Валери Митов: Отпадна и последната пречка пред тунела под Шипка, кога ще започне строежът

27.04.2024 г.

„На 1 април 2024 г. отпадна и последната пречка пред строителството на тунела под Шипка, след като Върховният административен съд с окончателно решение отхвърли Плана за управление на парк „Българка“. Тунелът е част от един от най-важните европейски транспортни коридори. В интерес на Габрово е той да стане в кратък срок, защото този проект е просрочен прекалено дълго в годините и не търпи и ден отлагане.“ Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България“ Валери Митов от трибуната на Народното събрание по време на парламентарния контрол

В какъв срок ще приключи проектирането и ще започне строителството на тунела, попита той служебния регионален министър Виолета Коритарова.

В отговора си тя обясни, че незавършени процедури по проектирането, нужда за промени в идейния проект, който вече не отговаря на действащите норми, както и съгласувателна процедура между Агенция „Пътна инфраструктура“ с Агенцията по обществените поръчки за промяна на договора все още бавят изпълнението на проекта.

Министърът уточни, че срокът за самото изпълнение остава 1280 календарни дни, но не се обвърза с посочването на конкретни времеви срокове, необходими за проектирането, а оттам и с началото на строителството на тунела.