Сключен е договор за шумоизолираща преграда над с. Чурек, стана ясно след въпрос на Иван Ченчев

27.04.2024 г.

Кога ще бъде поставена шумоизолираща преграда над с. Чурек? Това попита заместник-председателят на ПГ на „БСП за България” и народен представител от София-област Иван Ченчев служебния министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова по време на парламентарния контрол. 

„За този проблем сигнализирам от почти 5 години вече шестима министри. Какви ли неща не чухме, че все нямало интерес към поръчката, а хората там страдат. Селото се намира на 10 км от табелата за София и е разположено буквално под магистрала „Хемус”. Има шум, има прах – излишно е да описвам на какво са подложени живущите там. Каква информация имате по въпроса, за да знаем какво да кажем на хората”, обърна се към министъра Ченчев от парламентарната трибуна.

От отговора на министър Коритарова стана ясно, че на 29 март 2024 г. АПИ е сключила договор с изпълнител със срокове 60 календарни дни за проектиране и 120 календарни дни за изпълнение, а до края на месец април предстои да се сключи и такъв за надзор, за да може възможно най-скоро да започнат строително-монтажните дейности. 

„Обнадеждаващо е това, което чух. Това касае хората и се радвам, че и Вие го разбирате. Надявам се, че всичко ще се случи в срок, за да можем да свършим нещо наистина полезно за няколко поколения български граждани”, реагира на информацията Иван Ченчев.