, като не се притесняват да говорят неща, които може да не се харесат на основната линия в Брюксел. За нас са важни мирът, достойнството на хората, защитата на правата на работниците, защитата на труда, защитата на малките и средните предприятия и на тези, които ежедневно се трудят за своята прехрана и да създават работни места.“ Това заяви заместник-председателят на БСП и избран за водач на листата за европейските избори Кристиан Вигенин в предаването „Офанзива“ на NOVA News. 

По неговите думи всичко това трябва да бъде базирано на ясни принципи, където е и големият въпрос.

„Десетки хиляди социалисти и симпатизанти преди 5 години обикаляха страната, дежуриха до късно в секционните избирателни комисии да защитят резултата, с който Елена Йончева става член на Европейския парламент. И сега, 5 години по-късно, тя кацна на коляното на Пеевски. Това за нас е необяснимо“, посочи Вигенин.

Според него едва ли има някой, който преди 5 години да е гласувал за Йончева и сега да не съжалява за това. „Всеки прави своя избор в живота и в политиката. Елена Йончева направи грешен избор - независимо дали го направя тя самата, или в резултат на зависимости. Да смяташ, че ще работиш за независими медии, че ще се бориш с корупцията и организираната престъпност, под крилото на Пеевски – малко е странно“, коментира социалистът.

„Жалко е, че хора, които можеха да бъдат сериозна част от една истинска лява алтернатива, каквато е БСП и каквато изграждаме с редица други формации в момента, прецениха, че техният път е другаде. Всички тези, които демонстрират една учудващата за мен политическа шевливост, особено Ваня Григорова, която мина като метеор през няколко коалиции за няколко избора, накрая може и тя да завърши на коляното на Пеевски – представят, че се опитват да изграждат алтернатива на БСП. Докато основната задача на БСП е да изградим алтернатива за развитието на България. Мисля, че тук е много лесен избора за тези, които следят какво се случва в държавата“, каза още Кристиан Вигенин.

По неговите думи няма за какво БСП да благодари на Ваня Григорова, при положение че към днешна дата всичко това, за което тя говори, е изтрито и от него не остана нищо.

„Нито от голямата коалиция в София, нито от т.нар. звезда, която се оказа падаща – Ваня Григорова. Нищо не остана от тази енергия, която трябваше да роди алтернатива за София. И след като всичко това беше унищожено в София, е тръгнала да прави алтернатива за България ли? Това е несериозно“, посочи Вигенин.

Според него за един политик истинската оценка идва не веднага, а с времето – да покажеш устойчивост, последователност и ясни принципи. „Точно заради това БСП няма за какво да се притесняваме, защото времето показа, особено през последната година, която беше изключително тежка, че ние се оказахме най-твърди и най-последователни. Вярвам, че това хората го виждат“, смята социалистът.

По думите му при отстраняването на Росен Желязков е нямало коалиция, а политически формации, на които им е омръзнало да се злоупотребява с правилника на Народното събрание и през поста председател на Народното събрание да се изпълняват персоналните желания на Бойко Борисов и Делян Пеевски.

„В продължение на три парламента даваме една рецепта, която никой не се следва, но всяко правителство или се проваля, или просто не може да бъде създадено. Ние смятаме, че стабилизирането на България и изпълнението на политическите приоритети, от които страната има нужда, е възможно, ако политическите формации дадат подкрепа на експертен кабинет, но с много ясно разписана програма, с ясни цели и ясни срокове“, каза за възможностите за управление след изборите Кристиан Вигенин.